Normalkost til andre kulturer

Mange i Danmark har deres rødder langt fra den vestlige kulturkreds. Deres madkultur afviger fra den danske i valg af fødevarer, måltidsmønster og måltidssammensætning.

Normalkost til andre kulturer skal medvirke til at sikre en tilstrækkelig energi- og næringsstofindtagelse, der dækker den enkeltes behov.

Vegetarkost kan være et acceptabelt tilbud til personer med en anden kulturbaggrund.

Valg af kost til personer fra andre kulturer inddeles i 
Pakistansk Normalkost 
Somalisk Normalkost 
Tyrkisk Normalkost

Indikation

Normalkost til andre kulturer* anbefales til raske voksne med anden etnisk baggrund end dansk samt syge voksne med anden etnisk baggrund end dansk, og som ikke er i ernæringsrisiko.

Ernæringstilstanden bør følges, så der let kan gribes ind ved ændringer og behov for opsporing af ernæringsrisiko. Læs mere under opsporing.

* Her begrænset til muslimer fra Pakistan, Somalia og Tyrkiet.

Principper

Normalkost til andre kulturer består i anvendelse/udelukkelse af fødevarer med henblik på at tilgodese kostprincipperne inden for den enkeltes religiøse og kulturelle tradition.

Se tabel med de vigtigste fødevarer i etniske gruppers kost:

De vigtigste fødevarer i etniske gruppers kost
Vis indhold Skjul indhold

Fødevaregrupper:

Østlige middelhavsområde

Pakistan

 

Sri Lanka

 

Sydøstasien

 

Somalia

 

Brød, mel og gryn:

 

Hvidt brød

 

Chapati

 

Pandekager med fyld. Pappadums

 

Pandekager med fyld. Pappadums

 

Hvidt brød

 

Kartofler, ris og pasta:

 

Friterede kartofler Bulgur, pasta
og ris

 

Ris

 

Ris

 

Ris

 

Ris, pasta

 

Grøntsager og frugt:

 

Aubergine, bælgfrugter, bønner, squash, tomat, abrikoser, druer, ferskner, melon

 

Aubergine, bælgfrugter, løg, squash, tomat, ærter, tropiske frugter

 

Aubergine, bælgfrugter, løg, peberfrugt, porre, tomat, tropiske frugter

 

Bambusskud, bælgfrugter, kål, porre, spinat, svampe, tropiske frugter

 

Bælgfrugter, peberfrugt, salat, tomat, banan, tropiske frugter

 

Mælk og ost:

Drikkemælk kun til børn, yoghurt, feta

Mælk i madlavningen, yoghurt

 

Mælk i madlavningen

 

Anvendes stort set ikke

 

Mælk og yoghurt

 

Kød, indmad, fisk og æg:

 

Lam, kylling, indmad

 

Okse, lam, kylling

 

Lam, kylling, fisk

 

Svinekød, kylling, fisk, skaldyr

 

Okse, lam, kylling, omelet

 

Fedtstoffer:

 

Smør, margarine, vegetabilsk olie

 

Ghee, vegetabilsk olie

 

Ghee, vegetabilsk olie

 

Svinefedt, olie, kokosfedt, jordnøddesmør

 

Smør, vegetabilsk olie

 

Søde sager:

 

Frugt til dessert, halva

 

Småkager, halva

 

Buddingdessert

 

Kager (Thailand)

 

Anvendes stort set ikke

 

Krydderier:

 

Hvidløg, mynte, oregano, spidskommen

Chile, gurkemeje, ingefær, kanel, kardemomme, nelliker, spidskommen

 

Chili, hvidløg, kanel, kardemomme, koriander, rå løg, spidskommen

 

Chili, hvidløg, ingefær, koriander

 

Hvidløg, ingefær, kanel, kardemomme, løg, paprika

Drikkevarer:

 

 

 

Basisfødevarer er fremhævet med fed skrift. 

Vand, yoghurtdrik (i Tyrkiet ayran), tyrkisk kaffe, vin

 

 

Vand, lassi, yoghurtdrik, te

 

Vand, juice, te

 

Te, bouillon, vin, kaffe i Vietnam

 

Vand, mælk, sød te

 

 

 

Med henblik på at opnå en hensigtsmæssig sundhedstilstand, bør Normalkost til andre kulturer være udgangspunktet for raske.

Forslag til spørgsmål i forbindelse med kost til personer fra andre kulturer/religioner:

  • Drikker du mælk/yoghurt, og i så fald hvilke typer?
  • Spiser du ost, og i så fald hvilke typer?
  • Spiser du æg?
  • Spiser du kød, og i så fald hvilke typer?
  • Spiser du fisk?
  • Spiser du brød, og i så fald hvilke typer?

Energiindholdet i kosten skal svare til det aktuelle behov.

Læs mere om energibehov

Energiprocentfordelingen for planlægning af Normalkost til andre kulturer ser således ud:

Energiprocentfordeling for planlægning af andre kulturers Normalkost
Vis indhold Skjul indhold
Protein Fedt Kulhydrat
15 E%

32-33 E%

Mættet fedt: mindre end 10 E%

Monoumættet fedt: 10-20 E%

Polyumættet fedt: 5-10 E%

52-53 E%

Tilsat sukker: Mindre end 10 E%

Kostfibre: Mindst 3 g pr. MJ (25-35 g dagligt)

Væske: Den totale væskeomsætning anslås til 30-40 ml pr. kg legemsvægt.
Læs mere under Væskebehov

Fordeling af måltider

I nogle kulturer er der ikke tradition for at spise mellemmåltider som i Danmark. Derimod er der ofte tradition for at spise morgenmad samt to, ofte varme måltider, hvor aftensmåltidet er hovedmåltidet.

Valg af fødevarer

Skemaerne for valg af fødevarer til andre kulturer er eksemplificeret ved pakistansk, somalisk og tyrkisk kost.

Læs mere under de specifikke kostformer:

Pakistansk Normalkost

Somalisk Normalkost

Tyrkisk Normalkost

Portionsstørrelser

Se portionsstørrelser

Vitaminer og mineraler

Normalkost til andre kulturer dækker behovet for vitaminer og mineraler med visse undtagelser.

Der kan være behov for at supplere med et tilskud af calcium, hvis indtagelsen af mælk og mælkeprodukter er begrænset.

Alle med mørk hud, eller som går tildækket klædt, anbefales et tilskud af D-vitamin på 10 mikrogram pr. dag  fra og med 2-årsalderen. Ældre over 70 år, personer med øget risiko for osteoporose og ældre i plejebolig anbefales et dagligt tilskud af D-vitamin på 20 mikrogram kombineret med et kalciumtilskud på 800-1000 mg, uanset om der drikkes mælk eller spises mælkeprodukter.

Læs mere om D-vitamin anbefalinger på Sundhedsstyrelsens hjemmeside, søg på D-vitamin.

Bemærk at vitaminpiller kan indeholde emulgatorer, som kan være baseret på svinekød.

Praktiske råd

Morgenmåltidet er et enkelt og ofte ret ens måltid. Frokosten betragtes ligeledes som et lettere måltid, mens aftensmåltidet er det egentlige hovedmåltid. Mellemmåltider spises stort set ikke.


Litteratur og links

Rapporten: Maden hos indvandrere og flygninge i Danmark. Fødevarerapport 2002. Fødevaredirektoratet.

Anbefalinger for den danske institutionskost. 

Leed, B.: "Mad, livsglæde og integration – for ældre indvandrere". Erhvervsskolernes Forlag. 2004.

Er fagligt opdateret i 2016