Valg af fødevarer til somalisk Sygehuskost
|
Spis og drik hyppigst |
Spis og drik indimellem |
Spis og drik sjældent |
Frarådes |
---|---|---|---|---|
Brød, mel og gryn |
Anjero/Laxoox ghee eller olie og bages på pande.">Sabayad Hvedebrød, pitabrød Majsmel, hvedemel Havregryn Soor Sareen Samosas |
Muffo |
|
Croissanter, tebirkes, kiks, kryddere, kammerjunkere |
Kartofler, ris og pasta |
Ris Pasta fx, spaghetti og makaroni |
|
Der er ikke tradition for kartofler i den somaliske madlavning |
|
Grønsager og bælgfrugter |
Alle konserverede og syltede grønsager Alle friske og frosne grønsager fx, aubergine, tomat, salat, agurk, grønne bønner, græskar, squash, løg, forårsløg, peberfrugt, men i minder mængde end i Normalkosten Bælgfrugter og retter deraf fx, gule ærter, kikærter, mungbønner, brune- og hvide bønner, røde og grønne linser, røde kidneybønner Humus af hestebønner |
|
|
|
Frugt, nødder og frø |
Alle friske (og frosne) frugter og bær fx, æble, banan, pære, vand- og honningmelon, mango, papaja, dadler, ferskner, abrikoser, citron og lime, men i minde mængde end i Normalkosten Frugtkompot af fx papaja og banan Tørret frugt, fx rosiner, dadler, abrikoser Alle konserverede og syltede frugter og bær Marmelade og syltetøj Alle nødder, frø og kerner Tahina |
|
|
Gele * |
Mælkeprodukter og ost |
Mælk og syrnede mælkeprodukter med højt fedtindhold, fx sødmælksyoghurt med over 1, 5 g fedt pr. 100 g Milkshake Alle typer creme fraiche og fløde |
|
Mælk og syrnede mælkeprodukter med lavt fedtindhold |
|
Kød, fisk, fjerkræ, indmad og æg |
Okse-, lamme-, gede- og kamelkød (tørret) med synligt fedt1 Hakket kød med højt fedtindhold1 Kylling Tun, sardin Indmad fra okse, lam, ged, kamel og kylling, fx lever1 1 Dyrene skal være halalslagtede Æg og æggeretter, fx spejlæg, omelet og røræg |
|
Okse-, lamme-, gede- og kamelkød (tørret) uden synligt fedt1. 1 Dyrene skal være halalslagtede |
Svine- og hestekød samt produkter heraf Alle typer kød og kødrodukter fra ikke-halal slagtede dyr Blodpølse |
Fedtstoffer, saucer, dressinger m.m. |
Ghee og planteolie (sesam-, majs- og solsikkeolie) Chutney, harissa |
|
|
Alle typer margarine * og minarine |
Sukker, desserter, kager og slik |
Sukker Dessertpandekager Sandkage |
|
|
|
Drikkevarer |
Vand, kaffe, te (evt. kogt med kanel, nelliker, kardemomme eller ingefær) evt. beriget med kulhydratpulver Chai, sukkerholdig saftevand, sukkerholdig læskedrik, sukkerholdig sodavand, cider og ice-tea - evt. beriget med kulhydratpulver De fleste typer ernæringstilskud |
|
Danskvand |
Ernæringstilskud med proteinpulver baseret på kød |
Diverse |
Alle typer friske og tørrede krydderier fx, kanel, kardemomme, nelliker, spidskommen, koriander, hvidløg, ingefær, paprika Vineddike |
|
|
Husblas * |
* Med tilsætningsstoffer af animalsk oprindelse
Er fagligt opdateret i 2016