Portionsstørrelser

Portionsstørrelser

Normalkost, Sygehuskost og Kost til småtspisende kan baseres på stort set de samme levnedsmidler, dog med eventuelt varierende fedtindhold, jvf. de udarbejdede Dagskostforslag.

Derimod bør portionsstørrelserne tilpasses appetitten hos hhv. de raske og de syge/småtspisende. Det er vanskeligt at lave generelle standarder for portionsstørrelserne for de forskellige kostformer.

Tabel 1 er et eksempel, der illustrerer forskellen i mængder på de 3 kostformer, som fx kan bruges af et køkken, når maden skal anrettes portionsvis.

Tabel 2 er mindre detaljeret og et eksempel på, hvordan plejerpersonalet kan vejledes til det korrekte tilbud af mad ved fx buffetservering.

Når maden skal produceres er det imidlertid nødvendigt med vejledende portionsstørrelser for at sikre et så nøjagtigt som muligt produktionsgrundlag, en hensigtsmæssig rekvisition, korrekt anretning af maden og for at begrænse madspild.

Institutioner kan under hensyn til interne forhold og til madvaner/ -kultur fastsætte deres egne portionsstørrelser. Portionsstørrelser til brug i Normalkost kan desuden findes i Mål, vægt og portionsstørrelser.

Når det udelukkende drejer sig om energiindholdet i en portionsstørrelse angiver Tabel 3 forslag til portionsstørrelser af forskellige kategorier af middagsretter til Normalkost, med energiindhold på henholdsvis 7 MJ, 9 MJ og 12 MJ.

Tabel 3Vis indholdSkjul indhold
  7 MJ 9 MJ 12 MJ
  Portion kJ Portion kJ Portion kJ

Hovedretter

Sammenkogt ret

Vegetarisk ret

Oksesteg

Bøf/karbonade

Kødboller á 60 g (i karrysauce)

Frikadeller á 60 g (stegt i 10 g olie)

Fisk (stegt i 10 g olie)

Kogt fisk(e)ret

Fjerkræ (stegt i 10 g olie)

Lasagne

Tærte

Skysauce

Skysauce

 

2 ½  dl

3,0 dl

125 g

80 g

120 g

120g

150 g

200 g

125 g

300 g

200 g

200 g

½ dl

 

1200

1200

1000

1000

1200

1000

925

740

1080

1600

1200

1200

100

 

2 ½  dl

3,0 dl

125 g

80 g

120 g

120g

150 g

200 g

125 g

300 g

200 g

200 g

½ dl

 

1200

1200

1000

1000

1200

1000

925

740

1080

1600

1200

1200

100

 

2 ½  dl

3,0 dl

125 g

80 g

120 g

120g

150 g

200 g

125 g

300 g

200 g

200 g

½ dl

 

1200

1200

1000

1000

1200

1000

925

740

1080

1600

1200

1200

100

Tilbehør

Kartofler, kogte

Kartoffelmos

Ris, rå

Pasta, rå

Hvedebrød

Grønsager, kogte

Grøn salat

 

120 g

100 g

25 g

25 g

30 g

200 g

200 g

 

390

430

380

380

340

620

300

 

180 g

150 g

40 g

40 g

45 g

200 g

200 g

 

590

645

610

610

510

620

300

 

240 g

175 g

50 g

50 g

60 g

250 g

250 g

 

780

750

760

760

680

780

375

Biretter

Klar grønsagssuppe

Frisk frugt

Frugtgrød

Minimælk

 

1 stk.

 

180

 

2 dl

2 stk.

1½ dl

½ dl

 

400

360

390

80

 

2 dl

2 stk.

1½ dl

½ dl

 

400

360

390

80

Alle portionsstørrelser er angivet som serveringsportion – undtagen ris/ pastamængden.

For at kunne angive serveringsportion skal vægtændringsfaktor 2,5 anvendes (Jf. Mål, vægt og portionsstørrelser på fødevarer, DTU Fødevareinstituttet 2013)

Tabel 4 angiver forslag til portionsstørrelser af forskellige kategorier af middagsretter til Sygehuskost, med energiindhold på henholdsvis 7 MJ, 9 MJ og 12 MJ.

Tabel 4Vis indholdSkjul indhold
  7 MJ 9 MJ 12 MJ
  Portion kJ Portion kJ Portion kJ

Hovedretter

Sammenkogt ret

Vegetarisk ret

Oksesteg

Bøf/karbonade

Kødboller á 60 g (i karrysauce)

Frikadeller á 60 g (stegt i 10 g olie*)

Fisk (stegt i olie)

Kogt fisk(e)ret

Fjerkræ (stegt i olie)

Lasagne

Tærte

Skysauce

Skysauce

 

1 ¾ dl

2,0 dl

100 g

70 g

100 g (á 50 g)

100 g (á 50 g)

135 g

175 g

100 g

200 g

175 g

200 g

½ dl

 

840

960

820

720

840

820

830

650

820

1060

1200

1050

100

 

 

2 ½ dl

3,0 dl

125 g

80 g

120 g

120 g

150 g

200 g

125 g

300 g

200 g

200 g

½ dl

 

1200

1200

1000

1000

1200

1000

925

740

1080

1600

1200

1200

100

 

2 ½ dl

3,0 dl

125 g

80 g

120 g

120 g

150 g

200 g

125 g

300 g

200 g

200 g

½ dl

 

1200

1200

1000

1000

1200

1000

925

740

1080

1600

1200

1200

100

Tilbehør

Kartofler, kogte

Kartoffelmos

Ris, rå

Pasta, rå

Hvedebrød

Grønsager, kogte

Grøn salat

 

80 g

65 g

20 g

20 g

15 g

60 g

60 g

 

260

280

300

300

170

190

90

 

100 g

80 g

25 g

25 g

30 g

60 g

60 g

 

325

345

380

380

340

190

90

 

180 g

125 g

40 g

40 g

45 g

100 g

100 g

 

590

560

600

600

510

310

150

Biretter

Legeret suppe

Frugtgrød

Minimælk

 

½ dl

½ dl

½ dl

 

250

130

130

 

¾ dl

1 dl

½ dl

 

375

260

130

 

1 dl

1½ dl

½ dl

 

500

390

130

Alle portionsstørrelser er angivet som serveringsportion – undtagen ris/ pastamængden.

For at kunne angive serveringsportion skal vægtændringsfaktor 2,5 anvendes (Jf. Mål, vægt og portionsstørrelser på fødevarer, DTU Fødevareinstituttet 2013)

* Oliemængden til stegning er:

  • 6 g ved 7 MJ
  • 10 g ved 9 MJ    
  • 10 g ved 12 MJ