Valg af fødevarer til veganer Sygehuskost

  Spis drik og hyppigst Spis og drik af og til Spis og drik sjældent Frarådes
Brød, mel og gryn

Brødtyper med et lavt indhold af fuldkorn, fx franskbrød/boller/pitabrød, teboller, rosinboller, rosinbrød, knækbrød og lign bagt med planteolie og uden æg eller mælk


Alle mel og gryntyper, fx havregryn, boghvede, hvedekim og bulgur


Grød fx havregrød og øllebrød


Müesli og morgenmadsprodukter med et højt indhold af fedt og sukker1 og uden mælk eller æg

1 Mere end 5 g fedt og 5 g tilsat sukker pr. 100 g


Tærte- og butterdej og tarteletter med planteolie og uden æg 

Fuldkornsvarianter af brød, fx fuldkornsrugbrød, fuldkornsboller og -brød, fuldkornspitabrød og fuldkornsknækbrød, bagt med planteolie og uden æg eller mælk


Müesli og morgenmadsprodukter uden mælk eller æg og med et lavt indhold af fedt og sukker

 

Croissanter, tebirkes, kiks, kryddere og kammerjunkere *


Flutes med hvidløgssmør


Alle typer müesli og morgenmadsprodukter med mælk eller æg 


Færdige melblandinger til fx pandekager og æbleskiver *


Rasp *


Risengrød


Tærte- og butterdej *

Kartofler, ris og pasta

Kartofler


Kartoffelmos med planteolie


Brasede kartofler stegt i planteolie


Pommes frites


Alle typer ris og bulgur


Pasta lavet uden æg

   

Kartoffelmospulver og -flager *


Pasta lavet med æg *


Pasta med alle typer fyld *

Grønsager og bælgfrugter

Alle konserverede og syltede grønsager


Alle friske og frosne grønsager, men i mindre mængder end i Normalkosten


Avocado


Ristede løg


Alle typer tørrede bælgfrugter fx kikærter, gule ærter, bønner og linser.

Miso


Humus


Saltede produkter som fx oliven, pickles, kapers og soltørrede tomater har en mere nuanceret smag end bordsalt og kan derfor med fordel bruges til at smage maden til med. Ofte er der ikke brug for yderligere salt (bordsalt)
   

Legerede eller stuvede grønsager *

Frugt, nødder og frø

Alle konserverede og syltede frugter og bær.


Alle friske og frosne frugter og bær (frosne bær efter et opkog), men i mindre mængder end i Normalkosten.


Frugtgrød, -suppe og -mos


Tørret frugt fx rosiner, svesker, abrikoser og figner


Frugtpålæg


Marmelade og syltetøj


Alle nødder, mandler, frø og kerner, gerne usaltede

Saltede nødder og frø kan med fordel bruges til at smage til med


Tahina


Peanutbutter


Nøddesmør og lign

   

Gelé *


Chokolade-nøddecreme *

Mælkeprodukter og ost Veganske ’oste’ baseret på fx kokos, rasp og/eller soya    

Alle typer mælk og syrnede mælkeprodukter


Alle typer ost


Alle typer kakaomælk


Alle typer creme fraiche, fløde, syrnet fløde og flødepulver

Kød, fisk, fjerkræ, indmad og æg      

Alle typer kød, fisk, fjerkræ, lammekød, hestekød, vildt og indmad


Alle typer æg og æggeretter

Fedtstoffer, saucer, dressiger m.m.

Planteolie


Saucer og dressinger med højt fedtindhold2 med planteolie og uden æg og mælk

2 Over 5 g fedt pr. 100 g


Sennep uden mælk eller æg.


Sojasauce, engelsk sauce, bouillon, relish og chutney har en mere nuanceret smag end bordsalt og kan ofte med fordel bruges i begrænset mængde til at smage maden til med. Ofte er der ikke brug for yderligere salt (bordsalt)

Saucer og dressinger med planteolie og uden æg og mælk og med lavt fedtindhold

 

Marga- og minarine *

Oliemargarine *


Smør og blandingsprodukter *


Saucer og dressinger *


Alle typer mayonnaise, mayonnaisesalater og remoulade (inkl. lightprodukter) *


Sennep med mælk og æg
Sukker, desserter, kager og slik

Alle typer sukker og sirup


Sodavandsis


Bolcher uden fyld


Ren marcipan


Halva

   

Honning


Desserter og kager *


Fromage og lign. *


Fløde- og mælkeis *


Pulverprodukter, fx fromage-, creme- og buddingpulver *


Vingummi og lakrids *


Karameller *


Chokolade, nougat *

Drikkevarer

Fortrinsvis drikkevarer med et højt indhold af både energi og protein.


Kaffe og te3


Frugtjuice, grønsagsjuice, æblemost, sukkerholdige saftevand, sukkerholdig læskedrik, sukkerholdig sodavand, cider og ice-tea3


Sojamælk3


Mandelmælk og lign.3

3 Evt. beriget med kulhydratpulver

 

Danskvand


Sukkerfri læskedrik og sukkerfri sodavand

De fleste typer ernæringstilskud *

Diverse

Alle friske og tørrede krydderurter og krydderier


Gærekstrakt


Peanuts

   

Bouillon fremstillet på kød, fisk eller fjerkræ


Kødekstrakt


Husblas *


Kakaopulver *


Alle typer chips (inkl. lightprodukter) *

* Med tilsætningsstoffer af animalsk oprindelse

Er fagligt opdateret i 2016