Glutenfri diæt til børn

Indikation

Ordineres til børn med diagnosticeret cøliaki (glutenintolerance).

Cøliaki er en sygdom i tyndtarmen. Sygdommen er kronisk dvs. livslang.

Cøliaki udløses af nogle proteiner (prolaminer), som findes i hvede, rug og byg. Populært kaldes disse kornproteiner for »gluten«.

Børn med cøliaki ordineres alderssvarende glutenfri diæt og individuel diætbehandling hos klinisk diætist ved debut og løbende efter behov. Diætprincipperne tager udgangspunkt i Normalkost hvis barnet har normal appetit. Hvis barnet er sygt og har lille appetit, tages udgangspunkt i principperne for Sygehuskost/Kost til småtspisende.

Glutenfri diæt indeholder ingen former for hvede, rug og byg. Almindelig havre kan være forurenet med glutenholdigt mel og må ikke anvendes.  Specialfremstillet havre der er mærket ”glutenfri” må gerne anvendes.

Varedeklarationer skal altid læses. Det skal altid tydeligt fremgå af varedeklarationen, hvis et produkt indeholder gluten, typisk ved at det glutenholdige korn fremhæves med fed skrift.

Patienter med nydiagnosticeret glutenintolerance bør altid henvises til klinisk diætist med henblik på individuel tilrettelæggelse af kosten.

Mål for behandlingen

At der serveres livslang glutenfri diæt og der er forholdsregler der sikrer utilsigtet forurening med gluten. Fx anvendes en ren kniv og rent skærebræt når der skæres og smøres brød. 
Når barnet har spist glutenfrit i en længere periode vil tarmen normaliseres, og blodprøverne normaliseres.

Principper

Fuldstændig udelukkelse af gluten i kosten. Hvis der er problemer med at tåle laktose i den første tid efter diagnosen, kan der midlertidigt forsøges med laktosefrie mælkeprodukter.

Fordeling af måltider

Vil være afhængig af barnets ernæringsmæssige risiko og diagnose og kan fx være svarende til fordeling af måltiderne for hhv. NormalkostSygehuskost eller Småtspisende

Gluten findes i:Hvedemel, durumhvede, grahamsmel, fuldkornshvedemel, sigtemel, hvedeklid, hvedeklid, hvedekerner, mannagryn, semulje, bulgur, couscous, spelt, urhvede, emmer, enkorn, kamut
Rugmel, rugkerner, ruggryn, perlerug
Byggryn, perlebyg, bygmalt
Havregryn, havremel, havremix, mysli, havreklid, havrekager - med mindre de er lavet af special fremstillet glutenfri havre.

Gluten kan bl.a. findes i:
Brød, kager, kiks, panering, pasta, ristede løg, morgenmadsprodukter, fars, postej, pølse, sovs, bouillon, krydderier, sojasovs, madlavningsfløde, færdigretter, chips, øl mv 
Læs altid varedeklarationen. Det vil altid fremgå af varedeklarationen hvis en vare indeholder gluten.

Fødevarer der kan anvendes som mel/korn/kerner/frø og er naturligt glutenfri:
Amarant, boghvede, Durra(sorghum), glutenfri havre, hirse, kartoffelmel, kikærter/mel,
Linser, kikærter, majggryn/mel, quinoa, Ris/mel, soja, tapioka, chiafrø, græskarkerner, solsikke, sesam, hørfrø, kokos, mandler, nødder, loppefrøskaller(psylliumskaller).

Hvedemel kan renses for protein/gluten og hvis melet er renset så det indeholder mindre end 20 mg gluten pr.kg mel må det anvendes i den glutenfrie diæt. 
Det samme gælder fødevarer der er  mærket "Glutenfri", de skal indeholde mindre end 20 mg gluten pr. kg.

For at sikre en sund kost, anbefales at følge de officielle kostråd men med glutenfrit brød, pasta o.lign. Vælg fortrinsvis fiberrige produkter. 

Gluten forekommer fx under benævnelser som; bulgur, byggryn, couscous, gluten, grahamsmel, havregryn, hvedekerner, hvedekim, hvedeklid, hvedemel, hvedeprotein, hydrolyseret protein, malt, mannagryn, pasta, rasp, rugkerner, rugmel, semolina, semulje, sigtemel, spaghetti, stivelse og vegetabilsk protein.

Glutaminsyre og glutamat indeholder ikke gluten.

I følge deklarationsregler (25. nov. 2005) skal alle allergener/gluten deklareres, så 25 % reglen er afskaffet, og der skal deklareres på små pakker m. overflade mindre end 10 cm2, hvis der er indhold af allergener/gluten. Læs mere Cøliaki og mad uden gluten.

Generelt bør kosten have et højt indhold af brød, kartofler, ris, glutenfri pasta, grøntsager, frugt og fisk i forhold til mængden af fede kødprodukter og fede mælkeprodukter.

Dagskostforslag

Se dagskostforslag

Portionsstørrelser

Se portionsstørrelser

Indholdslister

Vitaminer og mineraler

Der kan være behov for tilskud af vitaminer og mineraler.  Drøftes med behandleren. 

Nogle tabletter/medicin indeholder gluten.

Havregryn, havrefras og mange andre havreprodukter er ikke fremstillet af ren havre, men indeholder gluten.


Litteratur og links

Fødevareallergi

Ref:  Sundhedsstyrelsens pjece "Cøliaki og mad uden gluten"


 

Er fagligt opdateret i 2018