Mælkefri diæt til børn og unge

Indikation

Ordineres til syge børn og unge med diagnosticeret overfølsomhed overfor mælk og mælkeprodukter*. Børn med overfølsomhed overfor mælk ordineres alderssvarende mælkeproteinfri diæt og individuel diætbehandling ved klinisk diætist. Diætprincipperne tager udgangspunkt i Normalkost hvis barnet har normal appetit og i Sygehuskost/Kost til småtspisende hvis barnet er sygt og har lille appetit.

Diæten må ikke indeholde nogen former for mælk, yoghurt, fløde, creme fraiche, ost, smør, o.lign. fra ko, ged, får o.lign.

*En sikker diagnose kan kun stilles ved at sammenholde sygehistorie og undersøgelser med resultaterne af en diætperiode og en provokation.

Der bør tages kontakt til klinisk diætist med henblik på individuel tilrettelæggelse af kosten.

Overfølsomhed overfor mælkeprotein må ikke forveksles med laktoseintolerance, hvor organismen helt eller delvis mangler det enzym der kan nedbryde laktose. Specialprodukter, hvor kun laktosen er fjernet kan således ikke anvendes til børn med overfølsomhed overfor mælkeprotein.

Valg af sammensatte fødevarer

* Mælkeprotein forekommer fx under benævnelser som; inddampet mælk, kalcium kaseinat, kalium kaseinat, natrium kaseinat, kasein, lactalbumin, mælkebestanddele, mælkeproteiner, mælkepulver, mælketørstof, natrium kaseinat, ost, skummetmælkspulver, sødmælkspulver, tørmælk, valle, valleprotein, vallepulver og yoghurt.

Der henvises i øvrigt til Fødevareallergi og pjecerne Mælkeallergi børn og mad og Allergi over for mælk, æg, fisk og skaldyr.

Vitaminer og mineraler

Der vil ofte være behov for ekstra vitamin- og mineraltilskud, som skal lægeordineres.

Nogle tabletter også calcium-, vitamin- og mineraltabletter, kan indeholde mælkeprotein og kan ikke anbefales.

Praktiske råd

Varedeklarationer skal altid læses. Det skal altid tydelig fremgå af varedeklarationen, hvis et produkt indeholder mælk og mælkeprodukter. Ingredienser der indeholder mælkeprodukter vil være fremhævet med fed skrift el.lign. så de let kan undgås.

Til spædbørn og småbørn erstattes mælk i flaske, kop og grød med hypoallergene modermælkserstatninger for at dække barnets ernæringsmæssige behov.

I særlige tilfælde, hvor barnets trivsel ikke er tilfredsstillende kan forsøges en aminosyrebaseret modermælkserstatning.

Hvis barnet ikke kan drikke hypoallergen modermælkserstatning og kosten ikke indeholder tilstrækkeligt calcium, suppleres med calciumtilskud, 500 mg dagligt i en form som passer til barnets alder.

Ved tilberedning af mad som hele familien skal kunne spise, kan i stedet for mælk/hypoallergen modermælkserstatning anvendes små mængder neutralt smagende mælkeerstatning som havredrik/fløde, mandeldrik og kokosmælk. Sojadrik/fløde kan tidligst anvendes fra barnet er 1 år og kun i små mængder. Næringsindholdet er lavt i disse produkter og de vil tage pladsen for sundere madvarer. Risdrik, riskiks o.lign. anvendes ikke til små børn pga arsenindholdet.

Grøn recept dækker merudgiften til hypoallergene modermælkserstatninger til børn med diagnosticeret mælkeallergi.

Specialprodukter, hvor det kun er laktosen der er fjernet kan således ikke anvendes til børn med overfølsomhed overfor mælkeprotein.

Mange industrielt fremstillede produkter kan indeholde »skjult« mælkeprotein bl.a. brød, fløde, kødfars, pålæg, pølser, middagsretter, stuvninger, supper, saucer, margarine, smør, is, desserter, cremer, kager, chokolade og kakaodrik og varedeklarationen bør derfor altid læses grundigt.

Mælk og mælkeprodukter skal altid fremgå af deklarationen.

Der henvises i øvrigt til Fødevareallergi samt til Overfølsomhed.

Er fagligt opdateret i 2018