Børn og unge med overvægt

Børn og unge med svær overvægt, som har normal appetit og ikke er syge, anbefales at spise sund og varieret kost som til raske (Normalkost). Det vil sige dagligt at spise havregryn, rugbrød, grøntsager, kartofler, magre mælkeprodukter, magert kød, fisk, sunde fedtstoffer og begrænset mængde frugt, søde drikke, sukker, slik, kage, chips, fastfood o. lign.

Der ordineres Normalkost med mulighed for at ekstra (rå) grønsager. Fokus bør være på at spise mættende mad med måde til 3 hovedmåltider og evt. mellemmåltid formiddag og oftest et mættende mellemmåltid om eftermiddagen hvis barnet har behov. Småspisning mellem måltiderne bør undgås. 

Højde og vægt følges. Før pubertet vil det i mange tilfælde være et mål at barnet holder sin vægt og dermed vokser sig fra overvægten, mens det for nogle børn og for teenagere vil være nødvendigt med egentlig vægttab.

Barnet/den unge og familien bør tilbydes individuel diætbehandling ved klinisk diætist.

Der kan overvejes tværfagligt behandlingstilbud som f.eks. Holbæk-modellen.

Der kan desuden findes inspiration på enletterebarndom.dk

 

Er fagligt opdateret i 2018