Ikke-fuldgyldige ernæringstilskud

Indholdsfortegnelse

Indikation

De ikke-fuldgyldige produkter kan ikke helt erstatte mad og drikke. De er velegnede som et tilskud med energi og kan derfor med fordel anvendes i stedet for vand, juice eller saft ved behov. Der findes forskellige energi- og proteinholdige ernæringspræparater.

Proteinholdige ernæringspræparater
Langt de fleste produkter er baseret på mælkeprotein (evt. i form af protein fra valle). Drikkene kan have et højere proteinindhold end mælk. Størrelsen af produkterne kan variere.

Drikkene bliver ofte markedsført i emballage og mængde, som ligner de fuldgyldige produkter. Det betyder, at proteindrikkene nemt forveksles med og fejlagtigt bruges som de fuldgyldige produkter.

Drikkene kan ikke anvendes til veganere samt til personer med overfølsomhed overfor mælkeprodukter. Mange har et lavt indhold af laktose og kan derfor anvendes ved laktoseintolerance.

Saftbaserede (klare) industrielt fremstillede ernæringstilskud kan godt være lavet på mælkeprotein.

Kulhydratpulver (maltodextrin)
Pulveret kan benyttes i al slags mad og drikke og til alle personer – også de, der har diætkrævende sygdom.

Pulverne har et energiindhold på 17 kJ pr. g, og indeholder ingen næringsstoffer i øvrigt. Kulhydratpulverne kan bruges i al slags mad og drikke, da smag, konsistens eller udseende ikke ændrer sig meget. Pulverne smager svagt sødt, derfor kan man eventuelt starte med at berige søde retter og drikkevarer. Pulverne opløses i lidt varmt vand, inden de bliver blandet i drikkevarer.

Når pulverne bruges i desserter, skal de piskes sammen med æg og sukker, før der tilsættes smag og flødeskum. I varm mad tilsættes pulverne, inden den bliver alt for varm, dvs. når den er 40-50 grader varm og også før eventuel jævning af frugtgrød og lign.

Pulverne fylder meget, når de bliver vejet af, men de opløses nemt og vil ikke øge volumen af mad og drikke tilsvarende.

Proteinpulver
Pulver baseret på mælkeprotein giver mad og drikke en mælkelignende farve, og det er velegnet til al mad og drikke, som har et mælkelignende udseende, fx sovs, stuvning, kartoffelmos, grød og suppe. Proteinpulver baseret på protein fra kød, bliver klart ved tilsætning og er derfor godt at bruge i klare drikkevarer, frugtgrød m.m.

 

Det kan være vanskeligt at dosere proteinpulver i så tilpas store mængder, at det giver et væsentligt bidrag til indtagelsen af protein, uden at forringe eller ændre smagen af mad og drikke.

Proteinpulver baseret på protein fra kød kan ikke anvendes til veganere samt til personer fra andre kulturer.  Proteinpulver baseret på protein fra mælk kan ikke anvendes til veganere samt personer med overfølsomhed overfor mælkeprodukter.