Diæter
Diæterne tager som hovedregel udgangspunkt i Normalkost. Flere af diæterne har dog en udvidet anbefaling af en række næringsstoffer i forhold til Normalkosten, og nogle diæter har desuden anbefalinger for væskeindtagelse og måltidsfordeling.
Børn, unge, voksne og ældre der lever efter en særlig diæt, kan ligesom syge og indlagte borgere/patienter være i risiko for underernæring. I sådanne tilfælde kan det blive nødvendigt at fravige diætprincipperne og i stedet tage udgangspunkt i Sygehuskost, Kost til småtspisende eller særlige individuelle behov.
Børn i diætbehandling
Ernæring af børn på diæt bør altid foregå i et tæt samarbejde mellem barn, forældre, skole/daginstitution (klasse- og madkundskabslærer) og personale på eventuelle øvrige institutioner (pleje- og køkkenpersonale). På døgninstitutioner − fx børnehjem − må personalet være særlig opmærksomt på, om barnet kan være sultent.
Et tæt, tværfagligt samarbejde er grundlaget for behandling af børn på diæt, så de sikres optimale forhold og dermed god trivsel. Barnets vækst og trivsel skal vurderes løbende.
Har barnet tabt sig inden diagnosetidspunktet, kan det være nødvendigt med en mere energitæt kost.
Læs mere i Anbefalinger for den danske institutionskost
Individuel diætbehandling
Patienter, der er indlagt på sygehus eller er tilknyttet primærsektoren, samt ældre i primærsektoren, der har fået diagnosticeret en diætkrævende sygdom, kan have behov for individuel diætbehandling.
Individuel diætbehandling kan være en del af den øvrige behandling eller eneste behandling.
Er fagligt opdateret i 2018