Gå til hovedindhold
Søg
  • Om Kosthåndbogen
  • Kontakt
Kosthåndbogen.dk
  • Opsporing
  • Kostformer
  • Diæter
  • Persongrupper
  • Dagskostforslag
  • Værktøjer
  • Maden
  • Opsporing af borgere og patienter i ernæringsrisiko
  • Opsporing af ældre i ernæringsrisiko i kommunen
  • Ambulante patienter og patienter i dagsbehandling
  • Behandling og opfølgning af borgere og patienter i ernæringsrisiko
  • Opsporing af børn og unge i ernæringsrisiko
  • Opsporing af ernæringsrisiko hos indlagte patienter på sygehus
  • Opsporing af ernæringsrisiko i almen praksis
  • Normalkost
  • Sygehuskost
  • Kost til småtspisende
  • Dysfagidiæt
  • Supplerende ernæring
  • Diabetes
  • Hjertekarsygdom
  • Energireduceret
  • Mave-tarmsygdomme
  • Nyresygdom
  • Overfølsomhed
  • Individuel diætbehandling
  • Børn og unge
  • Voksne
  • Ældre
  • Normalkost
  • Kost til gravide
  • Kost til ældre
  • Vegetarkost
  • Veganerkost
  • Pakistansk kost
  • Somalisk kost
  • Tyrkisk kost
  • Sygehuskost
  • Kost til småtspisende
  • Blød kost
  • Gratin kost
  • Cremet kost
  • Fedt- og kolesterolmodificeret diæt
  • Diabetes diæt
  • Energireduceret diæt
  • Glutenfri diæt
  • Laktosereduceret diæt
  • Kaliumreduceret diæt
  • Fosfatreduceret diæt
  • Kalium- og fosfatreduceret sygehuskost
  • Kommunikation på tværs af sektorer
  • Energi- og proteinbehov
  • Væskebehov
  • Risikofaktorer- ernæringsrisiko og underernæring
  • Behandling og opfølgning af borgere og patienter i ernæringsrisiko
  • Kostregistrering
  • Mad og medicin
  • Spiseredskaber
  • BMI – definition
  • Deklarationsberegneren
  • Behandling og opfølgning af ældre borgere i kommunen
  • Behandling og opfølgning af ernæringsrisiko på sygehus
  • Behandling og opfølgning af ernæringsrisiko i ambulant regi herunder dagsbehandling
  • Behandling og opfølgning af ernæringsrisiko i almen praksis
  • Behandling og opfølgning af ernæringsrisiko hos børn og unge
  • Kostplanlægning
  • Kostberegning og vurdering
  • Mad og måltider
  • Menu
  • Search
  • Opsporing
    • Opsporing
    • Opsporing af borgere og patienter i ernæringsrisiko
    • Opsporing af ældre i ernæringsrisiko i kommunen
    • Ambulante patienter og patienter i dagsbehandling
    • Behandling og opfølgning af borgere og patienter i ernæringsrisiko
    • Opsporing af børn og unge i ernæringsrisiko
    • Opsporing af ernæringsrisiko hos indlagte patienter på sygehus
    • Opsporing af ernæringsrisiko i almen praksis
  • Kostformer
    • Kostformer
    • Normalkost
      • Normalkost
      • Voksne
        • Voksne
        • Gravide
        • Ammende
      • Børn og unge
        • Børn og unge
        • Spædbørn og småbørn
        • Større børn
      • Vegetarkost
        • Vegetarkost
        • Lakto-ovo-vegetarisk
        • Veganer
      • Ældre
      • Psykisk sygdom
      • Kost til andre kulturer
        • Kost til andre kulturer
        • Pakistansk
        • Somalisk
        • Tyrkisk
    • Sygehuskost
      • Sygehuskost
      • Voksne
        • Voksne
        • Gravide
        • Ammende
      • Børn og unge
        • Børn og unge
        • Spædbørn
        • Småbørn
        • Større børn
      • Vegetarkost
        • Vegetarkost
        • Lakto-ovo-vegetarisk
        • Veganer
      • Ældre
      • Psykisk sygdom
      • Kost til andre kulturer
        • Kost til andre kulturer
        • Pakistansk
        • Somalisk
        • Tyrkisk
    • Kost til småtspisende
      • Kost til småtspisende
      • Voksne
      • Ældre i primærsektor
      • Individuel ernæringsbehandling
        • Individuel ernæringsbehandling
        • Individuel ernæringsbehandling til ældre i primærsektor
    • Dysfagidiæt
      • Dysfagidiæt
      • Blød kost
      • Gratin kost
      • Cremet kost
      • Modificeret væske
      • Modificeret kost i praksis
        • Modificeret kost i praksis
        • Teori om modificeret kost i praksis
      • Umodificeret kost
    • Supplerende ernæring
      • Supplerende ernæring
      • Mellemmåltider
      • Energi- og proteinberigelse
      • Energi- og proteinrige drikke
        • Energi- og proteinrige drikke
        • Hjemmelavede energi- og proteinrige drikke
        • Industrielt fremstillede ernæringsdrikke
          • Industrielt fremstillede ernæringsdrikke
          • Fuldgyldige ernæringsdrikke
          • Ikke-fuldgyldige ernæringsdrikke
      • Sondeernæring
      • Ernæringstilskud og sondeernæring til syge børn og unge
      • Parenteral ernæring
      • Tilskud fra Sygesikringen
  • Diæter
    • Diæter
    • Diabetes
      • Diabetes
      • Voksne
      • Børn og unge
      • Ældre
      • Cøliaki
      • Dyslipidæmi
      • Energireduceret diæt
      • Andre kulturer
      • Gastroparese
      • Prægestationel
      • Gestationel
      • Nyresygdom
      • Sygehuskostbaseret
    • Hjertekarsygdom
      • Hjertekarsygdom
      • Voksne
      • Ældre
      • Til andre kulturer
      • Sygehuskost
      • Energireduceret
      • Ved forhøjede triglycerider
      • Kost ved AK-behandling
    • Energireduceret
      • Energireduceret
      • Voksne
      • Børn og unge
      • Ældre
      • Til andre kulturer
    • Mave-tarmsygdomme
      • Mave-tarmsygdomme
      • Glutenfri diæt til voksne
      • Børn og unge
        • Børn og unge
        • Glutenfri diæt til børn
      • Laktosereduceret
      • Antidumping
      • Fedtreduceret
      • MCT tilskud
    • Nyresygdom
      • Nyresygdom
      • Diæt ved lav nyrefunktion
      • Diæt ved dialyse
        • Diæt ved dialyse
        • Hemodialysediæt
        • Peritoneal diæt
      • Kaliumreduceret diæt
      • Fosfatreduceret diæt
      • Natrium-væskereduceret diæt
    • Overfølsomhed
      • Overfølsomhed
      • Børn og unge
        • Børn og unge
        • Mælkefri (børn og unge)
        • Æggefri (børn og unge)
      • Mælkefri
      • Æggefri
      • Nikkelreduceret diæt
      • Pollenkryds
      • Farvefri
    • Individuel diætbehandling
  • Persongrupper
    • Persongrupper
    • Børn og unge
      • Børn og unge
      • Raske børn og unge
        • Raske børn og unge
        • Normalvægt
        • Overvægt
      • Syge børn og unge
        • Syge børn og unge
        • Syge spædbørn
        • Syge småbørn
        • Syge større børn
      • Diabetes
      • Mave-tarmsygdomme
        • Mave-tarmsygdomme
        • Børn med cøliaki
      • Overfølsomhed
        • Overfølsomhed
        • Overfor mælk
        • Overfor æg
    • Voksne
      • Voksne
      • Raske
        • Raske
        • Normalvægt
        • Vegetarer
        • Andre kulturer
        • Gravide
        • Ammende
        • Psykisk sygdom
        • Overvægt
        • test
      • Diabetes
        • Diabetes
        • Andre kulturer
        • Cøliaki
        • Dyslipidæmi
        • Gastroparese
        • Gestationel
        • Prægestationel
        • Nyresygdom
      • Hjertekarsygdom
        • Hjertekarsygdom
        • Overvægt
        • Andre kulturer
        • Forhøjede triglycerider
        • AK-behandling
      • Mave-tarmsygdomme
        • Mave-tarmsygdomme
        • Cøliaki
        • Laktoseintolerance
        • Dumping syndrom
        • Svær steatoré
        • Svær steatoré, hvor fedtreduceret diæt ikke er tilstrækkelig
      • Nyresygdom
        • Nyresygdom
        • Nedsat nyrefunktion
        • Hæmodialyse
        • Peritoneal dialyse
        • For højt indhold af kalium i blodet
        • For højt indhold af fosfat i blodet
      • Overfølsomhed
        • Overfølsomhed
        • Overfor æg
        • Overfor mælk
        • Overfor nikkel
        • Overfor birke-, græs og bynkepollen
        • Overfor et eller flere tilsatte farvestoffer
      • Syge
        • Syge
        • Ernæringsmæssig risiko
        • Gravide
        • Vegetarer
        • Psykisk sygdom
        • Fra andre kulturer
      • Småtspisende
        • Småtspisende
        • Med bevaret spiseevne
        • Med nedsat tygge-synkeevne
    • Ældre
      • Ældre
      • Raske
        • Raske
        • Normalvægt
        • Overvægt
      • Diabetes
      • Hjertekarsygdom
      • Syge
      • Primærsektor
  • Dagskostforslag
    • Dagskostforslag
    • Normalkost
      • Normalkost
      • Normalkost 7 MJ
      • Normalkost 9 MJ
      • Normalkost 12 MJ
      • Normalkost 7+9+12 MJ
    • Kost til gravide
      • Kost til gravide
      • Normalkost 7 MJ
      • Normalkost 9 MJ
      • Normalkost 12 MJ
      • Normalkost 7+9+12 MJ
      • Sygehuskost 7 MJ
      • Sygehuskost 9 MJ
      • Sygehuskost 12 MJ
      • Sygehuskost 7+9+12 MJ
    • Kost til ældre
      • Kost til ældre
      • Normalkost 7 MJ
      • Normalkost 9 MJ
      • Normalkost 12 MJ
      • Normalkost 7+9+12 MJ
    • Vegetarkost
      • Vegetarkost
      • Normalkost 7 MJ
      • Normalkost 9 MJ
      • Normalkost 12 MJ
      • Normalkost 7+9+12 MJ
      • Sygehuskost 7 MJ
      • Sygehuskost 9 MJ
      • Sygehuskost 12 MJ
      • Sygehuskost 7+9+12 MJ
    • Veganerkost
      • Veganerkost
      • Normalkost 7 MJ
      • Normalkost 9 MJ
      • Normalkost 12 MJ
      • Normalkost 7+9+12 MJ
      • Sygehuskost 7 MJ
      • Sygehuskost 9 MJ
      • Sygehuskost 12 MJ
      • Sygehuskost 7+9+12 MJ
    • Pakistansk kost
      • Pakistansk kost
      • Normalkost 7 MJ
      • Normalkost 9 MJ
      • Normalkost 12 MJ
      • Normalkost 7+9+12 MJ
      • Sygehuskost 7 MJ
      • Sygehuskost 9 MJ
      • Sygehuskost 12 MJ
      • Sygehuskost 7+9+12 MJ
    • Somalisk kost
      • Somalisk kost
      • Normalkost 7 MJ
      • Normalkost 9 MJ
      • Normalkost 12 MJ
      • Normalkost 7+9+12 MJ
      • Sygehuskost 7 MJ
      • Sygehuskost 9 MJ
      • Sygehuskost 12 MJ
      • Sygehuskost 7+9+12 MJ
    • Tyrkisk kost
      • Tyrkisk kost
      • Normalkost 7 MJ
      • Normalkost 9 MJ
      • Normalkost 12 MJ
      • Normalkost 7+9+12 MJ
      • Sygehuskost 7 MJ
      • Sygehuskost 9 MJ
      • Sygehuskost 12 MJ
      • Sygehuskost 7+9+12 MJ
    • Sygehuskost
      • Sygehuskost
      • Sygehuskost 7 MJ
      • Sygehuskost 9 MJ
      • Sygehuskost 12 MJ
      • Sygehuskost 7+9+12 MJ
    • Kost til småtspisende
      • Kost til småtspisende
      • Småtspisende 7 MJ
      • Småtspisende 9 MJ
      • Småtspisende 12 MJ
      • Småtspisende 7+9+12 MJ
    • Blød kost
      • Blød kost
      • Blød kost 7 MJ
      • Blød kost 9 MJ
      • Blød kost 12 MJ
      • Blød kost 7+9+12 MJ
    • Gratin kost
      • Gratin kost
      • Gratin kost 7 MJ
      • Gratin kost 9 MJ
      • Gratin kost 12 MJ
      • Gratin kost 7+9+12 MJ
    • Cremet kost
      • Cremet kost
      • Cremet kost 7 MJ
      • Cremet kost 9 MJ
      • Cremet kost 12 MJ
      • Cremet kost 7+9+12 MJ
    • Fedt- og kolesterolmodificeret diæt
    • Diabetes diæt
      • Diabetes diæt
      • Diabetes diæt 7 MJ
      • Diabetes diæt 9 MJ
      • Diabetes diæt 12 MJ
      • Diabetes diæt 7+9+12 MJ
    • Energireduceret diæt
      • Energireduceret diæt
      • Normalkost 6 MJ
      • Normalkost 8 MJ
      • Normalkost 6+8 MJ
    • Glutenfri diæt
      • Glutenfri diæt
      • Normalkost 7 MJ
      • Normalkost 9 MJ
      • Normalkost 12 MJ
      • Normalkost 7+9+12 MJ
      • Sygehuskost 7 MJ
      • Sygehuskost 9 MJ
      • Sygehuskost 12 MJ
      • Sygehuskost 7+9+12 MJ
    • Laktosereduceret diæt
      • Laktosereduceret diæt
      • Normalkost 7 MJ
      • Normalkost 9 MJ
      • Normalkost 12 MJ
      • Normalkost 7+9+12 MJ
      • Sygehuskost 7 MJ
      • Sygehuskost 9 MJ
      • Sygehuskost 12 MJ
      • Sygehuskost 7+9+12 MJ
    • Kaliumreduceret diæt
      • Kaliumreduceret diæt
      • Normalkost 7 MJ
      • Normalkost 9 MJ
      • Normalkost 12 MJ
      • Normalkost 7+9+12 MJ
    • Fosfatreduceret diæt
      • Fosfatreduceret diæt
      • Normalkost 7 MJ
      • Normalkost 9 MJ
      • Normalkost 12 MJ
      • Normalkost 7+9+12 MJ
    • Kalium- og fosfatreduceret sygehuskost
  • Værktøjer
    • Værktøjer
    • Kommunikation på tværs af sektorer
    • Energi- og proteinbehov
      • Energi- og proteinbehov
      • Raske voksne
      • Syge voksne
      • Syge børn og unge
      • Ældre
    • Væskebehov
    • Risikofaktorer- ernæringsrisiko og underernæring
    • Behandling og opfølgning af borgere og patienter i ernæringsrisiko
    • Kostregistrering
    • Mad og medicin
    • Spiseredskaber
    • BMI – definition
    • Deklarationsberegneren
    • Behandling og opfølgning af ældre borgere i kommunen
    • Behandling og opfølgning af ernæringsrisiko på sygehus
    • Behandling og opfølgning af ernæringsrisiko i ambulant regi herunder dagsbehandling
    • Behandling og opfølgning af ernæringsrisiko i almen praksis
    • Behandling og opfølgning af ernæringsrisiko hos børn og unge
  • Maden
    • Maden
    • Kostplanlægning
      • Kostplanlægning
      • Valg af fødevarer
        • Valg af fødevarer
        • Normalkost skemaer
          • Normalkost skemaer
          • Voksne
          • Gravide
          • Ammende
          • Ældre
          • Raske børn
            • Raske børn
            • Særlige forhold
          • Vegetarisk
          • Vegansk
          • Pakistansk
          • Somalisk
          • Tyrkisk
        • Sygehuskost skemaer
          • Sygehuskost skemaer
          • Voksne
          • Gravide
          • Ammende
          • Småtspisende
          • Vegetarisk
          • Vegansk
          • Pakistansk
          • Somalisk
          • Tyrkisk
        • Andre skemaer
          • Andre skemaer
          • Blød kost
          • Gratin kost
          • Cremet kost
          • Fedtreduceret diæt (MCT-kost)
          • Diabetesdiæt
          • Diabetesdiæt ved dyslipidæmi
          • Glutenfri kost
          • Laktosereduceret diæt
          • Kaliumreduceret diæt
          • Fosfatreduceret diæt
          • Antidumping
      • Portionsstørrelser
      • Opskrifter
      • Måltidsmønster
      • Dagskoster
      • Mellemmåltider
      • Ombytningslister
    • Kostberegning og vurdering
    • Mad og måltider
      • Mad og måltider
      • Menuplanlægning
      • Anretning og servering
      • Brugerinddragelse/-undersøgelse
  • Om Kosthåndbogen
    • Om Kosthåndbogen
    • Brugervejledning
    • Ordforklaring
    • Gruppen bag Kosthåndbogen
    • Cookies
  • Kontakt

Værktøjer

Behandling af ernæringsrisiko samt opfølgning, herunder monitorering, evaluering og afslutning er en væsentlig del af den samlede ernæringsindsats over for ernæringsrisiko, og det er vigtigt at kende arbejdsgange og anbefalinger på ernæringsområdet.
F.eks. når patient eller borger har behov for en ernæringsplan, et udregnet ernærings- eller væskebehov eller måske skal kostregistreres med henblik på at opnå effekt af en i igangsat ernæringsbehandling. Til det skal der bruges guidelines, redskaber og indhentes relevant viden.

Er fagligt opdateret i 2022

  • Kommunikation på tværs af sektorer
  • Energi- og proteinbehov
    • Raske voksne
    • Syge voksne
    • Syge børn og unge
    • Ældre
  • Væskebehov
  • Risikofaktorer- ernæringsrisiko og underernæring
  • Behandling og opfølgning af borgere og patienter i ernæringsrisiko
  • Kostregistrering
  • Mad og medicin
  • Spiseredskaber
  • BMI – definition
  • Deklarationsberegneren
  • Behandling og opfølgning af ældre borgere i kommunen
  • Behandling og opfølgning af ernæringsrisiko på sygehus
  • Behandling og opfølgning af ernæringsrisiko i ambulant regi herunder dagsbehandling
  • Behandling og opfølgning af ernæringsrisiko i almen praksis
  • Behandling og opfølgning af ernæringsrisiko hos børn og unge

Kontakt
kosthaandbogen@kost.dk

Kost og Ernæringsforbundet
Holmbladsgade 70
2300 København S
3163 6600

 

Sundhedsstyrelsens logo Fødevarestyrelsens logo Kost og Ernæringsforbundets logo