Umodificeret kost

For at kunne indtage umodificeret kost, så skal personen være i stand til at håndtere konsistens, der har vist at udgøre en aspirationsrisiko. Hvilket er følgende:

  • Blandede fødevarer i form af faste stoffer i en flydende base - f.eks. klar suppe med boller
  • Hårde fødevarer der skal bides over - f.eks. en rå gulerodsstav
  • Sprøde fødevarer med tendens til at smuldre, men som skal bides over - f.eks. en kiks
  • Tørre fødevarer med meget lidt vandindhold
  • Trævlede/seje fødevarer, der skal tygges godt, inden de synkes - fx en skive ananas eller en skive oksekød
  • Klæbrige fødevarer med tendens til at klæbe til indersiden af munden, når de blødgøres - fx marcipan eller et salatblad
  • Fødevarer med ydre skal eller skind - fx et stykke rå æble med skræl, mandler og nødder

Granulerede fødevarer, der er naturligt små eller findelte - f.eks. kogte løse, knækkede hvedekerner og lignende. 

 

Litteratur og links: 

Kjærsgaard A. Ansigt, mund og svælg. Munksgaard, 2021

 

Er fagligt opdateret i 2021