Særlige hensyn ved valg af fødevarer

Indholdsfortegnelse

Vent med

  • Hårde madvarer: Hele, rå gulerødder, gulerodsstave og lignende hårde madvarer til at gnave af, kan først tilbydes, når barnet er ca. 3 år og kan tygge godt. Det er barnets udvikling snarere end barnets præcise alder, der afgør tidspunktet.
  • Popcorn, peanuts o.l.: De kan nemt ryge i lungerne, hvis de kommer i ‘den gale hals’.
  • Tun og andre rovfisk: Kan først tilbydes, når barnet er 3 år.
  • Mælkeprodukter med højt proteinindhold: Ylette, ymer, frugtkvark, skyr og fromage frais kan først tilbydes, når barnet er 2 år.
  • Vitaminpiller: Tyggetabletter kan tidligst gives fra 1½ år, hvis D-vitaminerne gives som tyggetablet.
  • Søde sager: Sodavand, kakaomælk, saftevand, slik, is og kager anbefales ikke til små børn.

Begræns mængden af

Ris: Ris kan indgå som en del af en varieret kost. Men da ris indeholder arsen, anbefales det, at børn ikke får ris eller risbaseret grød hver dag. Risdrik og riskiks anbefales ikke til børn.

Nitratrige grøntsager: Spinat, selleri og rødbede skal undgås det førte halve leveår og begrænses, til barnet er 1 år.

Rosiner: Rosiner skal gives i begrænset mængde, da rosiner kan have et højt indhold af svampegiften ochratoksin A.

Kanel: Begræns mængden af kanel og kanelsukker til små børn.

Er fagligt opdateret i 2016