Valg af fødevarer til tyrkisk Sygehuskost

 

Spis og drik hyppigst

Spis og drik af og til

Spis og drik sjældent

Frarådes

Brød, mel og gryn

Simit

Pidebrød

Fiberfattigt brød, fx franskbrød, pitabrød, teboller, rosinboller bagt med smør eller planteolie, under 6 g kostfiber pr. 100 g

Börek

Lacmacun

Hvedemel, durum hvedemel

Yufka Ekmek

Nan

Fiberrigt brød fx rugbrød, grovbrød, grovfranskbrød, grovboller og grovknækbrød bagt med smør eller planteolie

Skorper bagt med smør eller planteolie

Fiberrigt brød med hele kerner, bagt med smør eller planteolie

Croissanter, tebirkes, kiks, kryddere, kammerjunkere

Kartofler, ris og pasta

Bulgur, grov og fin

Ris, fx pilaf

Pasta, fx ravioli

Kartofler (i sammenkogte retter)

 

 

 

Grønsager og bælgfrugter

Alle konserverede og syltede grønsager

Alle friske og frosne grønsager, fx gulerod, artiskok, tomat, agurk, peberfrugt, spinat, bladsalat, ærter, aubergine, squash, græskar, blomkål, majs, forårsløg, men i mindre mængde end i Normalkosten

Vinblade

Oliven

Cacik

Alle typer tørrede bælgfrugter og retter deraf fx, gule ærter, kikærter, mungbønner, brune- og hvide bønner, røde og grønne linser, røde kidneybønner

 

 

 

Frugt, nødder og frø

Frugtkompot

Tørret frugt, fx figner og dadler

Alle konserverede og syltede frugter og bær.

Alle friske (og frosne) frugter og bær, fx vandmelon, citron, oliven, vindruer, æble, kirsebær, ferskner, banan, abrikoser, kvædefrugt, figner, dadler, men i mindre mængde end i Normalkosten

Syltetøj og marmelade

Alle nødder, frø og kerner fx cashewnødder, pistacienødder, valnødder, hasselnødder, pinjekerner, mandler, sesam og solsikkefrø

Kokosmel

 

 

Gele *

Mælkeprodukter og ost

Syrnede mælkeprodukter med højt fedtindhold, fx sødmælksyoghurt  med over 1,5 g fedt pr. 100 g

Ayran

Fetaost

Frisk ost (beyaz peynir) og lagret ost (kahsar, gravyer)

Alle typer creme fraiche og fløde

 

Mælk og syrnede mælkeprodukter med lavt fedtindhold

 

Kød, fisk, fjerkræ, indmad og æg

Okse-, lamme-, fåre- og kalvekød med synligt fedt2

Hakket okse- kalve-, fåre- og lammekød højt fedtindhold2

Köfte af fedt okse-, kalve- eller lammekød2

Pålæg, pølser og postejer af okse, lam og kalv med højt fedtindhold2

Makrel, fladfisk, sild, sværdfisk, sardiner, muslinger

Fiskefrikadeller

Alle typer kylling

Indmad fra okse, lam, kalv, får og kylling, fx mave, lever, hjerne, hjerte2

Æg, fx i gratiner

2 Dyrene skal være halalslagtet og kødet med over 10 g fedt pr. 100 g

 

Oksekød, lammekød, kalvekød og fårekød uden synligt fedt3

Pålæg, pølser og postejer af okse, lam og kalv med lavt fedtindhold3

3 Dyrene skal være halalslagtede

Svine- og hestekød samt produkter heraf

Alle typer kød og kødprodukter fra ikke-halal slagtede dyr

Blodpølse

Fedtstoffer, saucer, dressinger m.m.

Planteolie, fx majs-, soja-, solsikke- og olivenolie

Smør og blandingsprodukter

Olie/citrondressing

Yoghurt/hvidløgs sauce

 

 

Alle typer margarine og minarine

Sukker, desserter, kager og slik

Sukker og honning

Halva

Tyrkisk delight/lokum

Baklava

Hjemmelavede kager bagt med smør eller olie

Mælkebuddinger, fx süllore, muhallebi – en slags risengrød

 

 

Is, kager, mælkedesserter og buddinger (produkter, der er baseret på svinekød)

Drikkevarer

Vand, Cay, Kahvesi og juice - evt. beriget med kulhydratpulver

De fleste typer ernæringstilskud

 

Danskvand

Ernæringstilskud med proteinpulver baseret på kød

Diverse

Alle typer friske og tørrede krydderier, fx bredbladet persille, pebermynte, mynte, koriander, dild, oregano, rosmarin, hvidløg, ingefær, sort peber, laurbærblade, spidskommen, nigella (jomfru i det grønne), chili, kanel, nelliker, kardemomme

Sumak

Blomstervand fx orangevand eller rosenvand

Vineddike

 

 

Husblas *

* Med tilsætningsstoffer af animalsk oprindelse

Er fagligt opdateret i 2016