Portionsstørrelser
Normalkost, Sygehuskost og Kost til småtspisende kan baseres på stort set de samme fødevarer, dog med eventuelt varierende fedtindhold, jvf. de udarbejdede Dagskostforslag.
Derimod bør portionsstørrelserne tilpasses appetitten hos hhv. de raske og de syge/småtspisende. Det er vanskeligt at lave generelle standarder for portionsstørrelserne for de forskellige kostformer.
Tabel 1 er et eksempel, der illustrerer forskellen i mængder på de 3 kostformer, som fx kan bruges af et køkken, når maden skal anrettes portionsvis.
Tabel 2 er mindre detaljeret og et eksempel på, hvordan plejerpersonalet kan vejledes til det korrekte tilbud af mad ved fx buffetservering.
Når maden skal produceres er det imidlertid nødvendigt med vejledende portionsstørrelser for at sikre et så nøjagtigt som muligt produktionsgrundlag, en hensigtsmæssig rekvisition, korrekt anretning af maden og for at begrænse madspild.
Institutioner kan under hensyn til interne forhold og til madvaner/ -kultur fastsætte deres egne portionsstørrelser. Portionsstørrelser til brug i Normalkost kan desuden findes i Mål, vægt og portionsstørrelser.
Når det udelukkende drejer sig om energiindholdet i en portionsstørrelse angiver Tabel 3 forslag til portionsstørrelser af forskellige kategorier af middagsretter til Normalkost, med energiindhold på henholdsvis 7 MJ, 9 MJ og 12 MJ.
Tabel 4 angiver forslag til portionsstørrelser af forskellige kategorier af middagsretter til Sygehuskost, med energiindhold på henholdsvis 7 MJ, 9 MJ og 12 MJ.
Alle portionsstørrelser er angivet som serveringsportion – undtagen ris/ pastamængden.
For at kunne angive serveringsportion skal vægtændringsfaktor 2,5 anvendes (Jf. Mål, vægt og portionsstørrelser på fødevarer, DTU Fødevareinstituttet 2013)
* Oliemængden til stegning er:
- 6 g ved 7 MJ
- 10 g ved 9 MJ
- 10 g ved 12 MJ
Illustrationer af portionsstørrelser
Er fagligt opdateret i 2016