Særlige hensyn ved valg af fødevarer

Indholdsfortegnelse

Vent med

  • Hårde madvarer: Hele, rå gulerødder, gulerodsstave og lignende hårde madvarer til at gnave af, kan først tilbydes, når barnet er ca. 3 år og kan tygge godt. Det er barnets udvikling snarere end barnets præcise alder, der afgør tidspunktet.
  • Popcorn, peanuts o.l.: De kan nemt ryge i lungerne, hvis de kommer i ‘den gale hals’.
  • Tun og andre rovfisk: Kan først tilbydes, når barnet er 3 år.
  • Mælkeprodukter med højt proteinindhold: Ylette, ymer, frugtkvark, skyr og fromage frais kan først tilbydes, når barnet er 2 år.
  • Vitaminpiller: Tyggetabletter kan tidligst gives fra 1½ år, hvis D-vitaminerne gives som tyggetablet.
  • Søde sager: Sodavand, kakaomælk, saftevand, slik, is og kager anbefales ikke til små børn.
  • Honning: kan indeholde sporer af bakterien Clostridium botulinium, der er en kendt risikofaktor for spædbarnsbotulisme. Kan først tilbydes til børn over 1 år.
  • Koffein: børn bør ikke drikke energidrikke og kun indtage te og kaffe i meget begrænsede mængder.
  • Quinoa: anbefales ikke grundet det høje proteinindhold. Grød af quinoa kan gives fra 4 måneder i variation med andre grødprodukter, men ikke som første valg.  

Læs mere i Ernæring til spædbørn og småbørn – en håndbog for sundhedspersonale

Læs mere i Mad til små

Begræns mængden af

  • Ris: Ris kan indgå som en del af en varieret kost. Men da ris indeholder arsen, anbefales det, at børn ikke får ris eller risbaseret grød hver dag. Risdrik og riskiks anbefales ikke til børn.
  • Nitratrige grøntsager: Spinat, selleri og rødbede skal undgås det førte halve leveår og begrænses, til barnet er 1 år.
  • Rosiner: Rosiner skal gives i begrænset mængde, da rosiner kan have et højt indhold af svampegiften ochratoksin A.
  • Kanel: Begræns mængden af kanel og kanelsukker til små børn.

Er fagligt opdateret i 2021