Portionsstørrelser
Portionsstørrelser
Normalkost, Sygehuskost og Kost til småtspisende kan baseres på stort set de samme fødevarer, dog med varierende fedtindhold, jvf. de udarbejdede Dagskostforslag.
Portionsstørrelserne bør tilpasses appetitten hos hhv. de raske og de syge/småtspisende. Det er vanskeligt at lave generelle standarder for portionsstørrelserne for de forskellige kostformer.
Institutioner kan under hensyn til interne forhold og til madvaner og -kultur fastsætte deres egne portionsstørrelser. Først og fremmest er det vigtigt, at borgerens daglige behov for energi, protein og andre næringsstoffer dækkes.
Tabel 1 er et eksempel, der illustrerer forskellen i mængder på de tre kostformer, som fx kan bruges af et køkken eller plejepersonalet, når maden skal anrettes portionsvis.
Når maden skal produceres er det imidlertid nødvendigt med vejledende portionsstørrelser for at sikre et så nøjagtigt som muligt produktionsgrundlag, en hensigtsmæssig rekvisition, korrekt anretning af maden og for at begrænse madspild.
Når det udelukkende drejer sig om energiindholdet i en portionsstørrelse angiver Tabel 2 forslag til portionsstørrelser af forskellige kategorier af middagsretter til Normalkost, med energiindhold på henholdsvis 7 MJ, 9 MJ og 12 MJ.
7 MJ | 9 MJ | 12 MJ | ||||
Portion | kJ | Portion | kJ | Portion | kJ | |
Hovedretter Sammenkogt ret Vegetarisk ret Oksesteg Bøf/karbonade Kødboller á 60 g (i karrysauce) Frikadeller á 60 g (stegt i 10 g olie) Fisk (stegt i 10 g olie) Kogt fisk(e)ret Fjerkræ (stegt i 10 g olie) Lasagne Tærte Skysauce |
2 ½ dl 3,0 dl 125 g 80 g 120 g 120g 150 g 200 g 125 g 300 g 200 g 50 g |
1200 1200 1000 1000 1200 1000 925 740 1080 1600 1200 300 |
2 ½ dl 3,0 dl 125 g 80 g 120 g 120g 150 g 200 g 125 g 300 g 200 g 50 g |
1200 1200 1000 1000 1200 1000 925 740 1080 1600 1200 300 |
2 ½ dl 3,0 dl 125 g 80 g 120 g 120g 150 g 200 g 125 g 300 g 200 g 100 g |
1200 1200 1000 1000 1200 1000 925 740 1080 1600 1200 600 |
Tilbehør Kartofler, kogte Kartoffelmos Ris, rå Pasta, rå Hvedebrød Grønsager, kogte Grøn salat |
120 g 100 g 25 g 25 g 30 g 200 g 200 g |
390 430 380 380 340 620 300 |
180 g 150 g 40 g 40 g 45 g 200 g 200 g |
590 645 610 610 510 620 300 |
240 g 175 g 50 g 50 g 60 g 250 g 250 g |
780 750 760 760 680 780 375 |
Biretter Klar grønsagssuppe Frisk frugt Frugtgrød Minimælk |
– 1 stk. – – |
– 180 – – |
2 dl 2 stk. 1½ dl ½ dl |
400 360 390 80 |
2 dl 2 stk. 1½ dl ½ dl |
400 360 390 80 |
Alle portionsstørrelser er angivet som serveringsportion – undtagen ris og pastamængden. Denne skal ganges med en vægtændringsfaktor på 2,5. Kilde Mål, vægt og portionsstørrelser på fødevarer, DTU Fødevareinstituttet 2013
Portionsstørrelser til brug i Normalkost kan desuden findes i Mål, vægt og portionsstørrelser
Tabel 3 angiver forslag til portionsstørrelser af forskellige kategorier af middagsretter til Sygehuskost, med energiindhold på henholdsvis 7 MJ, 9 MJ og 12 MJ.
|
7 MJ |
9 MJ |
12 MJ |
|||
|
Portion |
kJ |
Portion |
kJ |
Portion |
kJ |
Hovedretter Sammenkogt ret Vegetarisk ret Oksesteg Bøf/karbonade Kødboller á 60 g (i karrysauce) Frikadeller á 60 g (stegt i 10 g olie*) Fisk (stegt i olie) Kogt fisk(e)ret Fjerkræ (stegt i olie) Lasagne Tærte Skysauce* |
1 ¾ dl 2,0 dl 100 g 70 g 100 g (á 50 g) 100 g (á 50 g) 135 g 175 g 100 g 200 g 175 g 50 g |
840 960 820 720 840 820 830 650 820 1060 1200 300
|
2 ½ dl 3,0 dl 125 g 80 g 120 g 120 g 150 g 200 g 125 g 300 g 200 g 50 g |
1200 1200 1000 1000 1200 1000 925 740 1080 1600 1200 300 |
2 ½ dl 3,0 dl 125 g 80 g 120 g 120 g 150 g 200 g 125 g 300 g 200 g 50 g |
1200 1200 1000 1000 1200 1000 925 740 1080 1600 1200 300 |
Tilbehør Kartofler, kogte Kartoffelmos Ris, rå Pasta, rå Hvedebrød Grønsager, kogte Grøn salat |
80 g 65 g 20 g 20 g 15 g 60 g 60 g |
260 280 300 300 170 190 90 |
100 g 80 g 25 g 25 g 30 g 60 g 60 g |
325 345 380 380 340 190 90 |
180 g 125 g 40 g 40 g 45 g 100 g 100 g |
590 560 600 600 510 310 150 |
Biretter Legeret suppe Frugtgrød Sødmælk |
½ dl ½ dl ½ dl |
250 130 130 |
¾ dl 1 dl ½ dl |
375 260 130 |
1 dl 1½ dl ½ dl |
500 390 130 |
*Skysaucen kan beriges og dermed vil energibidraget variere fra normalkost
Alle portionsstørrelser er angivet som serveringsportion – undtagen ris og pastamængden. Denne skal ganges med en vægtændringsfaktor på 2,5. Kilde Mål, vægt og portionsstørrelser på fødevarer, DTU Fødevareinstituttet 2013
* Oliemængden til stegning er:
- 6 g ved 7 MJ
- 10 g ved 9 MJ
- 10 g ved 12 MJ
Illustrationer af portionsstørrelser
Er fagligt opdateret i 2023