Cremet kost

Indikation

Personer med behov for cremet kost har ikke eller kun meget begrænset tyggefunktion, men nogen tungefunktion og spontan eller faciliteret synkning.

Cremet kost følger retningslinjerne i Kost til småtspisende jf. Anbefalingerne for dansk institutionskost.

Cremet kost kan - ligesom de øvrige konsistensmodificerede diæter - produceres fra bunden, se Praktiske råd og/eller kan bestå af industrielt fremstillede produkter. Afhængig af produktionsmetoder og produkter, der anvendes, vil der være behov for at supplere med Energi- og proteintilskud, som efter behov tilsættes et fortykningsmiddel.

Der kan være behov for at supplere med Sondeernæring og evt. Parenteral ernæring

Det er meget forskelligt, hvad den enkelte kan indtage. Inden opstart af mad med cremet konsistens skal der derfor foretages en vurdering af personens tygge-synkefunktionen for mad og drikkevarer – i samarbejde med en ergoterapeut.  

Ernæringstilstanden skal følges, så eventuel forværring af ernæringstilstanden kan forebygges.

Der kan med fordel samarbejdes med klinisk diætist med henblik på planlægning af en Individuel diætbehandling.

Principper for mad med cremet konsistens

Cremet konsistens består af en tyk, cremet, ensartet og sammenhængende konsistens. 

  • Konsistensen skal pureres inden tilberedning, så der ikke forekommer klumper, kerner, trevler eller skind
  • Konsistensen skal være fugtig og sammenhængende
  • Konsistensen skal holde sin form på en ske og må ikke flyde ud på en tallerken. Det vil sige, at disse fødevarer ikke blandes sammen, når de placeres side om side på en tallerken.

Valg af fødevarer med cremet konsistens

Se skemaet Valg af fødevarer til Cremet kost.

Skemaet er kun opdelt for at tilgodese den nedsatte funktionsevne.

Se yderligere under forarbejdningsmetode for bestemte fødevarer, cremet kost her.

Portionsstørrelser

Se portionsstørrelser

Indholdslister

Ombytningsliste

Vitaminer og mineraler

Det anbefales, at der suppleres med en vitamin- og mineraltablet dagligt.

Fødevarestyrelsen anbefaler følgende kosttilskud:

Personer under 70 år

  • 5-10 µg vitamin D om dagen i vinterhalvåret (fra oktober til april).

Personer over 70 år

  • 20 µg vitamin D om dagen.
  • 800 – 1000 mg calcium (også kaldet kalk) om dagen. Det gælder, uanset om der drikkes mælk eller indtages andre mælkeprodukter. 

Enkelte (patienter) kan have behov for ekstra vitamin- og mineraltilskud, som skal lægeordineres.

Praktiske råd til mad med cremet konsistens

Cremet kost tager udgangspunkt i den kostform, der produceres, men hakkes efterfølgende på kødhakker (hvis det er kød), blendes med fond, beriges, tilsættes væske og andre smagsgivere, der bidrager til øget smag, og sættes til sidst sammen med husblas til kolde anretninger, og med æg og majsstivelse til varme anretninger.

Se Modificeret kost i praksis.

Er fagligt opdateret i 2021