Vegetarisk Normalkost
De beskrevne vegetarkostformer tager alle udgangspunkt i anbefalingerne for Normalkost.
Til voksne vegetarer i ernæringsmæssig risiko eller i risiko for underernæring – fx ældre på plejehjem eller i hjemmepleje − bør Vegetarkosten følge principperne for Kost til Småtspisende eller Sygehuskost.
Der eksisterer mange former for Vegetarkost, men i de følgende afsnit er det kun de hyppigst forekommende, som vil blive belyst:
Alle typer af vegetarkost har det til fælles, at de i større eller mindre grad udelukker animalske produkter fra kosten.
Vegetarer vælger oftest deres livsstil af etiske årsager og hensyn til dyrevelfærd, men også sundhed og miljø spiller en vigtig rolle i vegetarers valg af kost. Den vegetarkost, der serveres i offentligt regi, skal følge de officielle retningslinjer med hensyn til indhold af næringsstoffer.
Lakto-ovo-vegetar | Spiser mælkeprodukter og æg |
Ovo-vegetar | Spiser æg, men ikke mælkeprodukter |
Lakto-vegetar | Spiser mælkeprodukter, men ikke æg |
Veganer | Spiser udelukkende vegetabiler |
Er fagligt opdateret i 2016