Energireduceret diæt til voksne

Indikation

Ordineres til patienter med overvægt, der som led i behandlingen skal reducere legemsvægten, og som ikke er i ernæringsrisiko.

Læs mere under opsporing

Patientens ernæringstilstand skal følges, så der let kan gribes ind ved ernæringsrisiko.

Der bør tages kontakt til klinisk diætist med henblik på Individuel diætbehandling efter udskrivelsen.

Patienter, der skal være indlagt længe eller med svær overvægt, kan med fordel ordineres samtale med klinisk diætist med henblik på en Individuel diætbehandling

Under graviditet og amning bør energireduceret diæt kun iværksættes under lægelig overvågning.

Patienter med overvægt, som har en nedsat kostindtagelse på indlæggelsestidspunktet eller har risiko for at få en nedsat indtagelse under indlæggelsen, bør tilbydes Sygehuskost

Bemærk at de har/forventes at få en Screening score ≥3, bør ordineres Individuel ernæringsbehandling, evt. ved klinisk diætist.

Mål for behandlingen

Formålet med diæten er, at personen med overvægt taber en passende mængde fedtvæv, så de fysiske, psykiske og sociale problemer som følge af overvægten reduceres. 

Principper
Det overordnede princip er at nedsætte den totale energiindtagelse. Energireduceret diæt er baseret på de samme kostprincipper og kostråd som NNR 2012. Under indlæggelsen kan patienten derfor tilbydes Normalkost.

Energiindhold
Energiindholdet vurderes individuelt, og der tilstræbes en negativ energibalance på 2-4 MJ pr. dag, hvilket giver ½-1 kg vægttab pr. uge. Energitrinnet skal muligvis korrigeres undervejs, enten fordi vægttabet stagnerer (kan skyldes lavere energibehov efter et vist vægttab), eller hvis patienten synes, at diæten er for svær at overholde. Fleksibilitet er altafgørende. Det frarådes at reducere kostens energiindhold til under 5 MJ pr. dag. 

VLCV
Ønskes en stærkt energibegrænset diæt (VLCD = Very Low Calorie Diet), kan man benytte sig af specialfremstillede næringspulvere. VLCD er ikke uden risiko og bør kun indtages i samråd med en læge. En dagsdosis skal tilføre minimum 50 g protein af høj biologisk værdi. Ligeledes skal en tilstrækkelig indtagelse af vitaminer og mineraler sikres. Energiindtagelsen skal ligge mellem 1.880 og 3.350 kJ pr. døgn.

Protein
Proteinindtagelsen (i gram) bør være uændret, hvorved protein E% stiger i forbindelse med, at energiindtagelsen falder.

Fedt
Fedt har den største energitæthed af alle de energigivende makronæringsstoffer. Desuden har fedt en relativt ringe påvirkning på både mæthed og sult. Derfor har det også den største umiddelbare effekt på energiindholdet i den samlede kost at reducere fedtindholdet.

Kulhydrat
Særligt i form af komplekse kulhydrater fra grønsager og kornprodukter har kulhydrater en god mættende effekt. Et højt indhold af komplekse kulhydrater er derfor hensigtsmæssigt for at sikre stort volumen af kosten samtidig med et lavt energiindhold.

Kostregistrering, kontrol af vægtændring samt vurdering af fysisk aktivitet er nødvendige redskaber til endelig fastlæggelse af den enkeltes behov.

En standarddiæt på fx 5 MJ (1200 kcal) har ingen plads i diætbehandlingen af svær overvægt, men skal altid følges af individuel opfølgning.

Energiprocentfordelingen for planlægning af Energireduceret diæt
Vis indhold Skjul indhold

Protein

Fedt

Kulhydrat

15 E%

(15-20 E%, stigende med faldende energiindtagelse)

32-33 E%

Mættet fedt: mindre end 10 E%

Monoumættet fedt: 10-20 E%

Polyumættet fedt: 5-10 E%

52-53 E%

Tilsat sukker: Mindre end 10 E%

Kostfibre: Mindst 3 g pr. MJ (25-35 g dagligt)

Væske: Den totale væskeomsætning anslås til 30-40 ml pr. kg legemsvægt.

Læs mere under Væskebehov.

Fordeling af måltider

Maden kan fordeles på mange måltider, fx 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider dagligt. 

Forslag til fordelingen af den daglige energiindtagelse:
Vis indhold Skjul indhold

Morgenmad

Frokost

Aftensmad

Mellemmåltider

20-25 %

25-35 %

25-35 %

5-30 % (5-10 % pr. måltid)

Valg af fødevarer

Valg af fødevarer følger Normalkosten

Generelt bør kosten have et meget højt indhold af grønsager. Desuden kontrollerede mængder af brød, kartofler, ris, pasta og frugt. Endvidere kød, fisk og fjerkræ med et lavt fedtindhold samt indmad og æg.

Sammensætningen af Energireduceret diæt kan illustreres ved en model af en tallerken, her sammenlignet med en Diabetesdiæt.

Modeller for diabetesdiæt og energireduceret diæt
Vis indhold Skjul indhold

Portionsstørrelser

Se portionsstørrelser

Vitaminer og mineraler

En nedsættelse af energiindholdet øger kravet til kostens indhold af vitaminer og mineraler. Da det kan være vanskeligt at opnå et tilstrækkeligt indhold, anbefales en kombineret vitamin-mineral-tablet, så længe diæten varer.

Praktiske råd

Der bør altid være mellemmåltider gjort parat i form af fx skrællede gulerødder, blomkålsbuketter, »mini« agurker, cherrytomater eller andet.

Det anbefales at slukke tørsten i vand. Drikkevarer med energi (fx saft, sodavand, juice, smoothies, drikkeyoghurt) kan bidrage væsentligt til den samlede energiindtagelse, selvom fedtindholdet er lavt.

Er fagligt opdateret i 2016