Valg af fødevarer til diabetesdiæt ved dyslipidæmi
Der henvises til Fagligt selskab af kliniske diætisters (FaKD) Rammeplan for ernærings- og diætbehandling af voksne med type 2-diabetes her.
Bemærk, at arbejdsgruppen bag rammeplanen har været i løbende dialog med Diabetes Nutrition Study Group (DNSG), som er en del af European Association for the Study of Diabetes (EASD), med henblik på at inddrage DNSG’s anbefalinger, men DNSG har valgt at udsætte deres arbejde til juni 2021 pga. COVID-19.
Spis og drik hyppigst |
Spis og drik af og til |
Spis og drik sjældent |
Frarådes |
|
---|---|---|---|---|
Brød, mel og gryn |
Alle typer fiberrigt brød, fx rugbrød og knækbrød1, grovbrød og grovknækbrød2. 1 Diabetesforeningens anbefalinger pr. 100 g: mindst 8 g kostfiber og højst 7 g fedt. 2 Højst 7 g fedt og 5 kostfiber. Alle grove meltyper fx rugmel, fuldkornshvedemel, grahamsmel og havreklid Havregryn Øllebrød uden tilsat sukker Müesli og morgenmadsprodukter med et lavt indhold af fedt og sukker3 3 Højst 13 g sukkerarter, højst 7 g fedt og mindst 8 g kostfiber Filodej |
Fiberfattigt brød, fx franskbrød, boller, rundstykker, flutes, skorper, knækbrød med kanel, kakao og lign.
Teboller, rosinboller og rosinbrød Corn flakes og lign. |
Croissanter, tebirkes, kiks, kryddere, kammerjunkere og flutes med kryddersmør
Müesli og morgenmadsprodukter med et højt indhold af fedt og sukker Tærtedej og butterdej |
|
Kartofler, ris og pasta |
Kartofler
Kartoffelprodukter med lavt fedtindhold4 4 Højst 5 g fedt pr. 100 g Alle typer frisk og tørret pasta, spaghetti, makaroni, bulgur og ris |
Brasede kartofler
Kartoffelprodukter med højt fedtindhold fx pommes frites |
||
Grønsager og bælgfrugter |
Alle friske, frosne og konserverede grøntsager
Oliven, avocado5 5 I begrænset mængde Alle typer syltede grøntsager uden tilsat sukker Asier og rødbede som pynt Alle typer tørrede bælgfrugter fx gule ærter, kidneybønner og linser |
Rødkål | ||
Frugt, nødder og frø |
Alle typer frisk frugt6
Tørret frugt fx rosiner, svesker, abrikoser og figner i begrænsede mængder Marmelade, syltetøj og gelé 6 2-3 frugtportioner i alt fordelt over dagen Alle nødder, frø og kerner7 7 I begrænset mængde |
Alle friske, frosne, konserverede og syltede bær uden tilsat sukker
Frugtgrød, -suppe og -mos tilberedt med kunstig sødemiddel Peanutbutter Chokoladenøddecreme |
Sukkersyltede frugter | |
Mælkeprodukter og ost |
Mælk og syrnede mælkeprodukter uden tilsat sukker og med lavt fedtindhold8 i alt højstl dagligt fordelt over dagen, fx skummetmælk, minimælk og kærnemælk samt skummetmælks-yoghurt8 8 Højst 1,5 g fedt og 6 g kulhydrat pr. 100 g Oste med lavt fedtindhold9 fx skæreost (30+), smøreost, kvark, rygeost og hytteost 9 Højst 17 g fedt pr. 100 g |
Kunstig sødet skummetmælkskakao | Mælk og syrnede mælkeprodukter med tilsat sukker og med højt fedtindhold fx sødmælk, ymer, tykmælk, A-38 og sødmælksyoghurt
Oste med højt fedtindhold Alle typer creme fraiche, fløde, syrnet fløde og flødepulver |
Alle typer kakaomælk med sukker |
Kød, fisk, fjerkræ, indmad og æg |
Kalve-, svine-, okse-, lamme- og hestekød uden synligt fedt
Hakket kød med lavt fedtindhold10 Kødpålæg, pølser og postejer med lavt fedtindhold10 Alle typer fisk og skaldyr Alle typer fiskekonserves fx torskerogn, tun/kippers i vand eller olie, makrel i tomat eller marineret sild Fiskepostejer med lavt fedtindhold10 10 Højst 10 g fedt pr. 100 g Alle typer fjerkræ Alle typer indmad |
Æg og æggeretter | Alle typer kød med synligt fedt
Kød og kødpålæg med højt fedtindhold |
|
Fedtstoffer, saucer, dressinger m.m. |
Planteolie, fx raps- og olivenolie
Oliemargarine, bløde margariner og minariner Saucer og dressinger med lavt kulhydrat- og fedtindhold11 11 Dressing: højst 5 g fedt pr. 100 g Alle typer mayonnaise, mayonnaisesalater og remoulade (inkl. lightprodukter)12 12 I begrænset mængde Sennep, tomatpuré, sojasauce, engelsk sauce og chutney |
Ketchup | Blandingsprodukter og smør
Friturefedt Svinefedt, ande-, gåse- og hønsefedt Saucer og dressinger med højt fedt- og kulhydratindhold |
|
Sukker, desserter, kager og slik |
Ikke-energigivende kunstige sødestoffer fx acesulfam K, aspartam, cyklamat og saccarin
Ikke-energigivende fyldstoffer fx cellulose og polydextrose. Sukkerfri tyggegummi |
Alle typer sukker, sirup og honning13 13 Kulhydrat: op til 50 g tilsat sukker – dog højst 10 E% kan indgå i den daglige kost |
Mælkeis, yoghurt is, sorbetis14
Kager sødet med ikke-energigivende kunstige sødestoffer og sukker14 14 I begrænset mængde Sukkerfrit slik sødet med sukkeralkoholer fx sukkerfri pastiller |
Is med højt indhold af fedt og tilsat sukker
Sukker og fedtholdige kager, fx wienerbrød, flødekager, tørkager, skærekager og småkager Bolcher, lakrids og vingummi Chokolade, marcipan og nougat Energigivende fyldstoffer fx maltodextrin |
Drikkevarer |
Vand, danskvand
Sukkerfri læskedrik og sukkerfri sodavand Kaffe og te Fortyndet frugtsaft uden tilsat sukker højstliter dagligt Grønsagsjuice højstliter dagligt |
Øl, vin og spiritus evt. i henhold til lægeordination | Læskedrikke der indeholder både tilsat sukker og sødemiddel
Frugtjuice, æblemost, sukkerholdig saftevand, sukkerholdig læskedrik, sukkerholdig sodavand, cider og ice-tea Ernæringstilskud |
|
Diverse |
Alle friske og tørrede krydderurter og krydderier
Bouillon, madkulør og eddike |
Saltstænger, grissini og popcorn med lavt fedtindhold. | Alle typer chips (inkl. lightprodukter) |
Er fagligt opdateret i 2016