Blød kost

Indikation

Blød kost ordineres til personer med dysfagi, hvor det forudsættes, at den enkelte har en næsten fuldstændig tyggefunktion, en intakt tungefunktion samt en normal synkefunktion. Det er meget forskelligt, hvad den enkelte kan indtage. Inden opstart af mad med blød konsistens skal der derfor foretages en vurdering af personens tygge-synkefunktion af mad og drikkevarer – i samarbejde med en ergoterapeut. Hvis årsagen til ordinationen er dårlig tandstatus, bør den enkelte tilses af en tandplejer, tandtekniker eller tandlæge.

Det er vigtigt. at ernæringstilstanden følges, så eventuel forværring af ernæringstilstanden kan forebygges. Der kan med fordel samarbejdes med en klinisk diætist med henblik på planlægning af en Individuel diætbehandling.

Principper for mad med blød konsistens

  • Konsistensen skal være blød, men der skal forsat være behov for at tygge maden
  • Alle råvarer skal være naturligt bløde eller tilberedes, så de får en blød konsistens, dvs. koges, dampes, bages eller nænsom stegning, uden der dannes hårde skorper
  • Maden skal være let at bide over
  • Hele kostkomponenter skal være let at dele eller mose med en gaffel

Blød kost følger anbefalingerne for Dysfagi diæt (Kost med modificeret konsistens) mht. mål for behandlingen, øvrige principper og fordeling af måltider.

Valg af fødevarer

Se yderligere under Forarbejdningsmetode for bestemte fødevarer, blød kost her.

Der kan desuden tages udgangspunkt i Kost til Småtspisende

Portionsstørrelser

Se portionsstørrelser

Indholdslister

Ombytningsliste

Vitaminer og mineraler

Det anbefales, at kosten suppleres med en vitamin- og mineraltablet dagligt. Desuden anbefales ældre over 70 år, personer med øget risiko for osteoporose og ældre i plejebolig et dagligt tilskud af D-vitamin på 20 mikrogram, kombineret med et kalciumtilskud på 800-1000 mg, uanset om der drikkes mælk eller spises mælkeprodukter.

Enkelte borgere kan have behov for ekstra vitamin- og mineraltilskud, som skal lægeordineres.

Praktiske råd til mad med blød konsistens

Det er sjældent nødvendigt at hakke/findele al maden. Anret hver del for sig.

Se Modificeret kost i praksis.

Der er i dag udgivet en række bøger, hæfter, foldere og en elektronisk kogebog, som giver praktiske råd og inspiration til både fremstilling, anretning og servering af mad med anden konsistens, se Litteratur og links.

Er fagligt opdateret i 2021