Valg af fødevarer til diabetesdiæt ved dyslipidæmi

Der henvises til Fagligt selskab af kliniske diætisters (FaKD) Rammeplan for ernærings- og diætbehandling af voksne med type 2-diabetes her.

Bemærk, at arbejdsgruppen bag rammeplanen har været i løbende dialog med Diabetes Nutrition Study Group (DNSG), som er en del af European Association for the Study of Diabetes (EASD), med henblik på at inddrage DNSG’s anbefalinger, men DNSG har valgt at udsætte deres arbejde til juni 2021 pga. COVID-19.

 

Spis og drik hyppigst

Spis og drik af og til

Spis og drik sjældent

Frarådes

Brød, mel og gryn

Alle typer fiberrigt brød, fx rugbrød og knækbrød1, grovbrød og grovknækbrød2.

1 Diabetesforeningens anbefalinger pr. 100 g: mindst 8 g kostfiber og højst 7 g fedt.

2 Højst 7 g fedt og 5 kostfiber.


Alle grove meltyper fx rugmel, fuldkornshvedemel, grahamsmel og havreklid
Havregryn
Øllebrød uden tilsat sukker

Müesli og morgenmadsprodukter med et lavt indhold af fedt og sukker3

3 Højst 13 g sukkerarter, højst 7 g fedt og mindst 8 g kostfiber


Filodej
Fiberfattigt brød, fx franskbrød, boller, rundstykker, flutes, skorper, knækbrød med kanel, kakao og lign.
Teboller, rosinboller og rosinbrød
Corn flakes og lign.
Croissanter, tebirkes, kiks, kryddere, kammerjunkere og flutes med kryddersmør
Müesli og morgenmadsprodukter med et højt indhold af fedt og sukker
Tærtedej og butterdej
 

Kartofler, ris og pasta

Kartofler

Kartoffelprodukter med lavt fedtindhold4

4 Højst 5 g fedt pr. 100 g


Alle typer frisk og tørret pasta, spaghetti, makaroni, bulgur og ris
  Brasede kartofler
Kartoffelprodukter med højt fedtindhold fx pommes frites
 

Grønsager og bælgfrugter

Alle friske, frosne og konserverede grøntsager

Oliven, avocado5

5 I begrænset mængde


Alle typer syltede grøntsager uden tilsat sukker
Asier og rødbede som pynt
Alle typer tørrede bælgfrugter fx gule ærter, kidneybønner og linser
Rødkål    

Frugt, nødder og frø

Alle typer frisk frugt6

Tørret frugt fx rosiner, svesker, abrikoser og figner i begrænsede mængder


Marmelade, syltetøj og gelé

6 2-3 frugtportioner i alt fordelt over dagen


Alle nødder, frø og kerner7

7 I begrænset mængde

Alle friske, frosne, konserverede og syltede bær uden tilsat sukker
Frugtgrød, -suppe og -mos tilberedt med kunstig sødemiddel
Peanutbutter
Chokoladenøddecreme
Sukkersyltede frugter  

Mælkeprodukter og ost

Mælk og syrnede mælkeprodukter uden tilsat sukker og med lavt fedtindhold8 i alt højstl dagligt fordelt over dagen, fx skummetmælk, minimælk og kærnemælk samt skummetmælks-yoghurt8

8 Højst 1,5 g fedt og 6 g kulhydrat pr. 100 g


Oste med lavt fedtindhold9 fx skæreost (30+), smøreost, kvark, rygeost og hytteost

9 Højst 17 g fedt pr. 100 g

Kunstig sødet skummetmælkskakao Mælk og syrnede mælkeprodukter med tilsat sukker og med højt fedtindhold fx sødmælk, ymer, tykmælk, A-38 og sødmælksyoghurt
Oste med højt fedtindhold
Alle typer creme fraiche, fløde, syrnet fløde og flødepulver
Alle typer kakaomælk med sukker

Kød, fisk, fjerkræ, indmad og æg

Kalve-, svine-, okse-, lamme- og hestekød uden synligt fedt
Hakket kød med lavt fedtindhold10
Kødpålæg, pølser og postejer med lavt fedtindhold10
Alle typer fisk og skaldyr
Alle typer fiskekonserves fx torskerogn, tun/kippers i vand eller olie, makrel i tomat eller marineret sild

Fiskepostejer med lavt fedtindhold10

10 Højst 10 g fedt pr. 100 g


Alle typer fjerkræ
Alle typer indmad
Æg og æggeretter Alle typer kød med synligt fedt
Kød og kødpålæg med højt fedtindhold
 

Fedtstoffer, saucer, dressinger m.m.

Planteolie, fx raps- og olivenolie
Oliemargarine, bløde margariner og minariner

Saucer og dressinger med lavt kulhydrat- og fedtindhold11

11 Dressing: højst 5 g fedt pr. 100 g
Sauce: højst 10 g kulhydrat og højst 5 g fedt


Alle typer mayonnaise, mayonnaisesalater og remoulade (inkl. lightprodukter)12

12 I begrænset mængde


Sennep, tomatpuré, sojasauce, engelsk sauce og chutney
Ketchup Blandingsprodukter og smør
Friturefedt
Svinefedt, ande-, gåse- og hønsefedt
Saucer og dressinger med højt fedt- og kulhydratindhold
 

Sukker, desserter, kager og slik

Ikke-energigivende kunstige sødestoffer fx acesulfam K, aspartam, cyklamat og saccarin
Ikke-energigivende fyldstoffer fx cellulose og polydextrose.
Sukkerfri tyggegummi

Alle typer sukker, sirup og honning13

13 Kulhydrat: op til 50 g tilsat sukker – dog højst 10 E% kan indgå i den daglige kost

Mælkeis, yoghurt is, sorbetis14

Kager sødet med ikke-energigivende kunstige sødestoffer og sukker14

14 I begrænset mængde


Sukkerfrit slik sødet med sukkeralkoholer fx sukkerfri pastiller
Is med højt indhold af fedt og tilsat sukker
Sukker og fedtholdige kager, fx wienerbrød, flødekager, tørkager, skærekager og småkager
Bolcher, lakrids og vingummi
Chokolade, marcipan og nougat
Energigivende fyldstoffer fx maltodextrin

Drikkevarer

Vand, danskvand
Sukkerfri læskedrik og sukkerfri sodavand
Kaffe og te
Fortyndet frugtsaft uden tilsat sukker højstliter dagligt
Grønsagsjuice højstliter dagligt
  Øl, vin og spiritus evt. i henhold til lægeordination Læskedrikke der indeholder både tilsat sukker og sødemiddel
Frugtjuice, æblemost, sukkerholdig saftevand, sukkerholdig læskedrik, sukkerholdig sodavand, cider og ice-tea
Ernæringstilskud

Diverse

Alle friske og tørrede krydderurter og krydderier
Bouillon, madkulør og eddike
Saltstænger, grissini og popcorn med lavt fedtindhold. Alle typer chips (inkl. lightprodukter)  

Er fagligt opdateret i 2016