Antidumping diæt

Efter fjernelse af større eller mindre dele af mavesækken, efter fedmeoperationer og efter vagotomi (overskæring af vagusnerven) kan der optræde en række symptomer, når man spiser – under ét kaldet dumping syndrom.

Især fødevarer med et højt indhold af osmotisk aktive kulhydrater (mono- og disakkarider) kan trække væske fra blodbanen og vævene ud i tarmen. Det medfører udspiling af tyndtarmen og en øget peristaltik samt eventuelt påvirkning fra kredsløbet, fordi blodvolumen forbigående mindskes.

Dumping er derfor karakteriseret ved ubehag, træthed, mathed, hjertebanken, svedeture og eventuelt diarré umiddelbart efter måltiderne, hvorfor dumping ofte ledsages af nedsat fødeindtagelse og vægttab.

Indikation

Ordineres til patienter med dumping syndrom.

Ernæringstilstanden bør følges, så der let kan gribes ind ved ændringer og behov for opsporing af ernæringsrisiko.

Læs mere under opsporing

Ved ordinationen skal der tages stilling til patientens ernæringsrisiko og dermed, om diæten skal følge principperne for hhv. Normalkost, Sygehuskost eller Kost til småtspisende

Patienter med nydiagnosticeret dumping syndrom bør altid henvises til klinisk diætist med henblik på Individuel diætbehandling.  

Det skal påpeges, at det er meget individuelt, hvad den enkelte patient tåler/ikke tåler. Det er derfor meget vigtigt, at patienten prøver sig frem, således at kosten ikke bliver unødigt restriktiv.

Principper

Kostens indhold af drikkevarer med osmotisk aktive indholdsstoffer begrænses. Det vil i praksis sige, at drikkevarer med mono- og disakkarider, som findes i sukker, juice, saft og mælkeprodukter, begrænses. Patienten bør undgå at drikke til måltiderne, men i stedet drikke imellem måltiderne 

Fordeling af måltider

Patienten skal tilbydes små og hyppige måltider 

Valg af fødevarer

Frugt
Frugtjuice og saft tåles ofte dårligt.

Sukker
Sukker og sukkerholdige fødevarer bør begrænses, især i flydende form.

Drikkevarer
Undgå drikkevarer til måltiderne.

Se skema for Valg af fødevarer til Antidumping diæt

Skemaet er opdelt med henblik på begrænsning af fødevarer, der udløser reaktion fra kosten. Valg af fødevarer skal sammenholdes med den spisendes ernæringstilstand, dvs. om kosten skal tage udgangspunkt i Normalkost, Sygehuskost eller Kost til småtspisende.

Dagskostforslag

Er ikke udarbejdet.

Portionsstørrelser

Se portionsstørrelser

Vitaminer og mineraler

Afhænger af, om kosten tager udgangspunkt i Normalkost, Sygehuskost eller andre kostformer.

Praktiske råd

Patienten bør tilbydes små og hyppige måltider (6-8), da mavesækken ikke kan rumme så meget af gangen.

De fleste energi- og proteinrige drikke har høj osmolaritet. Der er dog enkelte undtagelser. Firmaerne, der markedsfører de industrielt fremstillede ernæringstilskud, kan oplyse om osmolariteten.

Er fagligt opdateret i 2021