Æggefri diæt til børn og unge

Indikation

Ordineres til syge børn med diagnosticeret overfølsomhed overfor æg*.

Børn med allergi overfor æg, ordineres alderssvarende æggefri diæt og individuel diætbehandling ved klinisk diætist.

* En sikker diagnose kan kun stilles ved at sammenholde sygehistorie og undersøgelser med resultaterne af en diætperiode og en provokation.

Der bør tages kontakt til klinisk diætist med henblik på individuel tilrettelæggelse af kosten.

Vitaminer og mineraler

Der er ikke behov for ekstra vitamin- og mineraltilskud, hvis der spises varieret sund kost.

Praktiske råd

Alle former for æg udelades. Varedeklarationer skal altid læses. Det skal altid tydeligt fremgå af varedeklarationen, hvis et produkt indeholder æg. Ingredienser der indeholder æg vil være fremhævet med fed skrift el.lign., så de let kan undgås.

Der findes opskrifter/ideer til alternativer til æg i madlavningen, f.eks. på Astma-og Allergiforeningens hjemmeside.

Mange industrielt fremstillede produkter kan indeholde »skjult« æggeprotein bl.a. brød, rasp, pasta, kødfars, pålægsvarer, middagsretter, panering, supper, saucer, dressinger, mayonnaise, is, desserter, cremer og kager. Varedeklarationerne bør derfor altid læses grundigt.

Der henvises i øvrigt til Fødevareallergi samt til Overfølsomhed.

Er fagligt opdateret i 2018