Blød kost

Indikation

Ordineres til personer med dysfagi, og hvor det forudsættes, at den enkelte har en næsten fuldstændig tyggefunktion, en fuldstændig tungefunktion samt en normal synkefunktion.

Det er meget forskelligt, hvad den enkelte kan klare. Inden opstart af mad med blød konsistens skal der derfor  foretages en systematisk vurdering af personens tygge-synkefunktionen for mad og drikkevarer – i samarbejde med en ergoterapeut.  

Hvis årsagen til ordinationen er dårlig tandstatus bør den enkelte tilses af tandtekniker eller tandlæge.

Ernæringstilstanden skal følges, så yderligere forværring af ernæringstilstanden kan forebygges.

Der kan med fordel samarbejdes med klinisk diætist med henblik på planlægning af en Individuel diætbehandling.

Principper for mad med blød konsistens

  • Konsistensen skal være blød, men der skal forsat være behov for at tygge maden
  • Alle råvarer skal være naturligt bløde eller tilberedes, så de får en blød konsistens, dvs. koges, dampes, bages eller nænsom stegning, uden der dannes skorper eller skind
  • Maden skal være let at bide over
  • Hele kostkomponenter skal være let at dele eller mose med en gaffel.

Blød kost følger anbefalingerne for Dysfagi diæt (Kost med modificeret konsistens)  mht. mål for behandlingen, øvrige principper og fordeling af måltider. 

Ved servering af mad med blød konsistens er der en række forbehold inden for forskellige fødevaregrupper, man skal være opmærksom på, for at tilgodese funktionsnedsættelsen.

Valg af fødevarer

Når du producerer mad i et produktionskøkken

Skemaet er kun opdelt for at tilgodese den nedsatte funktionsevne.

 Se yderligere under Forarbejdningsmetode for bestemte fødevarer, blød kost her

Der kan desuden tages udgangspunkt i Kost til Småtspisende

Portionsstørrelser

Se portionsstørrelser

Indholdslister

Ombytningsliste

Vitaminer og mineraler

Det anbefales, at der suppleres med en vitamin- og mineraltablet dagligt.

Ældre over 70 år, personer med øget risiko for osteoporose og ældre i plejebolig anbefales et dagligt tilskud af D-vitamin på 20 mikrogram, kombineret med et kalciumtilskud på 800-1000 mg, uanset om der drikkes mælk eller spises mælkeprodukter.

Enkelte (patienter) kan have behov for ekstra vitamin- og mineraltilskud, som skal lægeordineres.

Praktiske råd til mad med blød konsistens

Det er sjældent nødvendigt at hakke/findele al maden. Anret hver del for sig.

Se Modificeret kost i praksis

Der er i dag udgivet flere bøger, hæfter, foldere og en elektronisk kogebog, som giver bl.a. praktiske råd og inspiration til både fremstilling, anretning og servering af mad med anden konsistens, se Litteratur og links.