Voksne med diabetes og dyslipidæmi

Der henvises til Fagligt selskab af kliniske diætisters (FaKD) Rammeplan for ernærings- og diætbehandling af voksne med type 2-diabetes her.

Bemærk, at arbejdsgruppen bag rammeplanen har været i løbende dialog med Diabetes Nutrition Study Group (DNSG), som er en del af European Association for the Study of Diabetes (EASD), med henblik på at inddrage DNSG’s anbefalinger, men DNSG har valgt at udsætte deres arbejde til juni 2021 pga. COVID-19.

Personer med normalvægt/overvægt og med type 1- og type 2-diabetes med samtidig dyslipidæmi, og som ikke er i ernæringsrisiko, dvs. de har en alders­korrigeret score=0 link til opsporing ordineres Diabetes diæt ved dyslipidæmi.

Diabetesdiæten skal medvirke til at opnå stabile blodglukoseværdier igennem døgnet, indenfor eller så tæt på normalområdet som muligt, og skal samtidig medvirke til en normalisering af blodets indhold af fedtstoffer. Endvidere skal diæten medvirke til at sikre en tilstrækkelig energi- og næringsstofindtagelse, der dækker patientens behov.

Diabetesdiæt ved dyslipidæmi er baseret på de samme kostprincipper og kostråd som De nordiske næringsstofanbefalinger og De officielle kostråd. I forhold til Normalkosten intensiveres fiberindholdet ved at øge mængden af vandopløselige kostfiber (fra bælgfrugter, grøntsager, rug og havre).

Patienter, der skal være indlagt længe, kan med fordel tilbydes samtale med klinisk diætist med henblik på Individuel diætbehandling.

Er fagligt opdateret i 2018