Cremet kost

Indikation

Ordineres til personer med dysfagi, der ikke behøver at kunne tygge, men er i stand til nogen tungetransport og spontan eller faciliteret synkning.

Bemærk: Det er meget forskelligt, hvad den enkelte kan klare. Inden opstart af mad med cremet konsistens skal der derfor foretages en systematisk vurdering af personens tygge-synkefunktionen for mad og drikkevarer – i samarbejde med en ergoterapeut.  

Som udgangspunkt bør Cremet kost ikke anvendes som fuldgyldig ernæring, men som den første konsistens patienten er i stand til at spise, fx efter hjerneblødning eller hjerneskade.

Imidlertid har Cremet kost vist sig som egnet til fuldgyldig ernæring til personer, der har funktionsevne og kræfter til at kunne indtage Cremet kost i tilstrækkelig mængde.

Cremet kost følger retningslinjerne i Kost til småtspisende jf. Anbefalingerne for dansk institutionskost.

Cremet kost kan - ligesom de øvrige konsistensmodificerede diæter - produceres fra bunden, se Praktiske råd og/eller kan bestå af industrielt fremstillede produkter. Afhængig af produktionsmetoder og produkter, der anvendes, vil der være behov for at supplere med Energi- og proteintilskud, link som efter behov tilsættes et fortykningsmiddel.

Der vil oftest være behov for at supplere med Sondeernæring og evt. Parenteral ernæring

Ernæringstilstanden skal følges, så yderligere forværring af ernæringstilstanden kan forebygges.

Der kan med fordel samarbejdes med klinisk diætist med henblik på planlægning af en Individuel diætbehandling.

Principper for mad med cremet konsistens

Cremet konsistens består af en tyk, cremet, ensartet og sammenhængende konsistens, som i sig selv danner en fødebolle. Konsistensen skal være så forarbejdet, at det er muligt at sutte maden i sig.

  • Konsistensen skal være naturlig cremet eller blendes til en cremet konsistens. Alle råvarer skal finpureres inden tilberedning, så der ikke forekommer klumper, kerner, trevler eller skind
  • Den skal være fugtig og sammenhængende
  • Konsistensen skal holde sin form på en ske og flyder ikke ud på en tallerken. Det vil sige, at disse fødevarer ikke blandes sammen, når de placeres side om side på en tallerken.

Valg af fødevarer med cremet konsistens

Se skemaet Valg af fødevarer til Cremet kost

Skemaet er kun opdelt for at tilgodese den nedsatte funktionsevne.

Portionsstørrelser

Se portionsstørrelser

Indholdslister

Ombytningsliste

Vitaminer og mineraler

Det anbefales, at der suppleres med en vitamin- og mineraltablet dagligt.

Ældre over 70 år, personer med øget risiko for osteoporose og ældre i plejebolig anbefales et dagligt tilskud af D-vitamin på 20 mikrogram kombineret med et kalciumtilskud på 800-1000 mg, uanset om der drikkes mælk eller spises mælkeprodukter.

Enkelte (patienter) kan have behov for ekstra vitamin- og mineraltilskud, som skal lægeordineres.

Praktiske råd til mad med cremet konsistens

Se Teori om modificeret konsistens i praksis

Se Maden i praksis