Valg af fødevarer til veganer Sygehuskost
Spis drik og hyppigst | Spis og drik af og til | Spis og drik sjældent | Frarådes | |
---|---|---|---|---|
Brød, mel og gryn |
Brødtyper med et lavt indhold af fuldkorn, fx franskbrød/boller/pitabrød, teboller, rosinboller, rosinbrød, knækbrød og lign bagt med planteolie og uden æg eller mælk Alle mel og gryntyper, fx havregryn, boghvede, hvedekim og bulgur Grød fx havregrød og øllebrød Müesli og morgenmadsprodukter med et højt indhold af fedt og sukker1 og uden mælk eller æg 1 Mere end 5 g fedt og 5 g tilsat sukker pr. 100 g Tærte- og butterdej og tarteletter med planteolie og uden æg |
Fuldkornsvarianter af brød, fx fuldkornsrugbrød, fuldkornsboller og -brød, fuldkornspitabrød og fuldkornsknækbrød, bagt med planteolie og uden æg eller mælk Müesli og morgenmadsprodukter uden mælk eller æg og med et lavt indhold af fedt og sukker |
Croissanter, tebirkes, kiks, kryddere og kammerjunkere * Flutes med hvidløgssmør Alle typer müesli og morgenmadsprodukter med mælk eller æg Færdige melblandinger til fx pandekager og æbleskiver * Rasp * Risengrød Tærte- og butterdej * |
|
Kartofler, ris og pasta |
Kartofler Kartoffelmos med planteolie Brasede kartofler stegt i planteolie Pommes frites Alle typer ris og bulgur Pasta lavet uden æg |
Kartoffelmospulver og -flager * Pasta lavet med æg * Pasta med alle typer fyld * |
||
Grønsager og bælgfrugter |
Alle konserverede og syltede grønsager Alle friske og frosne grønsager, men i mindre mængder end i Normalkosten Avocado Ristede løg Alle typer tørrede bælgfrugter fx kikærter, gule ærter, bønner og linser. Miso Humus Saltede produkter som fx oliven, pickles, kapers og soltørrede tomater har en mere nuanceret smag end bordsalt og kan derfor med fordel bruges til at smage maden til med. Ofte er der ikke brug for yderligere salt (bordsalt) |
Legerede eller stuvede grønsager * |
||
Frugt, nødder og frø |
Alle konserverede og syltede frugter og bær. Alle friske og frosne frugter og bær (frosne bær efter et opkog), men i mindre mængder end i Normalkosten. Frugtgrød, -suppe og -mos Tørret frugt fx rosiner, svesker, abrikoser og figner Frugtpålæg Marmelade og syltetøj Alle nødder, mandler, frø og kerner, gerne usaltede Saltede nødder og frø kan med fordel bruges til at smage til med Tahina Peanutbutter Nøddesmør og lign |
Gelé * Chokolade-nøddecreme * |
||
Mælkeprodukter og ost | Veganske ’oste’ baseret på fx kokos, rasp og/eller soya |
Alle typer mælk og syrnede mælkeprodukter Alle typer ost Alle typer kakaomælk Alle typer creme fraiche, fløde, syrnet fløde og flødepulver |
||
Kød, fisk, fjerkræ, indmad og æg |
Alle typer kød, fisk, fjerkræ, lammekød, hestekød, vildt og indmad Alle typer æg og æggeretter |
|||
Fedtstoffer, saucer, dressiger m.m. |
Planteolie Saucer og dressinger med højt fedtindhold2 med planteolie og uden æg og mælk 2 Over 5 g fedt pr. 100 g Sennep uden mælk eller æg. Sojasauce, engelsk sauce, bouillon, relish og chutney har en mere nuanceret smag end bordsalt og kan ofte med fordel bruges i begrænset mængde til at smage maden til med. Ofte er der ikke brug for yderligere salt (bordsalt) |
Saucer og dressinger med planteolie og uden æg og mælk og med lavt fedtindhold |
Marga- og minarine * Oliemargarine * Smør og blandingsprodukter * Saucer og dressinger * Alle typer mayonnaise, mayonnaisesalater og remoulade (inkl. lightprodukter) * Sennep med mælk og æg |
|
Sukker, desserter, kager og slik |
Alle typer sukker og sirup Sodavandsis Bolcher uden fyld Ren marcipan Halva |
Honning Desserter og kager * Fromage og lign. * Fløde- og mælkeis * Pulverprodukter, fx fromage-, creme- og buddingpulver * Vingummi og lakrids * Karameller * Chokolade, nougat * |
||
Drikkevarer |
Fortrinsvis drikkevarer med et højt indhold af både energi og protein. Kaffe og te3 Frugtjuice, grønsagsjuice, æblemost, sukkerholdige saftevand, sukkerholdig læskedrik, sukkerholdig sodavand, cider og ice-tea3 Sojamælk3 Mandelmælk og lign.3 3 Evt. beriget med kulhydratpulver |
Danskvand Sukkerfri læskedrik og sukkerfri sodavand |
De fleste typer ernæringstilskud * |
|
Diverse |
Alle friske og tørrede krydderurter og krydderier Gærekstrakt Peanuts |
Bouillon fremstillet på kød, fisk eller fjerkræ Kødekstrakt Husblas * Kakaopulver * Alle typer chips (inkl. lightprodukter) * |
* Med tilsætningsstoffer af animalsk oprindelse
Er fagligt opdateret i 2016