Diabetesdiæt til ældre

Siden er ikke opdateret i 2016

Indikation

Ordineres til ældre i primærsektoren med type 1 eller type 2 diabetes og som ikke er i ernæringsmæssig risiko dvs. de har en Screening score = 0. Den ældres ernæringstilstand skal følges, så der let kan gribes ind ved ernæringsmæssig risiko.

Der bør altid tilbydes individuel diætbehandling ved klinisk diætist. Individuel diætbehandling.

Ældre med type 1 eller type 2 diabetes, der har en total score = 1, og der derfor ønskes en forebyggende indsats, bør tilbydes Kost til småtspisende ældre.

Hvis ældre med type 1 eller type 2 diabetes, er i ernæringsmæssig risiko (total score = 2) og hvor der derfor skal startes individuel ernæringsterapi bør der tages kontakt til klinisk diætist med henblik på individuel tilrettelæggelse af kosten

Mål for behandlingen

Diabetesdiæten skal medvirke til at sikre en tilstrækkelig energi og næringsstofindtagelse der dækker patientens behov. Diabetesdiæten skal medvirke til at opnå stabile blodglukoseværdier igennem døgnet, indenfor eller så tæt på normalområdet som muligt, med henblik på at forebygge hhv. for højt og for lavt blodsukker. Diabetesdiæten skal medvirke til en normalisering af blodets indhold af fedtstoffer, for dermed at forebygge eller forsinke udviklingen af diabetiske senkomplikationer.

Principper

Diabetesdiæten bør først og fremmest være fedtfattig og have et højt indhold af kulhydrater og kostfiber.

Fuldkost minus sukker har ingen plads i diætbehandlingen af diabetes.

Energiindholdet i kosten skal svare til patientens aktuelle behov Energi og proteinbehov.

Forslag til fordelingen af den daglige energiindtagelse:

Energiprocentfordelingen ser således ud:Vis indholdSkjul indhold
Protein Fedt Sukker Øvrigt

15
10-20

Proteinrestriktion mellem 0,8-1,0 g pr. kg legemsvægt hos patienter med type 1 diabetes som har begyndende nyrepåvirkning og til 0,8 g pr. kg legemsvægt hos patienter med type 1 diabetes som har nyrepåvirkning reducerer progressionen af nyrepåvirkningen.

30
25-35

Følgende fedtsyresammensætning anbefales:

  • Højst 10E% mættede fedtsyrer og transfedtsyrer
  • Mindst 10E% monoumættede fedtsyrer
  • Højst 10E% flerumættede fedtsyrer inkl. mindst 3E% n-6 og n-3 fedtsyrer, heraf mindst 0,5 E% fra n-3 fedtsyrer

55
50-60

Sammensatte kulhydrater bør foretrækkes. Simple kulhydrater bør begrænses. Op til 50 g tilsat sukker, dog højst 10 E%, kan dagligt indgå i diæten. Tilsat sukker bør fordeles på dagens måltider, dvs. med højst 5 g sukker pr. måltid (fås fx gennem 2 tsk. marmelade eller 1 tsk. honning)

Kostfibre: Mindst 5 g pr. MJ (25-40 g dagligt)Væske: Den totale væskeomsætning anslås til 30-40 ml pr. kgVæskebehovet øges ved dårlig reguleret diabetes Væskebehov

Fordeling af måltider

Diabetesdiæten er sammensat af 3 hovedmåltider og 2-3 mellemmåltider. Måltidsfordelingen og den medicinske behandling må tilpasses hinanden.

Valg af sammensatte fødevarer

Se skemaet Valg af fødevarer til diabetesdiæt

Generelt bør mængden af synligt fedt i kosten reduceres til fordel for indtagelse af brød, kartofler, ris, pasta og grøntsager.

Portionsstørrelser

Se portionsstørrelser

Vitaminer og mineraler

Normalkosten dækker generelt behovet for vitaminer og mineraler. Ældre over 70 år, personer med øget risiko for osteoporose og ældre på plejecentre anbefales dog et dagligt tilskud af D-vitamin på 20 mikrogram. Det er også vigtigt at få kalk nok. Ved at spise varieret og efter de 8 kostråd - og få ca 1/4-1/2 liter mælkeprodukt om dagen dækkes anbefalingen for kalk for personer under 70 år. Ældre på plejecentre og ældre over 70 år anbefales dog at kombinere D-vitmintilskuddet med et kalciumtilskud på 800-1000 mg, uanset om der drikkes mælk eller spises mælkeprodukter.

Praktiske råd

Diabetesforeningen