Valg af fødevarer til pakistansk Sygehuskost
|
Spis og drik hyppigst |
Spis og drik af og til |
Spis og drik sjældent |
Frarådes |
---|---|---|---|---|
Brød, mel og gryn |
Paratha Poori Samosas Fiberfattigt1 brød, fx franskbrød, bagels, pitabrød, teboller, rosinboller bagt med smør eller planteolie Flutes med hvidløgssmør Alle mel og gryntyper, fx manna- og semuljegryn Grød fx mannagrød og risengrød Müesli og morgenmadsprodukter med et højt indhold af fedt og sukker2 Tærte- og butterdej med smør eller planteolie |
Chapati Naan Fiberrigt brød fx grahamsbrød og grovbrød bagt med smør eller planteolie Müesli og morgenmadsprodukter med et lavt indhold af fedt og sukker |
Fiberrigt brød med hele kerner, bagt med smør eller planteolie |
Croissanter, tebirkes, kiks, kryddere, kammerjunkere* |
Kartofler, ris og pasta |
Ris, rismel Kartofler (i sammenkogte retter) Pasta Vermicelli |
|
|
|
Grønsager og bælgfrugter |
Pakoras af alle konserverede og syltede grønsager Alle friske og frosne grønsager fx tomat, agurk, gulerod, kinaradise, hvidkål og blomkål, majs, forårsløg, peberfrugt, spinat, løg, okra, aubergine, ærter, squash, græskar, men mindre mængder end i Normalkosten Raita Alle typer tørrede bælgfrugter og retter deraf (Dal), fx, gule ærter, kikærter, mungbønner, brune- og hvide bønner, røde og grønne linser, røde kidneybønner Besan Pakora ka Raita Dahi Palla |
|
|
|
Frugt, nødder og frø |
Alle friske og frosne frugter og bær (frosne bær efter et opkog), men i mindre mængder end i Normalkosten Chaat Tørret frugt (fx rosiner, abrikoser og figner) Alle konserverede og syltede frugter og bær Raita med frugt Marmelade og syltetøj Alle nødder, frø, kerner, fx kokosnødder, cashewnødder, pistacie, valnødder, mandler og jordnødder Smørstegte nødder og lign. Kokosmel |
|
|
Gele * |
Mælkeprodukter og ost |
Mælk og syrnede mælkeprodukter med højt fedtindhold3 fx sødmælksyoghurt (ikke til gravide) 3 Over 1,5 g fedt pr. 100 g Alle typer ost med vegetabilsk osteløbe Lassi (ikke til gravide) Panir Alle typer creme fraiche og fløde |
|
Mælk og syrnede mælkeprodukter med lavt fedtindhold |
Alle typer ost med animalsk osteløbe |
Kød, fisk, fjerkræ, indmad og æg |
Oksekød og lammekød med synligt fedt4 Hakket okse- eller lammekød med højt fedtindhold4 Kofta af fedt okse- eller lammekød4 Sammenkogte retter med skært kød4 og fx spinat, blomkål, hvidkål, aubergine o.a. Sammenkogte retter med fedt hakket kød4 og fx kartofler, ærter, grønne bønner o.a. Fisk og skaldyr, fx fladfisk, torsk, rejer, blæksprutter Fiskefrikadeller Alle typer kylling4 Indmad fra okse, lam og kylling4 Æg, fx rørt med løg, koriander o.a. krydderier 4 Dyrene skal være halalslagtede og kødet med over 10 g fedt pr. 100 g |
|
Oksekød og lammekød uden synligt fedt5 5 Dyrene skal være halalslagtede |
Svine- og hestekød samt produkter heraf Alle typer kød og kødprodukter fra ikke-halalslagtede dyr Blodpølse |
Fedtstoffer, saucer, dressinger m.m. |
Ghee (kun til varm mad) Planteolie, fx majs-, solsikke- og sesamolie Curry Sovs af løg, hvidløg, ingefær, flåede tomater og krydderier til sammenkogte retter Raita Chutney og pickles |
|
|
Alle typer margarine og minarine * |
Sukker, desserter, kager og slik |
Sukker og honning Småkager og halva (som dessert: fine hvedegryn, mælk, sukker, nødder, rosiner, kardemomme, safran m.m.) Zarda Vermicelli (kogt/stegt) med sukker og smør Kheer Firni |
|
|
Is, kager, mælkedesserter og buddinger * |
Drikkevarer |
Vand, te og chai evt. beriget med kulhydratpulver De fleste typer ernæringstilskud |
|
Danskvand |
Ernæringstilskud med proteinpulver baseret på kød |
Diverse |
Alle typer friske og tørrede krydderier fx, chili, kanel, gurkemeje, ingefær, kardemomme, nelliker, spidskommen, safran, hvidløg Blomstervand, fx rosenvand |
|
|
Husblas * |
* Med tilsætningsstoffer af animalsk oprindelse
Er fagligt opdateret i 2016