Fuldgyldige ernæringstilskud

Indikation

De fuldgyldige produkter kan erstatte ernæringen fuldstændigt. De er velegnede, når energibehovet er højt og appetitten lille. De er energitætte og giver et godt tilskud af vitaminer og mineraler. Dog kan der være behov for ekstra væske.

Der findes to typer af fuldgyldige ernæringspræparater:

Standardprodukter, som er beregnet til personer, der ikke har behov for en speciel diæt, men på grund af sygdom eller alvorlig svækkelse efter lægeligt skøn ikke er i stand til at indtage almindelig mad i tilstrækkelig mængde til at dække behovet for næringsstoffer og derfor må have sondekost eller drikkeklare produkter

Specialprodukter, som er beregnet til personer, hvis sygdom kræver en speciel diæt. Der kan fx være tale om personer, som har en medfødt stofskiftesygdom som PKU, eller som på grund af sygdom har behov for et særligt sammensat produkt, som fx patienter med nedsat nyre- eller leverfunktion.

Standardprodukter bør som udgangspunkt indeholde alle næringsstoffer i afstemt mængde.

Et afbalanceret næringsindhold betyder, at indtagelsen af produkterne kan tilrettelægges fuldstændig efter personens ønsker og behov.

Nogle produkter kan fx indeholder ekstra meget protein. Nogle produkter indeholder også kostfiber. Desuden indeholder de som regel mindre mælkesukker (laktose) og fedt end hjemmelavede drikke. I nogle produkter vil noget af fedtet bestå af MCT (fedtstoffer med en kortere kædelængde end andre fedtstoffer). Endelig vil nogle typer af sondeernæring være tilsat smag og vil derfor også kunne drikkes.

Langt de fleste produkter er baseret på mælkeprotein (evt. i form af protein fra valle). Enkelte produkter er dog lavet på æggehvideprotein.

De fuldgyldige ernæringstilskud kan ikke anvendes af veganere samt af personer med overfølsomhed over for mælkeprodukter, æg, farvestoffer og konserveringsmidler.

Fordeling af måltider

Da produkterne helt eller delvis kan erstatte et måltid, er det en god ide at tilbyde dem som et mellemmåltid.

Portionsstørrelser

Der eksisterer et meget stort udvalg af industrielt fremstillede fuldgyldige produkter.

Indholdslister

De forskellige ernæringsfirmaer har hjemmesider, hvor der er oplysninger om indholdet af energi og næringsstoffer.

Vitaminer og mineraler

Produkternes indhold af vitaminer og mineraler skal leve op til lovgivningen.

Praktiske råd

Det er vigtigt at gøre noget ud af serveringen for at stimulere appetitten.

Hæld drikkene op i et glas, pynt med flødeskum, en skive frugt, eller et drys kakao. De fleste drikke smager bedst afkølede. Nogle vil dog også fint kunne serveres varme. Drikkene skal dog opvarmes forsigtigt og kan ikke tåle at koge.

Er fagligt opdateret i 2016