Diabetes diæt 12 MJ

Der henvises til Fagligt selskab af kliniske diætisters (FaKD) Rammeplan for ernærings- og diætbehandling af voksne med type 2-diabetes her.

Bemærk, at arbejdsgruppen bag rammeplanen har været i løbende dialog med Diabetes Nutrition Study Group (DNSG), som er en del af European Association for the Study of Diabetes (EASD), med henblik på at inddrage DNSG’s anbefalinger, men DNSG har valgt at udsætte deres arbejde til juni 2021 pga. COVID-19.

Protein 17 E% Fedt 34 E% Kulhydrat 49 E% Kulhydrat 325 g

Tidlig morgen

 

Morgen

 

23 % af energi

90 g kulhydrat

1 portion havregryn (75 g) med 1 spsk. sukker (10 g) og minimælk (250 g)

1 stk. fuldkornsbrød (50 g)

Skrabet fedtstof (8 g blød margarine)

1 skive ost 30+ (20 g)

Kaffe/te

Formiddag

5 % af energi

25 g kulhydrat

2 stk. fuldkornsknækbrød (24 g) med

½ banan (50 g)

1 skive skinke (10 g)

Frokost

 

28 % af energi

74 g kulhydrat

4/2 stk. rugbrød (100 g)

Skrabet fedtstof (15 g blød margarine)

1 leverpostejmad (15 g) med agurk (20 g)

1 sildemad (30 g) med løgringe (5 g)

1 kartoffelmad (30 g) med mayonnaise (10 g), purløg (2 g), sherrytomat (20 g)

1 æggemad (60 g) med en tomat (100 g), karse (2 g)

1 portion råkost (100 g gulerod, 50 g hvidkål, 20 g olie/eddikedressing)

1 glas minimælk (150 ml)

Eftermiddag

9 % af energi

21 g kulhydrat

2 stk. fuldkornsknækbrød (24 g) med avocado (50 g)

Kaffe/te

Nødder/mandler (15 g)

Aften

 

26 % af energi

93 g kulhydrat

Kyllingefilet (125 g tilberedt/150 g råt)

Broccoli (150 g)

Majskerner, frosne (50 g)

Olie (10 g)

Skysovs, ca. 1 dl (5 g hvedemel til jævning)

Kartofler (240 g)

Jordbærgrød (150 ml) med minimælk (50 ml)

Vand

Sen aften

9 % af energi

22 g kulhydrat

1 stk. fuldkornsknækbrød (12 g)

1 skive ost 30+ (20 g)

Nødder/mandler (15 g)

Appelsin (125 g)