Gruppen bag Kosthåndbogen

Arbejdsgruppen i 2016

Den nationale kosthåndbog er revideret i overensstemmelse med Anbefalinger for Den Danske Institutionskost (5. udgave 2015), herunder de reviderede næringsstofanbefalinger, kostråd og klinisk praksis omkring personer i ernæringsmæssig risiko.

Arbejdsgruppen i 2016 har bestået af:

  • Agnes N. Pedersen (faglig redaktør), seniorrådgiver, DTU Fødevareinstituttet
  • Lars Ovesen (faglig redaktør), overlæge, Slagelse Sygehus
  • Lene Toft Johansen (projektleder), Mad- og Måltidskonsulent, Kost & Ernæringsforbundet
  • Tatjana Hejgaard, chefkonsulent, Sundhedsstyrelsen
  • Hanne Høberg Hansen, akademisk medarbejder, Fødevarestyrelsen
  • Karin Hess Ygil, Klinisk diætist, DTU Fødevareinstituttet
  • Anette Martinsen, Ernæringschef, Hvidovre Hospital
  • Tina Beermann, Ledende klinisk diætist, Aalborg Universitetshospital
  • Anne Marie Beck, Klinisk diætist, docent, Ph.D, Professionshøjskolen Metropol
  • Bente Schøidt, Ledende økonoma, Aarhus Universitetshospital, Risskov
  • Nanna Jensen, Ernærings- og Måltidskoordinator, Københavns kommune
  • Ellen Trolle, seniorforsker, DTU Fødevareinstituttet

Bidragsydere til Den nationale kosthåndbog 2016

  • Klinisk diætist Allis Bek, Psykiatrien, Aarhus Universitetshospital, Risskov – diæter ved psykisk sygdom
  • Læge Jette Blands, Sundhedsstyrelsen –, sygehuskost til spædbørn, småbørn og større børn
  • Overlæge Christine Brot, Sundhedsstyrelsen – sygehuskost til spædbørn og småbørn, normal- og sygehuskost til gravide og ammende
  • Sundhedsplejerske Annette Poulsen, Sundhedsstyrelsen – normalkost til ammende, normalkost til spædbørn, småbørn og større børn
  • Klinisk diætist/ cand. scient. i klinisk ernæring Karin Bott Kok, Børneernæringsenheden, Rigshospitalet – sygehuskost til børn
  • Professor Kim Fleischer Michaelsen, Institut for idræt og ernæring, Københavns Universitet – sygehuskost til børn
  • Ergoterapeut, PhD, Annette Kjærsgaard, Hammel Neurocenter – dysfagi diæt
  • Ergoterapeut, PhD, Tina Hansen, Professionshøjskolen Metropol  - dysfagi diæt
  • Økonoma/Salgskonsulent, Anna-Grethe Thøgersen, Mediq – dysfagi diæt
  • Cand.scient. i human/klinisk ernæring/seniorkonsulent, Kirsten Færgeman, Arla Foods – dysfagi diæt
  • Klinisk diætist, docent, PhD, Anne Marie Beck, Professionshøjskolen Metropol – dysfagi diæt
  • Klinisk diætist, Mie Lauwersen, Kost & Ernæringsforbundet – dysfagi diæt

En stor tak til alle for det vigtige bidrag til opdateringen.

En tak skal også rettes til fotograf Anne-Li og København Kommunes omsorgs- og sundhedsforvaltning for lån af billeder til Maden i praksis – kost med modificeret konsistens.

    Arbejdsgruppen i 2010Vis indholdSkjul indhold

    Den Nationale Kosthåndbog har gennemgået et ansigtsløft i forbindelse med revisionen af Anbefalinger for Den Danske Institutionskost. Arbejdsgruppen i 2010 har bestået af:

    • Kostfaglig afdeling, Kost & Ernæringsforbundet
    • Anne Marie Beck, tidl. seniorforsker, ph.d, på DTU, Fødevareinstituttet
    • Bente Schiødt, ledende økonoma, Kost- og Ernæringsforbundet
    • Klinisk diætist Jonna Sylow, Foreningen af Kliniske Diætister
    • Cand.brom Hanne Høberg Hansen, Fødevarestyrelsen
    • Oversygeplejerske Anne Dalhoff Pedersen, Sundhedsstyrelsen
    • Tatjana Hejgaard, specialkonsulent, Sundhedsstyrelsen

    Bidragsydere til Den Nationale Kosthåndbog i 2010

    • Klinisk diætist Lisa Heidi Witt – Diæter ved diabetes
    • Klinisk diætist Lillian Jensen – Diæter ved adipositas
    • Klinisk diætist Ulla Jakobsen – Diæter ved nyresygdomme
    • Læge Jette Blands – Diæter ved fødevareoverfølsomhed
    • Klinisk diætist Mette Borre – Diæter ved leversygdomme og Diæter ved mave-/tarmsygdomme
    • Klinisk diætist Kirsten Sonne – Diæter ved hjerte-/karsygdomme
    • Klinisk diætist Karin Kok – Diæter til syge børn
    • Chefkonsulent, Grethe Andersen, Mad, måltider og ernæring, Fødevare og Landbrug
    Arbejdsgruppen i 2005Vis indholdSkjul indhold

    Den nationale Kosthåndbog er blevet til i et samarbejde mellem Danmarks Fødevareforskning, Kost- og Ernæringsforbundet (tidl. Økonomaforeningen), Foreningen af Kliniske Diætister, Fødevarestyrelsen, Sundhedsstyrelsen og Dansk Selskab for Klinisk Ernæring.

    Arbejdsgruppen har bestået af:

    • Agnes Pedersen, seniorrådgiver, ph.d, DTU, Fødevareinstituttet
    • Anne Marie Beck (formand og faglig sekretær), seniorforsker, ph.d, DTU, Fødevareinstituttet
    • Bente Koch, civilingeniør, Fødevarestyrelsen
    • Bente Schiødt, ledende økonoma, Kost- og Ernæringsforbundet
    • Klinisk diætist Jonna Sylow, Foreningen af Kliniske Diætister
    • Tatjana Hejgaard, specialkonsulent, Sundhedsstyrelsen
    • Henrik Højgaard Rasmussen, overlæge, ph.d., Dansk Selskab for Klinisk Ernæring

    Bidragydere til Den Nationale Kosthåndbog

    • Kliniske diætister Lene Hansen og Margit Sandberg – Normalkost og Sygehuskost til psykiatriske patienter
    • Formand for Dansk Vegetarforening Britt Søndergaard – Vegetarisk Normalkost og Sygehuskost
    • Bioanalytiker Nighat Latif Khawaja og cand. mag. Bente Leed – Etnisk Normalkost og Sygehuskost
    • Ledende klinisk diætist Karin Kok, klinisk diætist Dorthe Wiuf Nielsen, afdelingslæge Tove Petersen og sundhedsplejerske Annette Poulsen – Kostformer og diæter til syge børn
    • Klinisk diætist Lone Strøm og klinisk diætist cand. scient. i human ernæring Kirsten Færgeman – Tygge-/synkevenlig kost
    • Kliniske diætister Birgit Schelde, Lisa Heidi Witt, Susanne Elman Pedersen, Merethe Have og Ellis Tauber-Lassen – Diæter ved diabetes
    • Ledende klinisk diætist Lillian Jensen – Diæter ved adipositas
    • Kliniske diætister Lene Kromann-Larsen og Anne Ravn - Diæter til patienter med hjerte-/karsygdom
    • Klinisk diætist Mette Borre – Diæter ved leversygdom og Diæter ved mave-/tarmsygdomme
    • Læge Jette Blands, klinisk diætist Helle S. Vestergård og seniorforsker Charlotte Madsen - Diæter ved levnedsmiddeloverfølsomhed
    • Kliniske diætister Ulla Jacobsen, Anne Winsnes Rasmussen, Ulla Finne og Jette Lind Thomsen Fabricius – Diæter ved nyresygdom
    • Økonoma Berit Klausen og professionsbachelor i ernæring og sundhed Gitte Rand Knudsen – Dagskostforslag
    • Ernæringschef Lone Viggers – generelle kommentarer