Valg af fødevarer til Sygehuskost til ammende

 

Spis og drik hyppigst

Spis og drik af og til

Spis og drik sjældent

Frarådes

Brød, mel og gryn

Brødtyper med et lavt indhold af fuldkorn fx franskbrød/boller/pitabrød, teboller, rosinboller, rosinbrød, knækbrød og lign.
Croissanter, tebirkes, kiks, kryddere, kammerjunkere og flutes med hvidløgssmør, tærte- og butterdej, tarteletter og bagels
Alle mel og gryntyper
Grød, fx havregrød (kogt på mælk), øllebrød og risengrød

Fuldkornsvarianter af brød, fx fuldkornsrugbrød, fuldkorns boller og -brød, fuldkornspitabrød og fuldkornsknækbrød


Müesli og morgenmadsprodukter med et lavt indhold af fedt og sukker

   

Kartofler, ris og pasta

Kartofler, kartoffelmos


Brasede kartofler


Kartoffelprodukter med højt fedtindhold1 fx pommes frites

1 Over 5 g fedt pr. 100 g

Alle typer ris og pasta uden fuldkorn en gang imellem som variation til kartofler

Fuldkorns ris og -pasta eller fx kogte rug-/hvede-/bygkerner/bulgur/couscous en gang imellem som variation til kartofler    

Grønsager og bælgfrugter

Alle konserverede og syltede grønsager, fx rødbeder, asier, rødkål


Alle friske og frosne grønsager, men i mindre mængder end i Normalkosten
Bælgfrugter, fx kikærter, linser, bønner og ærter, men i mindre mængder end i Normalkosten
Avocado
Saltede produkter som fx oliven, pickles, kapers og soltørrede tomater har en mere nuanceret smag end bordsalt og kan derfor med fordel bruges til at smage maden til med. Ofte er der ikke brug for yderligere salt (bordsalt)

Ristede løg

     

Frugt, nødder og frø

Alle konserverede og syltede frugter og bær


Alle friske og frosne frugter og bær (frosne bær efter et opkog), men i mindre mængder end i Normalkosten


Frugtgrød, -suppe og -mos


Tørret frugt, fx rosiner, svesker, abrikoser og figner


Marmelade, syltetøj og gelé


Alle nødder, mandler, frø og kerner, gerne usaltede

Saltede nødder og frø kan med fordel bruges til at smage til med


Chokoladenøddecreme og lign.

Peanutbutter

     

Mælkeprodukter og ost

Mælk og syrnede mælkeprodukter med højt fedtindhold2, fx sødmælk, ymer, tykmælk, A-38, sødmælksyoghurt, frugtyoghurt og koldskål

2 Over 1,5 g fedt pr. 100 g


Mælkeprodukter med et højt indhold af protein, fx ymer naturel, kvark naturel, fromage frais og skyr.


Oste med højt fedtindhold3, fx skæreost (45+), brie, camembert og flødeost

3 Over 18 g fedt pr. 100 g


Feta- og parmesanost kan med fordel bruges til at smage til med. Ofte er det ikke nødvendigt at bruge yderligere salt


Alle typer creme fraiche, fløde, syrnet fløde og flødepulver

Mælk og syrnede mælkeprodukter med lavt fedtindhold fx skummetmælk, minimælk og kærnemælk samt ylette og letmælksyoghurt


Oste med lavt fedtindhold


Skummetmælkskakao
   

Kød, fisk, fjerkræ, indmad og æg

Alle former for kød, gerne med et højt fedtindhold


Kødpålæg, pølser og postejer med højt fedtindhold4

4 Over 10 g fedt pr. 100 g


Fisk5 og skaldyr,både frisk og frossen

5 Se kolonnerne: Af og til samt Frarådes 


Alle typer fjerkræ – gerne med skind


Alle typer indmad


Æg og æggeretter

Kødpålæg, pølser og postejer med lavt fedtindhold.


Højst 1 almindelig dåsetun om ugen, ikke dåser med hvid tun eller albatun

Østersølaks bør begrænses til 125 g om måneden pga. et højt indhold af dioxin

Tunbøffer og store rovfisk6

6 Frarådes pga. indholdet af kviksølv

 

Fedtstoffer, saucer, dressinger m.m.

Planteolie, fx rapsolie og olivenolie, flydende margarine og bløde margariner


Blandingsprodukter og smør

Saucer og dressinger med højt fedtindhold7

7 Over 5 g fedt pr. 100 g


Alle typer mayonnaise, mayonnaisesalater og remoulade (inkl. lightprodukter), pesto
Ketchup, sennep og tomatpuré
Sojasauce, engelsk sauce, bouillon, relish og chutney har en mere nuanceret smag end bordsalt og kan ofte med fordel bruges i begrænset mængde til at smage maden til med. Ofte er der ikke brug for yderligere salt (bordsalt)

Saucer og dressinger med lavt fedtindhold

Minarine  

Sukker, desserter, kager og slik

Alle typer sukker, honning og sirup


Desserter, is og kager


Slik, chokolade, marcipan og nougat

     

Drikkevarer

Fortrinsvis drikkevarer med et højt indhold af både energi og protein


Frugtjuice, grønsagsjuice, æblemost, sukkerholdige saftevand, sukkerholdig læskedrik, sukkerholdig sodavand, cider og is-te8

8 Evt. beriget med kulhydrat- og/eller mælkeproteinpulver


Energi- og proteintilskud

Kaffe og te i moderate mængder Sukkerfri læskedrik og sukkerfri sodavand  

Diverse

Alle friske og tørrede krydderurter og krydderier


Alle typer chips


Saltstænger, grissini, popcorn

     

Er fagligt opdateret i 2016