Normalkost til voksne

Det anbefales, at kost til raske voksne følger Normalkostens anvisninger. Derudover kan der tages udgangspunkt i Normalkosten som en del af behandlingen af visse sygdomme, fx hjerte-kar-sygdom, diabetes og overvægt samt til ammende og gravide.

Endvidere anbefales Normalkost til patienter, som ikke er i ernæringsmæssig risiko.

Normalkosten skal medvirke til at sikre en tilstrækkelig energi- og næringsstofindtagelse, der dækker den enkeltes behov for vækst og funktion. Ved at spise en kost, der opfylder de officielle anbefalinger, gives der forudsætninger for en øget livskvalitet og et længere sygdomsfrit liv.

Læs mere om anbefalingerne for Normalkost.

Indikation

Normalkosten anbefales til raske voksne samt syge voksne, som ikke er i ernæringsmæssig risiko.

Læs mere under Screening

Ernæringstilstanden bør følges, så der let kan gribes ind ved en ændring i den ernæringsmæssige risiko. Normalkosten danner desuden udgangspunkt for Fedt- og kolesterolmodificerer diætDiabetes diæt samt Energireduceret diæt.

Principper

Grundstenene i Normalkostens anbefalede sammensætning af makronæringsstoffer er:

  • et sundt fedtsyremønster, hvori mættet fedt delvist er byttet ud med umættet fedt.
  • en høj kvalitet af kulhydraterne, dvs. et højt indhold af kostfiber og et begrænset indhold af tilsat sukker
  • et tilstrækkeligt indhold af protein. 

Dette udmønter sig i en kost med et begrænset indhold af mættet fedt, salt og sukker. Derudover bør indholdet af kulhydrater, i form af fuldkornsprodukter, frugt og grønt samt fisk øges i forhold til danskernes gennemsnitskost. Herved øges samtidigt kostens indhold af kostfibre, vitaminer og mineraler.

Energiindhold
Mennesker har forskellige energibehov. Derfor bør der tilbydes dagskost på forskellige energitrin. 
Energitrin på 7 MJ, 9 MJ og 12 MJ dækker de flestes behov.
Energiindholdet i kosten skal svare til den voksnes aktuelle behov.
Læs mere om Energibehov

Vitaminer og mineraler
Normalkosten dækker generelt behovet for vitaminer og mineraler.
Se afsnittet om vitaminer og mineraler nedenfor.

Alkohol
Indtagelsen af alkohol bør ikke overstige genstandsgrænserne.
Læs mere på Sundhedsstyrelsens anbefalinger for alkohol.

Definition af 1 genstand

1 genstand er defineret som 12 g alkohol.

Det svarer ca. til alkoholindholdet i:

1 almindelig øl (330 ml)

eller

1 glas vin (120 ml)

eller

1 glas stærk spiritus (40 ml).

Energiprocentfordelingen for planlægning af Normalkost til voksne ser således ud:

Energiprocentfordelingen for NormalkostVis indholdSkjul indhold
Protein Fedt Kulhydrat
15 E%

32-33 E%

Mættet fedt: mindre end 10 E%

Monoumættet fedt: 10-20 E%

Polyumættet fedt: 5-10 E%

52-53 E%

Tilsat sukker: Mindre end 10 E%

Kostfibre: Mindst 3 g pr. MJ (25-35 g dagligt)

 

Væske: Den totale væskeomsætning anslås til 30-40 ml pr. kg legemsvægt.
Læs mere under Væskebehov.

Fordeling af måltider

Maden kan fordeles på mange måltider, for eksempel 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider dagligt. Denne måltidsfrekvens kan have en gunstig virkning på blodets indhold af fedtstoffer (blodlipiderne). Kost, som følger anbefalingerne, har desuden et stort volumen og stor mættende virkning. Det kan derfor være vanskeligt at få dækket energibehovet med kun 3 måltider.

Mellemmåltiderne bør være vigtige bidrag til dagens samlede energi- og næringsstofindtagelse.

Forslag til fordelingen af den daglige energiindtagelse:

Forslag til fordeling af daglig energiindtagelseVis indholdSkjul indhold
Morgenmad Frokost Aftensmad Mellemmåltider
20-25 % 25-35 % 25-35 % 5-30 % (5-10 % pr. måltid)

Eksempler på mellemmåltider:

  • Fuldkornsbrød med mager ost og lidt frugt og grønt
  • Smoothie bestående af magert mælkeprodukt og frugt
  • Fuldkornsknækbrød med magert pålæg og lidt frugt og grønt
  • Frugtsalat
  • Rugbrød med magert pålæg og frugt og grønt
  • Havregryn med mager mælk og frugt og grønt

Valg af fødevarer

Normalkosten bør afspejle et kostmønster med et relativt stort indhold af fuldkornsprodukter, grønsager, især grove grønsager, frugt og fisk og et relativt mindre indhold af fede kød- og mejeri- produkter samt fedtstoffer med et højt indhold af mættet fedt (for eksempel blandingsprodukter og smør). Som noget nyt i de officielle kostråd anbefales det højst at spise 500 gram kød om ugen fra firbenede dyr, og især det industrielt forarbejdet kød bør begrænses.

Kosten bør have en varieret sammensætning, hvori alle fødevaregrupper og forskellige fødevarer inden for hver gruppe indgår i de anbefalede mængder.

Sammensætningen af Normalkosten kan illustreres ved en model af en tallerken.

Se skema for Valg af fødevarer til Normalkost til voksne

Se Y-tallerken

Dagskostforslag

Se dagskostforslag | 7 MJ | 9 MJ | 12 MJ |

Portionsstørrelser

Se portionsstørrelser

Ombytningslister

Ombytningslisten kan bruges som redskab, når mellemmåltider fra dagskostforslag skal skiftes ud med andre retter eller drikkevarer.

Den er desuden ment som inspiration til at variere tilbuddene til mellemmåltiderne.

Listen er tænkt som et eksempel, idet det er tanken, at hvert køkken kan indføre deres egne portionsstørrelser samt energi og proteinindhold.

Ombytningsliste

Vitaminer og mineraler

Indtagelse af Normalkosten medfører en tilstrækkelig indtagelse af de fleste vitaminer og mineraler. Undtagelser er vitamin D, folat og jern i visse grupper af befolkningen.

Se de nye opdaterede D-vitamin anbefalinger

Praktiske råd

Hovedparten af den danske befolkning kan med fordel leve efter de officielle kostråd. Undtagelser er børn under 3 år, småtspisende ældre og personer med sygdomme, der stiller andre krav til maden.

Læs mere om De officielle kostråd