Opsporing af børn og unge i ernæringsrisiko
Opsporing og opfølgning i kommunen.
For børn i alderen 0-5 år sker opsporing af vækstforstyrrelser og udredning jf. Sundhedsstyrelsens vejledning om monitorering af vækst hos 0-5-årige børn, der er målrettet sundhedsplejersker og praktiserende læger. Læs mere i denne vejledning: Monitorering af vækst hos 0-5 årige børn
Børn og unge i alderen 5-18 år vejes og måles af den kommunale skolesundhedstjeneste. Vækstkurven anvendes som primær opsporing.
Opsporing på sygehus.
Alle indlagte børn og unge, som forventes at skulle være indlagt i 48 timer eller derover, vurderes ernæringstilstanden inden for de første 24 timer fra indlæggelsestidspunktet.
Opsporingen opdeles i primær og sekundær opsporing.
I den primære opsporing tages udgangspunkt i nedenstående to spørgsmål:
- Er højden alderssvarende?
- Har barnet/den unge normalvægt, vurderet ved vægt-for-højde?
Primær opsporing udføres ikke, hvis den aktuelle diagnose automatisk medfører, at patienten er i ernæringsrisiko, og derfor skal følge sekundær opsporing.
Sekundær opsporing udføres hvis højde eller vægt findes uden for normalområderne i forhold til alder og køn, eller den aktuelle diagnose indikerer, at barnet/den unge er i ernæringsrisiko, skal barnet/ den unge vurderes sekundært efter nedenstående variable:
- Kostindtag, som baseres på om barnet spise intet, under ½-delen eller spiser godt/vanligt. Her scores hhv. 3,2 og 0.
- Diagnose (sværhedsgrad af sygdom), som baseres på diagnosevurdering og den tilsvarende risiko for øget næringsstofbehov. Her tildeles en score på for risiko på hhv. 3, 2 eller 0. Se tabel 9.2 og 9.3 på side 72 i Sundhedsstyrelsen 2022, Underernæring
Hvis den samlede score af kostindtag og diagnose er ≥ 4, vurderes vægt-for-højde ikke, og der fortsættes direkte til konklusion og plan.
Hvis den samlede score af kostindtag og diagnose er < 4, fortsættes til vurdering af vægt-for-højde.
- Vægt-for-højde, som scores ud fra placering på vækstkurven. Se tabel 9.4 side 73 i Sundhedsstyrelsen 2022, Underernæring
Scoren fra kostindtag, diagnose og vægt-for-højde lægges sammen til en total score, for ernæringsrisiko og der lægges en plan for det videre forløb. Ved total score ≥ 4 er barnet/den unge i ernæringsrisiko, og der igangsættes ernæringsbehandling og tages stilling til eventuel henvisning til klinisk diætist.
Opsporing i almen praksis.
Praktiserende læger skal opspore og behandle ernæringsrisiko hos børn og unge, herunder have en opmærksomhed på dårlig trivsel.
Opsporing i almen praksis foregår ved følgende to spørgsmål:
- Er højden alderssvarende?
- Har barnet/den unge normalvægt, vurderet ved vægt-for-højde?
Læs mere i Sundhedsstyrelsen 2022, Underernæring, kap. 9.3.
Fagligt opdateret i 2022