Valg af fødevarer til pakistansk Sygehuskost

 

Spis og drik hyppigst

Spis og drik af og til

Spis og drik sjældent

Frarådes

Brød, mel og gryn

Paratha

Poori

Samosas

Fiberfattigt1 brød, fx franskbrød, bagels, pitabrød, teboller, rosinboller bagt med smør eller planteolie
Under 6 g kostfiber pr. 100 g

Flutes med hvidløgssmør

Alle mel og gryntyper, fx manna- og semuljegryn

Grød fx mannagrød og risengrød

Müesli og morgenmadsprodukter med et højt indhold af fedt og sukker2 
Over 5 g fedt og 5 g tilsat sukker pr. 100 g

Tærte- og butterdej med smør eller planteolie

Chapati

Naan

Fiberrigt brød fx grahamsbrød og grovbrød bagt med smør eller planteolie

Müesli og morgenmadsprodukter med et lavt indhold af fedt og sukker

Fiberrigt brød med hele kerner, bagt med smør eller planteolie

Croissanter, tebirkes, kiks, kryddere, kammerjunkere*

Kartofler, ris og pasta

Ris, rismel

Kartofler (i sammenkogte retter)

Pasta

Vermicelli

 

 

 

Grønsager og bælgfrugter

Pakoras af alle konserverede og syltede grønsager

Alle friske og frosne grønsager fx tomat, agurk, gulerod, kinaradise, hvidkål og blomkål, majs, forårsløg, peberfrugt, spinat, løg, okra, aubergine, ærter, squash, græskar, men mindre mængder end i Normalkosten

Raita

Alle typer tørrede bælgfrugter og retter deraf (Dal), fx, gule ærter, kikærter, mungbønner, brune- og hvide bønner, røde og grønne linser, røde kidneybønner

Besan

Pakora ka Raita

Dahi Palla

 

 

 

Frugt, nødder og frø

Alle friske og frosne frugter og bær (frosne bær efter et opkog), men i mindre mængder end i Normalkosten

Chaat

Tørret frugt (fx rosiner, abrikoser og figner)

Alle konserverede og syltede frugter og bær

Raita med frugt

Marmelade og syltetøj

Alle nødder, frø, kerner, fx kokosnødder, cashewnødder, pistacie, valnødder, mandler og jordnødder

Smørstegte nødder og lign.

Kokosmel

 

 

Gele *

Mælkeprodukter og ost

Mælk og syrnede mælkeprodukter med højt fedtindhold3 fx sødmælksyoghurt (ikke til gravide)

Over 1,5 g fedt pr. 100 g

Alle typer ost med vegetabilsk osteløbe

Lassi (ikke til gravide)

Panir

Alle typer creme fraiche og fløde

 

Mælk og syrnede mælkeprodukter med lavt fedtindhold

Alle typer ost med animalsk osteløbe

Kød, fisk, fjerkræ, indmad og æg

Oksekød og lammekød med synligt fedt4

Hakket okse- eller lammekød med højt fedtindhold4

Kofta af fedt okse- eller lammekød4

Sammenkogte retter med skært kød4 og fx spinat, blomkål, hvidkål, aubergine o.a.

Sammenkogte retter med fedt hakket kød4 og fx kartofler, ærter, grønne bønner o.a.

Fisk og skaldyr, fx fladfisk, torsk, rejer, blæksprutter

Fiskefrikadeller

Alle typer kylling4

Indmad fra okse, lam og kylling4

Æg, fx rørt med løg, koriander o.a. krydderier

Dyrene skal være halalslagtede og kødet med over 10 g fedt pr. 100 g

 

Oksekød og lammekød uden synligt fedt5

Dyrene skal være halalslagtede

Svine- og hestekød samt produkter heraf

Alle typer kød og kødprodukter fra ikke-halalslagtede dyr

Blodpølse

Fedtstoffer, saucer, dressinger m.m.

Ghee (kun til varm mad)

Planteolie, fx majs-, solsikke- og sesamolie

Curry

Sovs af løg, hvidløg, ingefær, flåede tomater og krydderier til sammenkogte retter

Raita

Chutney og pickles

 

 

Alle typer margarine og minarine *

Sukker, desserter, kager og slik

Sukker og honning

Småkager og halva (som dessert: fine hvedegryn, mælk, sukker, nødder, rosiner, kardemomme, safran m.m.)

Zarda

Vermicelli (kogt/stegt) med sukker og smør

Kheer

Firni

 

 

Is, kager, mælkedesserter og buddinger *

Drikkevarer

Vand, te og chai evt. beriget med kulhydratpulver

De fleste typer ernæringstilskud

 

Danskvand

Ernæringstilskud med proteinpulver baseret på kød

Diverse

Alle typer friske og tørrede krydderier fx, chili, kanel, gurkemeje, ingefær, kardemomme, nelliker, spidskommen, safran, hvidløg

Blomstervand, fx rosenvand

 

 

Husblas *

* Med tilsætningsstoffer af animalsk oprindelse  

Er fagligt opdateret i 2016