Kostberegning og vurdering
Når institutionskosten er planlagt efter anbefalingerne, kan en beregning af næringsstofindholdet vise, om der er overensstemmelse mellem det teoretiske grundlag for kostens sammensætning svarende til de tre kostformer og det resultat, der er opnået i det praktiske arbejde.
Der findes edb-beregningsprogrammer til udregning af kostens næringsindhold, hvor det er muligt at opstille forskellige standarder for det totale næringsindhold: Protein, fedt, kulhydrat, alkohol næringsstoftæthed og/ energiprocentfordeling m.m., der skal lægges til grund for en vurdering af hver af de enkelte kostformer.
Energiprocentfordeling
Når madens energigivende næringsstoffer skal vurderes, er det anbefalede planlægningsmål for hver af de tre kostformer opstillet i Tabel 4: Anbefalet energiprocentfordeling
|
Protein |
Fedt |
Kulhydrat |
Normalkost |
15 E% |
32-33 E%* |
52-53 E%** |
Sygehuskost |
18 E% |
40 E% |
42 E% |
Kost til småtspisende |
18 E% |
50 E% |
30-35 E% |
* forudsat den anbefalede fedtsyrefordeling
**forudsat anbefalingerne for tilsat sukker og kostfiber
Næringsstoftæthed
For mikronæringsstoffernes vedkommende er planlægningsmålet angivet som næringsstoftæthed, dvs. pr. energienhed, i dette tilfælde pr. MJ. Herved opnås, at indtagelsen vil være tilstrækkelig, når man får opfyldt sit energibehov.
A-vitamin | 80 RE (Retinolækvivalenter) |
D-vitamin | 1,4 μg |
E-vitamin | 0,9 α-TE (α-Tokoferolækvivalenter) |
Thiamin | 0,12 mg |
Riboflavin | 0,14 mg |
Niacin | 1,6 NE (Niacinækvivalenter) |
B6-vitamin | 0,13 mg |
Folat | 45 μg |
B12-vitamin | 0,2 μg |
C-vitamin | 8 mg |
Kalcium | 100 mg |
Fosfor | 80 mg |
Kalium | 0,35 g |
Magnesium | 32 mg |
Jod | 17 μg |
Selen | 5,7 μg |
Anbefalet nærinstoftæthed beregnet for planlægning af kost til personer fra 6-60 år med en heterogen alderssammensætning.
Værdierne er efter den mest krævende person.
Når flere personer af begge køn og i forskellige aldre får tilbudt samme kost, bør kosten tilrettelægges efter de personer, der har de største krav til næringstætheden. Opfyldes dette krav, får de andre tilført de nødvendige næringsstoffer i rigeligt mål.
Via kostberegning kan det dokumenteres, at den leverede mad lever op til anbefalingerne.
Bemærk: Det er hverken nødvendigt eller muligt, at sammensætningen af de forskellige kostformer svarer til anbefalingerne for E%-fordelingen eller indeholder den anbefalede mængde af alle vitaminer og mineraler hver dag, men over periode, fx en uge, bør den daglige gennemsnitlige tilførsel svare til anbefalingerne.
Fagligt opdateret i 2016