Valg af fødevarer til fosfatreduceret diæt
Spis og drik hyppigst |
Spis og drik af og til |
Spis og drik sjældent |
Frarådes |
|
---|---|---|---|---|
Brød, mel og gryn |
Rugbrød (højst 3-4/2 stk. dagligt) Franskbrød, grovbrød uden grahamsmel og klid, boller, rundstykker, flutes, kiks og kryddere Croissanter, tebirkes og kammerjunkere, butterdej Hvedemel og maizena Havregryn (højst1dl dagligt) Havregrød af max 1 dl gryn Morgenmadsprodukter |
Hvedeknækbrød Øllebrød, risengrød Tærtedej |
Grahamsbrød, fibertrim, grahams- og rugknækbrød Grahamsmel og klid Müesli |
|
Kartofler, ris og pasta |
Alle typer kartofler Kartoffelprodukter fx pommes frites og brasede kartofler Alle typer ris og pasta |
Kartoffelmospulver med mælk | ||
Grønsager og bælgfrugter |
De fleste typer friske, frosne, konserverede og syltede grønsager Ristede løg Linser |
Ærter, champignoner og andre svampe De fleste typer tørrede bælgfrugter, fx gule ærter og kidneybønner |
||
Frugt, nødder og frø |
Alle friske, frosne, konserverede og syltede frugter og bær Frugtgrød, -suppe og –mos Marmelade, syltetøj og gelé |
Tørret frugt fx rosiner, svesker, abrikoser og figner |
Alle typer nødder og mandler Chokoladenøddecreme og peanutbutter |
Stjernefrugt, carambole |
Mælkeprodukter og ost |
Alle typer mælk og syrnede mælkeprodukter fx sødmælk, letmælk, ymer, tykmælk, A38, yoghurt, kakaomælk og koldskål i begrænset mængde (højst 1dl dagligt) Sojamælk (højst 300 ml dagligt) Creme fraiche og fløde |
Skæreost (højst 25 g dagligt) Smørbar flødeost Friskost Kvark, fromage frais, hytteost og rygeost Skyr |
Parmesanoste, skimmeloste, smelteoste og fetaost |
|
Kød, fisk, fjerkræ, indmad og æg |
Alle typer kød, og fjerkræ De fleste typer fisk inkl. konserves Æggehvider |
Æggeblommer (højst 3 pr. uge) |
Frisk og røget torskerogn Indmad |
|
Fedtstoffer, saucer, dressinger m.m. |
Planteolie, oliemargarine og margarine Blandingsprodukter og smør Mayonnaise, mayonnaisesalater og remoulade Olie-/eddikedressing Sennep Ketchup, tomatpuré, sojasauce, engelsk sauce og chutney |
Saucer og dressinger baseret på mælkeprodukter |
||
Sukker, desserter, kager og slik |
Alle typer sukker, honning og sirup Desserter med et lavt indhold af fosfat Sorbet og sodavandsis Kager Bolcher, lakrids, vingummi og tyggegummi |
Mælke- og flødeis |
Desserter med et højt indhold af fosfat Ren og fyldt chokolade, marcipan og nougat |
|
Drikkevarer |
Vand, danskvand Kaffe og te Frugtjuice, grønsagsjuice, æblemost, sukkerholdig saftevand, sukkerholdig læskedrik, sukkerholdig sodavand, cider og ice-tea Havredrik og rismælk Industrielt fremstillede ernæringstilskud evt. med reduceret fosfatindhold |
Hjemmelavede ernæringstilskud OBS: Øvrige indtag af mælkeprodukter |
||
Diverse |
Alle friske og tørrede krydderurter og krydderier Madkulør og eddike |
Salt og bouillon Chips |
Kakao og kakaopulver Peanuts |
Er fagligt opdateret i 2016