Valg af fødevarer

Indholdsfortegnelse

Valg af fødevarer

For de fleste kostformer er der under Valg af fødevarer angivet, hvilke fødevarer, der er bedst egnede til at indgå i de forskellige kostformer og hvor hyppigt, de kan indgå:

Valg af fødevarer er opdelt i følgende kategorier:

  • spis/drik hyppigst - dvs. de fødevarer der bør indgå en eller flere gange i dagens måltider – evt. i begrænset mængde
  • spis/drik af og til - dvs. de fødevarer der kan indtages mindre hyppigt – dvs. en til flere gange i løbet af ugen og altid i begrænset mængde
  • spis/drik meget sjældent - dvs. de fødevarer der kan indtages ved festlige lejligheder og altid i begrænset mængde
  • frarådes - dvs. de fødevarer der ikke bør/skal indtages

Som udgangspunkt er det de samme fødevarer der er beskrevet/medtaget gennem hele materialet.
 Dog er enkelte fødevarer nævnt et/få steder, hvis det har speciel relevans for den pågældende kostform/diæt.


For nogles diæters vedkommende er der mere tale om tilvalg eller fravalg. Det gælder fx for Laktosereduceret diæt, Glutenfri diæt, MCT diæt samt ved Dysfagi diæt (Kost med modificeret konsistens).

For disse kostformer og diæter er det anført, at oversigten over Valg af fødevarer skal sammenholdes med den spisendes ernæringstilstand, dvs. om kosten skal tage udgangspunkt i Normalkost, Sygehuskost eller Kost til småtspisende.