Spiseredskaber

Mange forskellige hjælpemidler kan lette spisningen. Ergoterapeuten vil ofte kunne være en god hjælp med henblik på at vælge de rigtige hjælpemidler. Hjælpemidlerne skal passe til den enkelte, ellers er der stor risiko for, at de ikke bliver brugt. På Hjælpemiddelinstituttets hjemmeside findes Hjælpemiddelbasen, med bl.a. billeder af forskellige hjælpemidler til spisning.

Tallerkener og lign.

En tallerken med høj kant kan være en fordel for dem, der kun kan spise med en hånd. Når maden skubbes ud til kanten af tallerkenen, kan denne bruges som modstand, så maden kan skubbes op på skeen eller gaflen.

Tilsvarende kan et smørebræt med kant være en hjælp, når der skal smør på brødet. Et bræt med kant kan også være en hjælp for personer med svage hænder.

En anden type tallerken har et rum under selve spisefladen, der kan fyldes med varmt vand. Det varme vand holder maden på tallerkenen varm lidt længere end ellers. Det kan være til gavn for personer, som spiser langsomt.

Bestik

Hvis der er problemer med hænder, der ryster, når der skal spises, så kan tungt bestik hjælpe. Det forudsætter dog gode kræfter i hænder og arme. Personer med svage hænder eller arme bør i stedet bruge let bestik med et tykkere greb end normalt. Grebene kan også gøres større ved at skære gummi eller skumrør ud i passende stykker og sætte dem omkring skaftet på almindeligt bestik. Er personen yderligere svag eller mindre bevægelig i håndleddene, kan en vinklet kniv være en fordel.

Glas og kopper

Letvægtsglas kan være en god hjælp til personer med svage arme. Det kan være en fordel, at glasset har en stilk, som giver mulighed for et godt greb om den nederste tyndere del. Hvis koppen skal have ekstra stabilitet, kan en kop med en stor grundflade være en hjælp. Samtidig kan det være en fordel med en stor hank, der er let at gribe om. Et termokrus holder drikke varme og beskytter samtidig hænderne mod varmen.

Skridsikkert underlag

Underlaget gør, at tallerkenen bliver, hvor den skal.

Fagligt opdateret i 2016