Gå til hovedindhold
Søg
  • Om Kosthåndbogen
  • Kontakt
Kosthåndbogen.dk
  • Screening
  • Kostformer
  • Diæter
  • Persongrupper
  • Dagskostforslag
  • Værktøjer
  • Maden
  • Screening - vejledning
  • Hvem skal have hvilken mad?
  • Normalkost
  • Kost til småtspisende
  • Supplerende ernæring
  • Sygehuskost
  • Nyresygdom
  • Mave-tarmsygdomme
  • Overfølsomhed
  • Individuel diætbehandling
  • Hjertekarsygdom
  • Diabetes
  • Energireduceret
  • Standard kostformer
  • Specifikke diæter
  • Kostformer til raske børn og unge
  • Kostformer til raske voksne
  • Kostformer til raske ældre
  • Kostformer til syge børn og unge
  • Kostformer til syge voksne
  • Voksne
  • Ældre
  • Børn og unge
  • Energi- og proteinbehov
  • Væskebehov
  • Ernæringsmæssige risikofaktorer
  • Monitorering
  • Kostregistrering
  • Ernæringsvurderingsskema til ældre
  • Mad og medicin
  • Spiseredskaber
  • BMI – definition
  • Deklarationsberegneren
  • Normalkost
  • Glutenfri diæt
  • Pakistansk kost
  • Somalisk kost
  • Tyrkisk kost
  • Diabetes diæt
  • Blød kost
  • Fedt- og kolesterolmodificeret diæt
  • Energireduceret diæt
  • Fosfatreduceret diæt
  • Gratin kost
  • Kaliumreduceret diæt
  • Laktosereduceret diæt
  • Vegetarkost
  • Veganerkost
  • Kost til ældre
  • Kost til gravide
  • Kost til småtspisende
  • Sygehuskost
  • Cremet kost
  • Kalium- og fosfatreduceret sygehuskost
  • Kostplanlægning
  • Kostberegning og vurdering
  • Mad og måltider
  • Menu
  • Search
  • Screening
    • Screening
    • Screening - vejledning
    • Hvem skal have hvilken mad?
  • Kostformer
    • Kostformer
    • Normalkost
      • Normalkost
      • Voksne
        • Voksne
        • Gravide
        • Ammende
      • Børn og unge
        • Børn og unge
        • Spædbørn og småbørn
        • Større børn
      • Vegetarkost
        • Vegetarkost
        • Lakto-ovo-vegetarisk
        • Veganer
      • Ældre
      • Psykisk sygdom
      • Kost til andre kulturer
        • Kost til andre kulturer
        • Pakistansk
        • Somalisk
        • Tyrkisk
    • Sygehuskost
      • Sygehuskost
      • Voksne
        • Voksne
        • Gravide
        • Ammende
      • Børn og unge
        • Børn og unge
        • Spædbørn
        • Småbørn
        • Større børn
      • Vegetarkost
        • Vegetarkost
        • Lakto-ovo-vegetarisk
        • Veganer
      • Ældre
      • Psykisk sygdom
      • Kost til andre kulturer
        • Kost til andre kulturer
        • Pakistansk
        • Somalisk
        • Tyrkisk
    • Kost til småtspisende
      • Kost til småtspisende
      • Voksne
      • Ældre i primærsektor
      • Dysfagidiæt
        • Dysfagidiæt
        • Blød kost
        • Gratin kost
        • Cremet kost
        • Modificeret væske
        • Modificeret kost i praksis
          • Modificeret kost i praksis
          • Teori om modificeret kost i praksis
        • Umodificeret kost
      • Individuel ernæringsterapi
        • Individuel ernæringsterapi
        • Individuel ernæringsterapi til ældre i primærsektor
    • Supplerende ernæring
      • Supplerende ernæring
      • Mellemmåltider
      • Energi- og proteintilskud
        • Energi- og proteintilskud
        • Hjemmelavede ernæringstilskud
        • Industrielt fremstillede ernæringstilskud
          • Industrielt fremstillede ernæringstilskud
          • Fuldgyldige ernæringstilskud
          • Ikke-fuldgyldige ernæringstilskud
        • Tilskud fra Sygesikringen
      • Sondeernæring
      • Energitilskud og sondeernæring til syge børn og unge
      • Parenteral ernæring
      • Rekonvalescens
  • Diæter
    • Diæter
    • Diabetes
      • Diabetes
      • Voksne
      • Børn og unge
      • Ældre
      • Cøliaki
      • Dyslipidæmi
      • Energireduceret diæt
      • Andre kulturer
      • Gastroparese
      • Gestationel
      • Nyresygdom
      • Prægestationel
      • Sygehuskostbaseret
    • Hjertekarsygdom
      • Hjertekarsygdom
      • Voksne
      • Ældre
      • Til andre kulturer
      • Sygehuskost
      • Energireduceret
      • Ved forhøjede triglycerider
      • Kost ved AK-behandling
    • Energireduceret
      • Energireduceret
      • Voksne
      • Børn og unge
      • Ældre
      • Til andre kulturer
    • Mave-tarmsygdomme
      • Mave-tarmsygdomme
      • Glutenfri diæt til voksne
      • Børn og unge
        • Børn og unge
        • Glutenfri diæt til børn
      • Laktosereduceret
      • Antidumping
      • Fedtreduceret
      • MCT tilskud
    • Nyresygdom
      • Nyresygdom
      • Diæt ved lav nyrefunktion
      • Diæt ved dialyse
        • Diæt ved dialyse
        • Hemodialysediæt
        • Peritoneal diæt
      • Kaliumreduceret diæt
      • Fosfatreduceret diæt
      • Natrium-væskereduceret diæt
    • Overfølsomhed
      • Overfølsomhed
      • Børn og unge
        • Børn og unge
        • Mælkefri (børn og unge)
        • Æggefri (børn og unge)
      • Mælkefri
      • Æggefri
      • Nikkelreduceret diæt
      • Pollenkryds
      • Farvefri
    • Individuel diætbehandling
  • Persongrupper
    • Persongrupper
    • Voksne
      • Voksne
      • Raske
        • Raske
        • Normalvægt
        • Vegetarer
        • Andre kulturer
        • Gravide
        • Ammende
        • Psykisk sygdom
        • Overvægt
        • test
      • Diabetes
        • Diabetes
        • Andre kulturer
        • Cøliaki
        • Dyslipidæmi
        • Gastroparese
        • Gestationel
        • Prægestationel
        • Nyresygdom
      • Hjertekarsygdom
        • Hjertekarsygdom
        • Overvægt
        • Andre kulturer
        • Forhøjede triglycerider
        • AK-behandling
      • Mave-tarmsygdomme
        • Mave-tarmsygdomme
        • Cøliaki
        • Laktoseintolerance
        • Dumping syndrom
        • Svær steatoré
        • Svær steatoré, hvor fedtreduceret diæt ikke er tilstrækkelig
      • Nyresygdom
        • Nyresygdom
        • Nedsat nyrefunktion
        • Hæmodialyse
        • Peritoneal dialyse
        • For højt indhold af kalium i blodet
        • For højt indhold af fosfat i blodet
      • Overfølsomhed
        • Overfølsomhed
        • Overfor æg
        • Overfor mælk
        • Overfor nikkel
        • Overfor birke-, græs og bynkepollen
        • Overfor et eller flere tilsatte farvestoffer
      • Syge
        • Syge
        • Ernæringsmæssig risiko
        • Gravide
        • Vegetarer
        • Psykisk sygdom
        • Fra andre kulturer
      • Småtspisende
        • Småtspisende
        • Med bevaret spiseevne
        • Med nedsat tygge-synkeevne
        • Ernæringsmæssig risiko - Screening score ≥3
    • Ældre
      • Ældre
      • Raske
        • Raske
        • Normalvægt
        • Overvægt
      • Diabetes
      • Hjertekarsygdom
      • Syge
      • Primærsektor
    • Børn og unge
      • Børn og unge
      • Raske børn og unge
        • Raske børn og unge
        • Normalvægt
        • Overvægt
      • Syge børn og unge
        • Syge børn og unge
        • Syge spædbørn
        • Syge småbørn
        • Syge større børn
      • Diabetes
      • Mave-tarmsygdomme
        • Mave-tarmsygdomme
        • Børn med cøliaki
      • Overfølsomhed
        • Overfølsomhed
        • Overfor mælk
        • Overfor æg
  • Dagskostforslag
    • Dagskostforslag
    • Normalkost
      • Normalkost
      • Normalkost 7 MJ
      • Normalkost 9 MJ
      • Normalkost 12 MJ
      • Normalkost 7+9+12 MJ
    • Kost til gravide
      • Kost til gravide
      • Normalkost 7 MJ
      • Normalkost 9 MJ
      • Normalkost 12 MJ
      • Normalkost 7+9+12 MJ
      • Sygehuskost 7 MJ
      • Sygehuskost 9 MJ
      • Sygehuskost 12 MJ
      • Sygehuskost 7+9+12 MJ
    • Kost til ældre
      • Kost til ældre
      • Normalkost 7 MJ
      • Normalkost 9 MJ
      • Normalkost 12 MJ
      • Normalkost 7+9+12 MJ
    • Vegetarkost
      • Vegetarkost
      • Normalkost 7 MJ
      • Normalkost 9 MJ
      • Normalkost 12 MJ
      • Normalkost 7+9+12 MJ
      • Sygehuskost 7 MJ
      • Sygehuskost 9 MJ
      • Sygehuskost 12 MJ
      • Sygehuskost 7+9+12 MJ
    • Veganerkost
      • Veganerkost
      • Normalkost 7 MJ
      • Normalkost 9 MJ
      • Normalkost 12 MJ
      • Normalkost 7+9+12 MJ
      • Sygehuskost 7 MJ
      • Sygehuskost 9 MJ
      • Sygehuskost 12 MJ
      • Sygehuskost 7+9+12 MJ
    • Pakistansk kost
      • Pakistansk kost
      • Normalkost 7 MJ
      • Normalkost 9 MJ
      • Normalkost 12 MJ
      • Normalkost 7+9+12 MJ
      • Sygehuskost 7 MJ
      • Sygehuskost 9 MJ
      • Sygehuskost 12 MJ
      • Sygehuskost 7+9+12 MJ
    • Somalisk kost
      • Somalisk kost
      • Normalkost 7 MJ
      • Normalkost 9 MJ
      • Normalkost 12 MJ
      • Normalkost 7+9+12 MJ
      • Sygehuskost 7 MJ
      • Sygehuskost 9 MJ
      • Sygehuskost 12 MJ
      • Sygehuskost 7+9+12 MJ
    • Tyrkisk kost
      • Tyrkisk kost
      • Normalkost 7 MJ
      • Normalkost 9 MJ
      • Normalkost 12 MJ
      • Normalkost 7+9+12 MJ
      • Sygehuskost 7 MJ
      • Sygehuskost 9 MJ
      • Sygehuskost 12 MJ
      • Sygehuskost 7+9+12 MJ
    • Sygehuskost
      • Sygehuskost
      • Sygehuskost 7 MJ
      • Sygehuskost 9 MJ
      • Sygehuskost 12 MJ
      • Sygehuskost 7+9+12 MJ
    • Kost til småtspisende
      • Kost til småtspisende
      • Småtspisende 7 MJ
      • Småtspisende 9 MJ
      • Småtspisende 12 MJ
      • Småtspisende 7+9+12 MJ
    • Blød kost
      • Blød kost
      • Blød kost 7 MJ
      • Blød kost 9 MJ
      • Blød kost 12 MJ
      • Blød kost 7+9+12 MJ
    • Gratin kost
      • Gratin kost
      • Gratin kost 7 MJ
      • Gratin kost 9 MJ
      • Gratin kost 12 MJ
      • Gratin kost 7+9+12 MJ
    • Cremet kost
      • Cremet kost
      • Cremet kost 7 MJ
      • Cremet kost 9 MJ
      • Cremet kost 12 MJ
      • Cremet kost 7+9+12 MJ
    • Fedt- og kolesterolmodificeret diæt
    • Diabetes diæt
      • Diabetes diæt
      • Diabetes diæt 7 MJ
      • Diabetes diæt 9 MJ
      • Diabetes diæt 12 MJ
      • Diabetes diæt 7+9+12 MJ
    • Energireduceret diæt
      • Energireduceret diæt
      • Normalkost 6 MJ
      • Normalkost 8 MJ
      • Normalkost 6+8 MJ
    • Glutenfri diæt
      • Glutenfri diæt
      • Normalkost 7 MJ
      • Normalkost 9 MJ
      • Normalkost 12 MJ
      • Normalkost 7+9+12 MJ
      • Sygehuskost 7 MJ
      • Sygehuskost 9 MJ
      • Sygehuskost 12 MJ
      • Sygehuskost 7+9+12 MJ
    • Laktosereduceret diæt
      • Laktosereduceret diæt
      • Normalkost 7 MJ
      • Normalkost 9 MJ
      • Normalkost 12 MJ
      • Normalkost 7+9+12 MJ
      • Sygehuskost 7 MJ
      • Sygehuskost 9 MJ
      • Sygehuskost 12 MJ
      • Sygehuskost 7+9+12 MJ
    • Kaliumreduceret diæt
      • Kaliumreduceret diæt
      • Normalkost 7 MJ
      • Normalkost 9 MJ
      • Normalkost 12 MJ
      • Normalkost 7+9+12 MJ
    • Fosfatreduceret diæt
      • Fosfatreduceret diæt
      • Normalkost 7 MJ
      • Normalkost 9 MJ
      • Normalkost 12 MJ
      • Normalkost 7+9+12 MJ
    • Kalium- og fosfatreduceret sygehuskost
  • Værktøjer
    • Værktøjer
    • Energi- og proteinbehov
      • Energi- og proteinbehov
      • Raske voksne
      • Syge voksne
      • Syge børn og unge
      • Ældre
    • Væskebehov
    • Ernæringsmæssige risikofaktorer
    • Monitorering
    • Kostregistrering
    • Ernæringsvurderingsskema til ældre
    • Mad og medicin
    • Spiseredskaber
    • BMI – definition
    • Deklarationsberegneren
  • Maden
    • Maden
    • Kostplanlægning
      • Kostplanlægning
      • Valg af fødevarer
        • Valg af fødevarer
        • Normalkost skemaer
          • Normalkost skemaer
          • Voksne
          • Gravide
          • Ammende
          • Ældre
          • Raske børn
            • Raske børn
            • Særlige forhold
          • Vegetarisk
          • Vegansk
          • Pakistansk
          • Somalisk
          • Tyrkisk
        • Sygehuskost skemaer
          • Sygehuskost skemaer
          • Voksne
          • Gravide
          • Ammende
          • Småtspisende
          • Vegetarisk
          • Vegansk
          • Pakistansk
          • Somalisk
          • Tyrkisk
        • Andre skemaer
          • Andre skemaer
          • Blød kost
          • Gratin kost
          • Cremet kost
          • Fedtreduceret diæt (MCT-kost)
          • Diabetesdiæt
          • Diabetesdiæt ved dyslipidæmi
          • Glutenfri kost
          • Laktosereduceret diæt
          • Kaliumreduceret diæt
          • Fosfatreduceret diæt
          • Antidumping
      • Portionsstørrelser
      • Opskrifter
      • Måltidsmønster
      • Dagskoster
      • Mellemmåltider
      • Ombytningslister
    • Kostberegning og vurdering
    • Mad og måltider
      • Mad og måltider
      • Menuplanlægning
      • Anretning og servering
      • Brugerinddragelse/-undersøgelse
  • Om Kosthåndbogen
    • Om Kosthåndbogen
    • Brugervejledning
    • Ordforklaring
    • Gruppen bag Kosthåndbogen
    • Cookies
  • Kontakt

Screening

Patienter bør ordineres kostform eller anden form for ernæring ud fra en systematisk vurdering af deres ernæringsmæssige behov. Vurdering af ernæringstilstanden bør derfor indgå som en naturlig del af den kliniske undersøgelse, der foretages ved indlæggelsen. Læs mere om screening.

Er fagligt opdateret i 2016

 

Den Nationale Kosthåndbog er løbende under revidering. I forhold til underernæring henvises der i øjeblikket til Sundhedsstyrelsens vejledning ”Underernæring: Opsporing, behandling og opfølgning af borgere og patienter i ernæringsrisiko"

  • Screening - vejledning
  • Hvem skal have hvilken mad?

Kontakt
kosthaandbogen@kost.dk

Kost og Ernæringsforbundet
Holmbladsgade 70
2300 København S
3163 6600

 

Sundhedsstyrelsens logo Fødevarestyrelsens logo Kost og Ernæringsforbundets logo