Sygehuskost til spædbørn

Indikation

Ordineres til syge børn på 6-12 mdr. med nedsat appetit og et evt. øget energibehov.

Børnenes ernæringstilstand skal følges, så der let kan gribes ind ved (yderligere) ernæringsproblemer.

Der bør tages kontakt til en klinisk diætist med henblik på Individuel diætbehandling

Mål for behandlingen

Sygehuskost til spædbørn skal medvirke til at genoprette eller opretholde barnets ernæringstilstand, således at underernæring og fejlernæring undgås.

Principper

Sygehuskost til spædbørn skal have et højt indhold af fedt, og et lavere indhold af komplekse kulhydrater og kostfibre.

Derved kan børnene indtage meget energi i en lille mængde mad og således sikres en tilstrækkelig energiindtagelse, der dækker det enkelte barns behov.

Madens konsistens skal være tilpasset barnets tygge- og synkefunktion.

Energi- og proteinindholdet i kosten skal svare til barnets aktuelle behov.

Protein
Proteinbehovet er sat til 1,5 g pr. kg kropsvægt for alle syge børn. Afhængig af sygdom vil dette kunne variere. Ved indtagelse af industrielle ernæringsprodukter kan indtagelsen komme over 2 g pr. kg kropsvægt, men det tilstræbes ikke at komme over omkring 3,5 g pr. kg kropsvægt.

Fedt
Fedt E% varierer afhængig af sygdom og varighed samt barnets aktuelle situation. Hos kronisk syge børn anbefales 40 E%, men fedt E% kan i perioder være højere.

Fordeling af måltider

Sygehuskosten er sammensat af 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider i dagtimerne.

Mellemmåltider bør sammensættes og betragtes som supplement til hovedmåltiderne efter princippet:

Små mængder af mange forskellige fødevarer i stedet for store mængder af meget få fødevarer.

Valg af fødevarer

Valg af fødevarer kan tage udgangspunkt i kost til raske spædbørn, men med fokus på, at kosten generelt bør have et højt indhold af fedtstoffer, olier, fede oste og fede mælkeprodukter, der kan øge energiindholdet.

Valget af fødevarer bør tilpasses barnets alder samt tygge- og synkefunktion, se Valg af fødevarer til raske børn.

Dagskostforslag

Er ikke udarbejdet – kosten bør altid individualiseres.

Portionsstørrelser

Er ikke udarbejdet – portionsstørrelser bør altid individualiseres.

Vitaminer og mineraler

D-vitamin Alle børn anbefales et D-vitamintilskud på 10 mikrogram fra de er 2 uger til de er 2 år gamle. Til mørklødede børn og børn, der går tildækket klædt, anbefales D-vitamintilskud gennem hele barndommen, da der hos disse børn dannes mindre D-vitamin i huden.

Jern Et barn fødes med jerndepoter der strækker ca. 6 måneder. I den periode kan barnet klare sig med et meget lille jernindhold i kosten (modermælken). I løbet af det næste halve år går barnet gradvist over til den samme kost som resten af familien, men mælk udgør stadig en stor del af maden. For at sikre tilstrækkelig jernindtagelse skal barnet fra ca. 6 til 12 måneder tilbydes en jernholdig overgangskost.

Der kan herudover være behov for ekstra vitamin- og mineraltilskud, som skal lægeordineres.

Praktiske råd

Undgå aktiv tilsætning af salt til spædbørns mad. Det er dog unødvendigt at koge barnets kartofler og grønsager for sig, med mindre der anvendes større mængder salt.