Gastroparese
Der henvises til Fagligt selskab af kliniske diætisters (FaKD) Rammeplan for ernærings- og diætbehandling af voksne med type 2-diabetes her.
Bemærk, at arbejdsgruppen bag rammeplanen har været i løbende dialog med Diabetes Nutrition Study Group (DNSG), som er en del af European Association for the Study of Diabetes (EASD), med henblik på at inddrage DNSG’s anbefalinger, men DNSG har valgt at udsætte deres arbejde til juni 2021 pga. COVID-19.
Indikation
Ordineres til patienter med type 1- eller type 2-diabetes, der pga. neuropati, har udviklet gastroparese.
Symptomer på gastroparese kan være:
- Uforklarligt svingende blodsukre
- Halsbrand
- Sure opstød
- Kvalme
- Opkast
- Tidlig mæthedsfornemmelse
- Diarré
- Forstoppelse
- Følelse af at være oppustet
- Appetitløshed
Hvor den normale ventrikel tømmer sig fuldstændig 5-6 timer efter et måltid, vil den neuropatiske ventrikel være kendetegnet ved forsinket ventrikeltømning. Forsinkelsen kan udover neuropati også være styret af madens sammensætning.
Vær opmærksom på, at højt blodsukker også kan forsinke tømningen af mavesækken. Det kan give samme symptomer, uden at der er tale om gastroparese.
Diætbehandlingen vil ofte sigte imod en diæt med lavt fedt og fiberindhold, uden hele korn og skaller, uden rå frugt og grønt samt med små hyppige måltider. Tilberedningsmetoden af maden kan også have stor betydning, hvor kogt, moset eller blendet mad, er at foretrække ved gastroparese, idet ventriklens tømningstid nedsættes.
Der bør tages kontakt til klinisk diætist med henblik på individuel tilrettelæggelse af kosten.
Er fagligt opdateret i 2018