Valg af fødevarer til fosfatreduceret diæt

 

Spis og drik hyppigst

Spis og drik af og til

Spis og drik sjældent

Frarådes

Brød, mel og gryn

Rugbrød (højst 3-4/2 stk. dagligt)


Franskbrød, grovbrød uden grahamsmel og klid, boller, rundstykker, flutes, kiks og kryddere


Croissanter, tebirkes og kammerjunkere, butterdej


Hvedemel og maizena


Havregryn (højst1dl dagligt)


Havregrød af max 1 dl gryn


Morgenmadsprodukter

Hvedeknækbrød


Øllebrød, risengrød


Tærtedej

Grahamsbrød, fibertrim, grahams- og rugknækbrød


Grahamsmel og klid


Müesli

 

Kartofler, ris og pasta

Alle typer kartofler


Kartoffelprodukter fx pommes frites og brasede kartofler


Alle typer ris og pasta

Kartoffelmospulver med mælk    

Grønsager og bælgfrugter

De fleste typer friske, frosne, konserverede og syltede grønsager


Ristede løg


Linser

 

Ærter, champignoner og andre svampe


De fleste typer tørrede bælgfrugter, fx gule ærter og kidneybønner

 

Frugt, nødder og frø

Alle friske, frosne, konserverede og syltede frugter og bær


Frugtgrød, -suppe og –mos


Marmelade, syltetøj og gelé

Tørret frugt fx rosiner, svesker, abrikoser og figner

Alle typer nødder og mandler


Chokoladenøddecreme og peanutbutter

Stjernefrugt, carambole

Mælkeprodukter og ost

Alle typer mælk og syrnede mælkeprodukter fx sødmælk, letmælk, ymer, tykmælk, A38, yoghurt, kakaomælk og koldskål i begrænset mængde (højst 1dl dagligt)


Sojamælk (højst 300 ml dagligt)


Creme fraiche og fløde

Skæreost (højst 25 g dagligt)

Smørbar flødeost


Friskost


Kvark, fromage frais, hytteost og rygeost


Skyr

Parmesanoste, skimmeloste, smelteoste og fetaost

 

Kød, fisk, fjerkræ, indmad og æg

Alle typer kød, og fjerkræ


De fleste typer fisk inkl. konserves


Æggehvider

Æggeblommer (højst 3 pr. uge)

Frisk og røget torskerogn


Indmad

 

Fedtstoffer, saucer, dressinger m.m.

Planteolie, oliemargarine og margarine


Blandingsprodukter og smør


Mayonnaise, mayonnaisesalater og remoulade


Olie-/eddikedressing


Sennep


Ketchup, tomatpuré, sojasauce, engelsk sauce og chutney

Saucer og dressinger baseret på mælkeprodukter

   

Sukker, desserter, kager og slik

Alle typer sukker, honning og sirup


Desserter med et lavt indhold af fosfat


Sorbet og sodavandsis


Kager


Bolcher, lakrids, vingummi og tyggegummi

Mælke- og flødeis

Desserter med et højt indhold af fosfat


Ren og fyldt chokolade, marcipan og nougat

 

Drikkevarer

Vand, danskvand


Kaffe og te


Frugtjuice, grønsagsjuice, æblemost, sukkerholdig saftevand, sukkerholdig læskedrik, sukkerholdig sodavand, cider og ice-tea


Havredrik og rismælk


Industrielt fremstillede ernæringstilskud evt. med reduceret fosfatindhold

 

Hjemmelavede ernæringstilskud


OBS: Øvrige indtag af mælkeprodukter

 

Diverse

Alle friske og tørrede krydderurter og krydderier


Madkulør og eddike

Salt og bouillon


Chips

Kakao og kakaopulver


Peanuts

 

Er fagligt opdateret i 2016