Cremet kost

Indikation

Ordineres til personer med dysfagi, der ikke behøver at kunne tygge, men har nogen tygetransport, som kan transportere fødebollen, samt spontan eller faciliteret  synkefunktion. 

Det er meget forskelligt, hvad den enkelte kan klare. Inden opstart af mad med cremet konsistens skal der derfor foretages en systematisk vurdering af personens tygge-synkefunktionen for mad og drikkevarer – i samarbejde med en ergoterapeut.  

Cremet kost følger retningslinjerne i Kost til småtspisende jf. Anbefalingerne for dansk institutionskost.

Cremet kost kan - ligesom de øvrige konsistensmodificerede diæter - produceres fra bunden, se Praktiske råd og/eller kan bestå af industrielt fremstillede produkter. Afhængig af produktionsmetoder og produkter, der anvendes, vil der være behov for at supplere med Energi- og proteintilskud, link som efter behov tilsættes et fortykningsmiddel.

Der kan være behov for at supplere med Sondeernæring og evt. Parenteral ernæring

Ernæringstilstanden skal følges, så yderligere forværring af ernæringstilstanden kan forebygges.

Der kan med fordel samarbejdes med klinisk diætist med henblik på planlægning af en Individuel diætbehandling.

Principper for mad med cremet konsistens

Cremet konsistens består af en tyk, cremet, ensartet og sammenhængende konsistens, som i sig selv danner en fødebolle. Konsistensen skal være så forarbejdet, at det er muligt at sutte maden i sig.

Ved servering af mad med cremet konsistens, er der en række forbehold inden for forskellige fødevaregrupper, man skal være opmærksom på, for at tilgodese funktionsnedsættelsen.

  • Konsistensen skal pureres inden tilberedning, så der ikke forekommer klumper, kerner, trevler eller skind
  • Den skal være fugtig og sammenhængende
  • Konsistensen skal holde sin form på en ske og flyder ikke ud på en tallerken. Det vil sige, at disse fødevarer ikke blandes sammen, når de placeres side om side på en tallerken.

Valg af fødevarer med cremet konsistens

Se skemaet Valg af fødevarer til Cremet kost

Skemaet er kun opdelt for at tilgodese den nedsatte funktionsevne.

Se yderligere under Forarbejdningsmetode for bestemte fødevarer, cremet kost her

Portionsstørrelser

Se portionsstørrelser

Indholdslister

Ombytningsliste

Vitaminer og mineraler

Det anbefales, at der suppleres med en vitamin- og mineraltablet dagligt.

Ældre over 70 år, personer med øget risiko for osteoporose og ældre i plejebolig anbefales et dagligt tilskud af D-vitamin på 20 mikrogram kombineret med et kalciumtilskud på 800-1000 mg, uanset om der drikkes mælk eller spises mælkeprodukter.

Enkelte (patienter) kan have behov for ekstra vitamin- og mineraltilskud, som skal lægeordineres.

Praktiske råd til mad med cremet konsistens

Se Modificeret kost i praksis