Valg af fødevarer til vegetarisk Sygehuskost
Spis og drik hyppigst | Spis og drik af og til | Spis og drik sjældent | Frarådes | |
---|---|---|---|---|
Brød, mel og gryn |
Brødtyper med et lavt indhold af fuldkorn fx franskbrød/boller/pitabrød, teboller, rosinboller, rosinbrød, knækbrød og lign. Croissanter, tebirkes, kiks, kryddere, kammerjunkere og flutes med hvidløgssmør, tærte- og butterdej, tarteletter og bagels Alle mel og gryntype. Grød, fx havregrød (kogt på mælk), øllebrød og risengrød Müesli og morgenmadsprodukter med et højt indhold af fedt og sukker1 1 Mere end 5 g fedt og 5 g tilsat sukker pr. 100 g |
Fuldkornsvarianter af brød, fx fuldkornsrugbrød, fuldkorns boller og -brød, fuldkornspitabrød og fuldkornsknækbrød Müesli og morgenmadsprodukter med et lavt indhold af sukker og fedt |
||
Kartofler, ris og pasta |
Kartofler, kartoffelmos Brasede kartofler Kartoffelprodukter med højt fedtindhold2 fx pommes frites 2 Over 5 g fedt pr. 100 g Alle typer ris og pasta uden fuldkorn en gang imellem som variation til kartofler |
Fuldkorns ris og -pasta eller fx kogte rug-/hvede-/bygkerner/bulgur/couscous en gang imellem som variation til kartofler |
Pasta med kødfyld |
|
Grønsager og bælgfrugter |
Alle konserverede og syltede grønsager, fx rødbeder, asier, rødkål Alle friske og frosne grønsager, men i mindre mængder end i Normalkosten Avocado Alle typer tørrede bælgfrugter, fx kikærter, gule ærter, bønner og linser Humus Saltede produkter som fx oliven, pickles, kapers og soltørrede tomater har en mere nuanceret smag end bordsalt og kan derfor med fordel bruges til at smage maden til med. Ofte er der ikke brug for yderligere salt (bordsalt) |
|||
Frugt, nødder og frø |
Alle friske og frosne frugter og bær (frosne bær efter et opkog), men i mindre mængder end i Normalkosten Frugtgrød, -suppe og -mos Tørret frugt, fx rosiner, svesker, abrikoser og figner Marmelade, syltetøj og gelé Alle nødder, mandler, frø og kerner, gerne usaltede Saltede nødder og frø kan med fordel bruges til at smage til med Chokoladenøddecreme og lign. Peanutbutter |
Gelé * |
||
Mælkeprodukter og ost |
Mælk og syrnede mælkeprodukter med højt fedtindhold fx sødmælk, ymer, tykmælk, A38, sødmælksyoghurt, frugtyoghurt og koldskål3 3 Over 1,5 g fedt pr. 100 g Mælkeprodukter med et højt indhold af protein, fx ymer naturel, kvark naturel, fromage frais og skyr Oste med højt fedtindhold4 fx skæreost (45+), brie, camembert og flødeost 4 Over 18 g fedt pr. 100 g Alle typer creme fraiche, fløde, syrnet fløde og flødepulver Letmælks - og sødmælkskakao |
Mælk og syrnede mælkeprodukter med lavt fedtindhold fx skummetmælk, minimælk og skummetmælksyoghurt Oste med lavt fedtindhold Skummetmælkskakao |
||
Kød, fisk, fjerkræ, indmad og æg |
Æg eller æggeretter |
Alle typer kød, fisk, fjerkræ, lammekød, hestekød, vildt og indmad | ||
Fedtstoffer, dressinger, saucer m.m. |
Planteolie, fx rapsolie og olivenolie, flydende margarine og bløde margariner. Blandingsprodukter og smør Saucer og dressinger af planteolie eller syrnede mælkeprodukter med højt fedtindhold5 5 Over 5 g fedt pr. 100 g Fedtholdige pålægstyper, fx mayonnaisesalater uden tilsætning af animalske produkter Ketchup, sennep, tomatpuré Sojasauce, engelsk sauce, bouillon, relish og chutney har en mere nuanceret smag end bordsalt og kan ofte med fordel bruges i begrænset mængde til at smage maden til med. Ofte er der ikke brug for yderligere salt (bordsalt) |
Saucer og dressinger af planteolie eller syrnede mælkeprodukter med lavt fedtindhold |
Minarine, margarine * Oliemargarine * Alle typer mayonnaise, mayonnaisesalater og remoulade (inkl. light) |
|
Sukker, desserter, kager og slik |
Alle typer sukker, honning og sirup Kager bagt med smør eller planteolie Desserter uden margarine og lign. Sodavands-, fløde- og mælkeis Bolcher Ren marcipan Halva |
Mælkedesserter og kager * Sodavands-, fløde- og mælkeis * Pulverprodukter fx fromage-, creme- og buddingpulver * Vingummi og lakrids * Karameller * Chokolade, nougat * |
||
Drikkevarer |
Vand, kaffe og te6 Frugtjuice, grønsagsjuice, æblemost, sukkerholdig saftevand, sukkerholdig læskedrik, sukkerholdig sodavand, cider og ice-tea6 6 Evt. beriget med kulhydrat- og/eller mælkeproteinpulver De fleste typer ernæringstilskud |
Danskvand Sukkerfri læskedrik og sukkerfri sodavand Øl, vin og spiritus i henhold til lægeordination |
Ernæringstilskud med proteinpulver baseret på kød |
|
Diverse |
Alle friske og tørrede krydderurter og krydderier Peanuts Saltstænger, grissini, popcorn |
Bouillon fremstillet på kød, fisk eller fjerkræ Kødekstrakt Husblas * Alle typer chips (inkl. lightprodukter) * Flæskesvær |
* Med tilsætningsstoffer af animalsk oprindelse
Er fagligt opdateret i 2016