Valg af fødevarer til tyrkisk Sygehuskost
|
Spis og drik hyppigst |
Spis og drik af og til |
Spis og drik sjældent |
Frarådes |
---|---|---|---|---|
Brød, mel og gryn |
Simit Pidebrød Fiberfattigt brød, fx franskbrød, pitabrød, teboller, rosinboller bagt med smør eller planteolie, under 6 g kostfiber pr. 100 g Börek Lacmacun Hvedemel, durum hvedemel |
Yufka Ekmek Nan Fiberrigt brød fx rugbrød, grovbrød, grovfranskbrød, grovboller og grovknækbrød bagt med smør eller planteolie Skorper bagt med smør eller planteolie |
Fiberrigt brød med hele kerner, bagt med smør eller planteolie |
Croissanter, tebirkes, kiks, kryddere, kammerjunkere |
Kartofler, ris og pasta |
Bulgur, grov og fin Ris, fx pilaf Pasta, fx ravioli Kartofler (i sammenkogte retter) |
|
|
|
Grønsager og bælgfrugter |
Alle konserverede og syltede grønsager Alle friske og frosne grønsager, fx gulerod, artiskok, tomat, agurk, peberfrugt, spinat, bladsalat, ærter, aubergine, squash, græskar, blomkål, majs, forårsløg, men i mindre mængde end i Normalkosten Vinblade Oliven Cacik Alle typer tørrede bælgfrugter og retter deraf fx, gule ærter, kikærter, mungbønner, brune- og hvide bønner, røde og grønne linser, røde kidneybønner |
|
|
|
Frugt, nødder og frø |
Frugtkompot Tørret frugt, fx figner og dadler Alle konserverede og syltede frugter og bær. Alle friske (og frosne) frugter og bær, fx vandmelon, citron, oliven, vindruer, æble, kirsebær, ferskner, banan, abrikoser, kvædefrugt, figner, dadler, men i mindre mængde end i Normalkosten Syltetøj og marmelade Alle nødder, frø og kerner fx cashewnødder, pistacienødder, valnødder, hasselnødder, pinjekerner, mandler, sesam og solsikkefrø Kokosmel |
|
|
Gele * |
Mælkeprodukter og ost |
Syrnede mælkeprodukter med højt fedtindhold, fx sødmælksyoghurt med over 1,5 g fedt pr. 100 g Ayran Fetaost Frisk ost (beyaz peynir) og lagret ost (kahsar, gravyer) Alle typer creme fraiche og fløde |
|
Mælk og syrnede mælkeprodukter med lavt fedtindhold |
|
Kød, fisk, fjerkræ, indmad og æg |
Okse-, lamme-, fåre- og kalvekød med synligt fedt2 Hakket okse- kalve-, fåre- og lammekød højt fedtindhold2 Köfte af fedt okse-, kalve- eller lammekød2 Pålæg, pølser og postejer af okse, lam og kalv med højt fedtindhold2 Makrel, fladfisk, sild, sværdfisk, sardiner, muslinger Fiskefrikadeller Alle typer kylling Indmad fra okse, lam, kalv, får og kylling, fx mave, lever, hjerne, hjerte2 Æg, fx i gratiner 2 Dyrene skal være halalslagtet og kødet med over 10 g fedt pr. 100 g |
|
Oksekød, lammekød, kalvekød og fårekød uden synligt fedt3 Pålæg, pølser og postejer af okse, lam og kalv med lavt fedtindhold3 3 Dyrene skal være halalslagtede |
Svine- og hestekød samt produkter heraf Alle typer kød og kødprodukter fra ikke-halal slagtede dyr Blodpølse |
Fedtstoffer, saucer, dressinger m.m. |
Planteolie, fx majs-, soja-, solsikke- og olivenolie Smør og blandingsprodukter Olie/citrondressing Yoghurt/hvidløgs sauce |
|
|
Alle typer margarine og minarine |
Sukker, desserter, kager og slik |
Sukker og honning Halva Tyrkisk delight/lokum Baklava Hjemmelavede kager bagt med smør eller olie Mælkebuddinger, fx süllore, muhallebi – en slags risengrød |
|
|
Is, kager, mælkedesserter og buddinger (produkter, der er baseret på svinekød) |
Drikkevarer |
Vand, Cay, Kahvesi og juice - evt. beriget med kulhydratpulver De fleste typer ernæringstilskud |
|
Danskvand |
Ernæringstilskud med proteinpulver baseret på kød |
Diverse |
Alle typer friske og tørrede krydderier, fx bredbladet persille, pebermynte, mynte, koriander, dild, oregano, rosmarin, hvidløg, ingefær, sort peber, laurbærblade, spidskommen, nigella (jomfru i det grønne), chili, kanel, nelliker, kardemomme Sumak Blomstervand fx orangevand eller rosenvand Vineddike |
|
|
Husblas * |
* Med tilsætningsstoffer af animalsk oprindelse
Er fagligt opdateret i 2016