Glutenfri diæt til børn

Siden er ikke opdateret i 2016

Indikation

Ordineres til patienter med diagnosticeret glutenintolerance (cøliaki). Cøliaki er en sygdom i tyndtarmen. Sygdommen er kronisk dvs. livslang. Cøliaki udløses af nogle proteiner (prolaminer), som findes i hvede, rug og byg men næppe i havre. Populært kaldes disse kornproteiner for »gluten«.

Ved ordinationen skal der tages stilling til patientens ernæringsmæssige risiko Screening og dermed om diæten skal følge principperne for hhv. Normalkost, Sygehuskost eller Kost til småtspisende.

Ved ledsagende sekundær laktoseintolerance og eller steatoré bør diæten desuden for et kortere tidsrum være laktosereduceret og/eller fedtreduceret Mave-tarmsygdomme.

Patienter med nydiagnosticeret glutenintolerance bør altid henvises til klinisk diætist med henblik på individuel tilrettelæggelse af kosten.

Mål for behandlingen

Terapeutiske diæter ved mave-tarmsygdomme og problemer skal medvirke til at nedsætte gener som følge af utilstrækkeligt indtag, nedbrydning eller optagelse af forskellige levnedsmidler.

Principper

Terapeutiske diæter ved mave-tarmsygdomme og problemer består i modificering (dvs. enten øgning eller begrænsning) af de levnedsmidler der udløser reaktioner fra kosten. Energiindholdet i kosten skal svare til patientens aktuelle behov. Se Energi og proteinbehov

For patienter med malabsorption vil energibehovet ofte være højere end det skønnede behov.

Energiprocentfordelingen vil være afhængig af patientens ernæringsmæssige risiko og diagnose* og kan fx være svarende til energiprocentfordelingen for hhv. NormalkostSygehuskost eller Småtspisende

* Patienter med steatoré kan fx have behov for en energirig kost som også er fedtreduceret, samt evt. suppleret med MCT-fedtstof.

Fordeling af måltider

Vil være afhængig af patientens ernæringsmæssige risiko og diagnose og kan fx være svarende til fordeling af måltiderne for hhv. NormalkostSygehuskost eller Småtspisende

Skemaet er opdelt med henblik på begrænsning af levnedsmidler der udløser reaktion fra kosten. Der tages i øvrigt udgangspunkt i patientens ernæringsmæssige risiko ved valg af levnedsmidler.

Gluten forekommer fx under benævnelser som; bulgur, byggryn, couscous, gluten, grahamsmel, havregryn, hvedekerner, hvedekim, hvedeklid, hvedemel, hvedeprotein, hydrolyseret protein, malt, mannagryn, pasta, rasp, rugkerner, rugmel, semolina, semulje, sigtemel, spaghetti, stivelse og vegetabilsk protein.

Glutaminsyre og glutamat indeholder ikke gluten.

I følge deklarationsregler (25. nov. 2005) skal alle allergener/gluten deklareres, så 25 % reglen er afskaffet, og der skal deklareres på små pakker m. overflade mindre end 10 cm2, hvis der er indhold af allergener/gluten. Læs mere Cøliaki og mad uden gluten.

Generelt bør kosten have et højt indhold af brød, kartofler, ris, glutenfri pasta, grøntsager, frugt og fisk i forhold til mængden af fede kødprodukter og fede mælkeprodukter.

Dagskostforslag

Se dagskostforslag

Portionsstørrelser

Se portionsstørrelser

Indholdslister

Fødevareallergi

Vitaminer og mineraler

Ældre over 70 år, personer med øget risiko for osteoporose og ældre på plejecentre anbefales dog et dagligt tilskud af D-vitamin på 20 mikrogram. Det er også vigtigt at få kalk nok. Ved at spise varieret og efter de 8 kostråd - og få ca 1/4-1/2 liter mælkeprodukt om dagen dækkes anbefalingen for kalk for personer under 70 år. Ældre på plejecentre og ældre over 70 år anbefales dog at kombinere D-vitmintilskuddet med et kalciumtilskud på 800-1000 mg, uanset om der drikkes mælk eller spises mælkeprodukter.Inden remission og ved mangelsymptomer kan det være nødvendigt at supplere med bl.a. vitamin B12, folat, jern, zink, magnesium og D-vitamin, som skal lægeordineres. Evt. øvrige tilskud vil være afhængig af patientens ernæringsmæssige risiko og diagnose.

Nogle tabletter/medicin indeholder gluten.

Praktiske råd

Se coeliaki

Se fødevareallergi

Voksne med cøliaki må spise specialfremstillet ren havre. Får man mod forventning symptomer, skal man lade være med at spise havre. Specialfremstillet havre er helt ren havre uden iblanding af andre kornsorter. Almindelige danske havreprodukter kan indeholde små mængder af andre kornsorter, fx fra marken eller møllen.

Havregryn, havrefras og mange andre havreprodukter er ikke fremstillet af ren havre, men indeholder gluten.