Fedtreduceret diæt

En del sygdomme kan give anledning til malabsorption af fedt, hvilket medfører fedtdiarré (steatoré).

Det kan dreje sig om følger efter strålebehandling og efter operationer, hvor der er fjernet dele af tyndtarmen.

Et andet eksempel er kronisk pankreatitis (betændelse i bugspytkirtlen). Ved nedsat funktion af bugspytkirtlen kan patienten tilbydes enzymer til måltiderne. Enzymerne nedbryder kulhydrat, protein og fedt og øger optagelsen af næringsstoffer.

Indikation

Ordineres til patienter med svær steatoré pga. utilstrækkelig nedbrydning eller optagelse af fedtstoffer. Graden af fedtreduktion bestemmes individuelt og er ikke nødvendigvis konstant, da fedtoptagelsen kan bedres. Diætens fedtindhold bør angives i E% frem for i gram.

Diætens store kulhydratindhold medfører en voluminøs kost med risiko for, at den småtspisende eller underernærede patient ikke får tilstrækkelig energitilførsel. Mad og drikke kan beriges med Energi- og proteintilskud, eller patienten kan overgå til Fedtreduceret diæt med MCT tilskud.

Korttarmspatienter uden tyktarm har ofte større gavn af en kost rig på energi og fedt og skal som udgangspunkt ordineres Sygehuskost eller Kost til småtspisende afhængig af deres ernæringsmæssige risiko.

Patienter med nydiagnosticeret fedtmalabsorption bør altid henvises til klinisk diætist med henblik på Individuel diætbehandling.

Mål for behandlingen

Formålet med diæten er at begrænse eller forhindre de gener, der opstår på grund af et for højt fedtindhold i kosten.

Principper

Diæten bør have et højt energiindhold og bør tilrettelægges individuelt.

Fedt
Graden af fedtreduktion bestemmes individuelt og er ikke nødvendigvis konstant, blandt andet fordi fedtoptagelsen kan bedres. Det er meget vigtigt, at der i stedet tilbydes andre energikilder i form af kulhydrat og/eller protein samt eventuelt tilskud af MCT-fedtstof. Diætens fedtindhold bør angives i E% (fx 25 E%) frem for i gram fedt.

Kulhydrat
Diæten kan blive voluminøs med risiko for, at den småtspisende eller underernærede patient ikke får nok energi. I disse tilfælde må diæten efter individuel tilrettelæggelse suppleres med MCT-fedtstof og energi- og proteintilskud. 

Fordeling af måltider

Fedtreduceret diæt er sammensat af 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider dagligt for at sikre en jævn fordeling af fedtindtagelsen.

Dagskostforslag

Dagskostforslag er ikke udarbejdet

Portionsstørrelser

Se portionsstørrelser

Vitaminer og mineraler

På grund af malabsorption skal diæten suppleres med vitaminmineraltilskud.

Praktiske råd

Der findes en række industrielt fremstillede ernæringstilskud uden fedt eller med et lavt fedtindhold (svarende til letmælk). Se Industrielt fremstillede ernæringsdrikke

Ved nedsat funktion af bugspytkirtlen kan med fordel anvendes pancreasenzymer (lipase, amylase og trypsin).

Er fagligt opdateret i 2016