Valg af fødevarer til vegetarisk Sygehuskost

  Spis og drik hyppigst Spis og drik af og til Spis og drik sjældent Frarådes
Brød, mel og gryn

Brødtyper med et lavt indhold af fuldkorn fx franskbrød/boller/pitabrød, teboller, rosinboller, rosinbrød, knækbrød og lign.


Croissanter, tebirkes, kiks, kryddere, kammerjunkere og flutes med hvidløgssmør, tærte- og butterdej, tarteletter og bagels


Alle mel og gryntype.


Grød, fx havregrød (kogt på mælk), øllebrød og risengrød


Müesli og morgenmadsprodukter med et højt indhold af fedt og sukker1

1 Mere end 5 g fedt og 5 g tilsat sukker pr. 100 g

Fuldkornsvarianter af brød, fx fuldkornsrugbrød, fuldkorns boller og -brød, fuldkornspitabrød og fuldkornsknækbrød


Müesli og morgenmadsprodukter med et lavt indhold af sukker og fedt

   
Kartofler, ris og pasta

Kartofler, kartoffelmos


Brasede kartofler


Kartoffelprodukter med højt fedtindhold2 fx pommes frites

2 Over 5 g fedt pr. 100 g


Alle typer ris og pasta uden fuldkorn en gang imellem som variation til kartofler
Fuldkorns ris og -pasta eller fx kogte rug-/hvede-/bygkerner/bulgur/couscous en gang imellem som variation til kartofler  

Pasta med kødfyld

Grønsager og bælgfrugter

Alle konserverede og syltede grønsager, fx rødbeder, asier, rødkål


Alle friske og frosne grønsager, men i mindre mængder end i Normalkosten


Avocado


Alle typer tørrede bælgfrugter, fx kikærter, gule ærter, bønner og linser


Humus


Saltede produkter som fx oliven, pickles, kapers og soltørrede tomater har en mere nuanceret smag end bordsalt og kan derfor med fordel bruges til at smage maden til med. Ofte er der ikke brug for yderligere salt (bordsalt)
     
Frugt, nødder og frø

Alle friske og frosne frugter og bær (frosne bær efter et opkog), men i mindre mængder end i Normalkosten


Frugtgrød, -suppe og -mos


Tørret frugt, fx rosiner, svesker, abrikoser og figner


Marmelade, syltetøj og gelé


Alle nødder, mandler, frø og kerner, gerne usaltede

Saltede nødder og frø kan med fordel bruges til at smage til med


Chokoladenøddecreme og lign.

Peanutbutter

   

Gelé *

Mælkeprodukter og ost

Mælk og syrnede mælkeprodukter med højt fedtindhold fx sødmælk, ymer, tykmælk, A38, sødmælksyoghurt, frugtyoghurt og koldskål3

3 Over 1,5 g fedt pr. 100 g


Mælkeprodukter med et højt indhold af protein, fx ymer naturel, kvark naturel, fromage frais og skyr


Oste med højt fedtindhold4 fx skæreost (45+), brie, camembert og flødeost

4 Over 18 g fedt pr. 100 g


Alle typer creme fraiche, fløde, syrnet fløde og flødepulver


Letmælks - og sødmælkskakao

Mælk og syrnede mælkeprodukter med lavt fedtindhold fx skummetmælk, minimælk og skummetmælksyoghurt


Oste med lavt fedtindhold


Skummetmælkskakao

   
Kød, fisk, fjerkræ, indmad og æg

Æg eller æggeretter

    Alle typer kød, fisk, fjerkræ, lammekød, hestekød, vildt og indmad
Fedtstoffer, dressinger, saucer m.m.

Planteolie, fx rapsolie og olivenolie, flydende margarine og bløde margariner.


Blandingsprodukter og smør


Saucer og dressinger af planteolie eller syrnede mælkeprodukter med højt fedtindhold5

5 Over 5 g fedt pr. 100 g


Fedtholdige pålægstyper, fx mayonnaisesalater uden tilsætning af animalske produkter


Ketchup, sennep, tomatpuré

Sojasauce, engelsk sauce, bouillon, relish og chutney har en mere nuanceret smag end bordsalt og kan ofte med fordel bruges i begrænset mængde til at smage maden til med. Ofte er der ikke brug for yderligere salt (bordsalt)

Saucer og dressinger af planteolie eller syrnede mælkeprodukter med lavt fedtindhold

 

Minarine, margarine *


Oliemargarine *


Alle typer mayonnaise, mayonnaisesalater og remoulade (inkl. light)
Sukker, desserter, kager og slik

Alle typer sukker, honning og sirup


Kager bagt med smør eller planteolie


Desserter uden margarine og lign.


Sodavands-, fløde- og mælkeis


Bolcher


Ren marcipan


Halva

   

Mælkedesserter og kager *


Sodavands-, fløde- og mælkeis *


Pulverprodukter fx fromage-, creme- og buddingpulver *


Vingummi og lakrids *


Karameller *


Chokolade, nougat *

Drikkevarer

Vand, kaffe og te6


Frugtjuice, grønsagsjuice, æblemost, sukkerholdig saftevand, sukkerholdig læskedrik, sukkerholdig sodavand, cider og ice-tea6

6 Evt. beriget med kulhydrat- og/eller mælkeproteinpulver


De fleste typer ernæringstilskud

 

Danskvand


Sukkerfri læskedrik og sukkerfri sodavand


Øl, vin og spiritus i henhold til lægeordination

Ernæringstilskud med proteinpulver baseret på kød

Diverse

Alle friske og tørrede krydderurter og krydderier


Peanuts


Saltstænger, grissini, popcorn

   

Bouillon fremstillet på kød, fisk eller fjerkræ


Kødekstrakt


Husblas *


Alle typer chips (inkl. lightprodukter) *


Flæskesvær

* Med tilsætningsstoffer af animalsk oprindelse

Er fagligt opdateret i 2016