Gratin kost

Indikation

Ordineres til personer med dysfagi med en tungefunktion, som benyttes til at bearbejde maden og blande den med spyt. Fødebollen skal kunne dannes uden anstrengelse, let kunne passere munden og synkes.

Bemærk: Det er meget forskelligt, hvad den enkelte kan klare. Inden opstart af mad med gratin konsistens skal der derfor foretages en systematisk vurdering af personens tygge-synkefunktionen for mad og drikkevarer – i samarbejde med en ergoterapeut.

Ernæringstilstanden skal følges, så yderligere forværring af ernæringstilstanden kan forebygges.

Der kan med fordel samarbejdes med klinisk diætist med henblik på planlægning af en Individuel diætbehandling

Principper for mad med gratinkonsistens

Konsistensen skal være blød, ensartet og sammenhængende (æggestandslignende).

Maden må hverken give anledning til at skulle tygges med tænderne, eller blive til tynde væsker, der siver ud over tænderne og glider ned i svælget - med risiko for fejlsynkning.

  • Alle råvarer skal være fin- og ensartet blendet, uden klumper, kerner, trevler, skorper og skind
  • Konsistensen må ikke være klæg/klistret, sej, og må hverken være for fast eller for flydende
  • Skal holde formen på tallerkenen (må ikke flyde ud)
  • Ingen hele fødevarer. Skal kunne spises med en gaffel.

Grundlæggende principper ved gratinkonsistensen er:

  • Varm mad: Sættes sammen til en timbale med æg og majsstivelse
  • Kold mad: Sættes sammen til en timbale med husblas

Gratin kost følger anbefalingerne for Dysfagi diæt (Kost med modificeret konsistens) link mht. mål for behandlingen, øvrige principper og fordeling af måltider.

For at tilgodese funktionsnedsættelsen er der dog en række forbehold, når det gælder Valg af fødevarer.

Valg af fødevarer med gratinkonsistens

Gratin kost bør ikke indeholde nogen form for klumper, hårde skorper og sej/klistret konsistens. Derfor frarådes en række Fødevarer.

Se skemaet Valg af fødevarer til Gratin kost

Skemaet er kun opdelt for at tilgodese den nedsatte funktionsevne.

Portionsstørrelser

Se portionsstørrelser

Vitaminer og mineraler

Det anbefales, at der suppleres med en vitamin- og mineraltablet dagligt.

Ældre over 70 år, personer med øget risiko for osteoporose og ældre i plejebolig anbefales et dagligt tilskud af D-vitamin på 20 mikrogram kombineret med et kalciumtilskud på 800-1000 mg, uanset om der drikkes mælk eller spises mælkeprodukter.

Enkelte (patienter) kan have behov for ekstra vitamin- og mineraltilskud, som skal lægeordineres.

Praktiske råd for mad med gratinkonsistens

Gratin kost produceres ud fra den umodifcerede Normalkost, hvor den efterfølgende hakkes på kødhakker (hvis det er kød), blendes i en blender med fond, væske og andre smagsgivere, der bidrager til øget smag, og sættes til sidst sammen med husblas til kolde anretninger, og med æg og majsstivelse til varme anretninger.

Ved produktion af sovser, grød og supper blendes massen fri for klumper, og der tilsættes fortykningsmiddel, så konsistensen bliver tyk, cremet og ensartet – svarende til cremet konsistens. I tilfælde som ved sovser, grød og supper laves konsistensen svarende til cremet, da dette ikke smager godt og ej heller er genkendeligt i gratin konsistensen.

Personer på Gratin kost kan godt spise cremet kost i sådanne tilfælde og kun der, hvor det giver mening for at øge appetit og genkendelighed.

Alternativet til at lave Gratin kost fra bunden er at bruge færdigfremstillede puréer og timbaler af grøntsager, frugt, kød og fisk.

Se Modificeret kost i praksis

Se Maden i praksis

Der findes forskellige produkter, som kan anvendes til fortykning af drikkevarer, se Væske med fortykket konsistens. Fortykningsmidlerne kan anvendes i alle former for væsker og både kolde og varme, fx saftevand, frugt- og grønsagsjuice og kaffe.