Valg af fødevarer til Sygehuskost til ammende
Spis og drik hyppigst |
Spis og drik af og til |
Spis og drik sjældent |
Frarådes |
|
---|---|---|---|---|
Brød, mel og gryn |
Brødtyper med et lavt indhold af fuldkorn fx franskbrød/boller/pitabrød, teboller, rosinboller, rosinbrød, knækbrød og lign.
Croissanter, tebirkes, kiks, kryddere, kammerjunkere og flutes med hvidløgssmør, tærte- og butterdej, tarteletter og bagels Alle mel og gryntyper Grød, fx havregrød (kogt på mælk), øllebrød og risengrød |
Fuldkornsvarianter af brød, fx fuldkornsrugbrød, fuldkorns boller og -brød, fuldkornspitabrød og fuldkornsknækbrød Müesli og morgenmadsprodukter med et lavt indhold af fedt og sukker |
||
Kartofler, ris og pasta |
Kartofler, kartoffelmos Brasede kartofler Kartoffelprodukter med højt fedtindhold1 fx pommes frites 1 Over 5 g fedt pr. 100 g Alle typer ris og pasta uden fuldkorn en gang imellem som variation til kartofler |
Fuldkorns ris og -pasta eller fx kogte rug-/hvede-/bygkerner/bulgur/couscous en gang imellem som variation til kartofler | ||
Grønsager og bælgfrugter |
Alle konserverede og syltede grønsager, fx rødbeder, asier, rødkål Alle friske og frosne grønsager, men i mindre mængder end i Normalkosten Bælgfrugter, fx kikærter, linser, bønner og ærter, men i mindre mængder end i Normalkosten Avocado Saltede produkter som fx oliven, pickles, kapers og soltørrede tomater har en mere nuanceret smag end bordsalt og kan derfor med fordel bruges til at smage maden til med. Ofte er der ikke brug for yderligere salt (bordsalt) Ristede løg |
|||
Frugt, nødder og frø |
Alle konserverede og syltede frugter og bær Alle friske og frosne frugter og bær (frosne bær efter et opkog), men i mindre mængder end i Normalkosten Frugtgrød, -suppe og -mos Tørret frugt, fx rosiner, svesker, abrikoser og figner Marmelade, syltetøj og gelé Alle nødder, mandler, frø og kerner, gerne usaltede Saltede nødder og frø kan med fordel bruges til at smage til med Chokoladenøddecreme og lign. Peanutbutter |
|||
Mælkeprodukter og ost |
Mælk og syrnede mælkeprodukter med højt fedtindhold2, fx sødmælk, ymer, tykmælk, A-38, sødmælksyoghurt, frugtyoghurt og koldskål 2 Over 1,5 g fedt pr. 100 g Mælkeprodukter med et højt indhold af protein, fx ymer naturel, kvark naturel, fromage frais og skyr. Oste med højt fedtindhold3, fx skæreost (45+), brie, camembert og flødeost 3 Over 18 g fedt pr. 100 g Feta- og parmesanost kan med fordel bruges til at smage til med. Ofte er det ikke nødvendigt at bruge yderligere salt Alle typer creme fraiche, fløde, syrnet fløde og flødepulver |
Mælk og syrnede mælkeprodukter med lavt fedtindhold fx skummetmælk, minimælk og kærnemælk samt ylette og letmælksyoghurt Oste med lavt fedtindhold Skummetmælkskakao |
||
Kød, fisk, fjerkræ, indmad og æg |
Alle former for kød, gerne med et højt fedtindhold Kødpålæg, pølser og postejer med højt fedtindhold4 4 Over 10 g fedt pr. 100 g Fisk5 og skaldyr,både frisk og frossen 5 Se kolonnerne: Af og til samt Frarådes Alle typer fjerkræ – gerne med skind Alle typer indmad Æg og æggeretter |
Kødpålæg, pølser og postejer med lavt fedtindhold. Højst 1 almindelig dåsetun om ugen, ikke dåser med hvid tun eller albatun Østersølaks bør begrænses til 125 g om måneden pga. et højt indhold af dioxin |
Tunbøffer og store rovfisk6 6 Frarådes pga. indholdet af kviksølv |
|
Fedtstoffer, saucer, dressinger m.m. |
Planteolie, fx rapsolie og olivenolie, flydende margarine og bløde margariner Blandingsprodukter og smør Saucer og dressinger med højt fedtindhold7 7 Over 5 g fedt pr. 100 g Alle typer mayonnaise, mayonnaisesalater og remoulade (inkl. lightprodukter), pesto Ketchup, sennep og tomatpuré Sojasauce, engelsk sauce, bouillon, relish og chutney har en mere nuanceret smag end bordsalt og kan ofte med fordel bruges i begrænset mængde til at smage maden til med. Ofte er der ikke brug for yderligere salt (bordsalt) |
Saucer og dressinger med lavt fedtindhold |
Minarine | |
Sukker, desserter, kager og slik |
Alle typer sukker, honning og sirup Desserter, is og kager Slik, chokolade, marcipan og nougat |
|||
Drikkevarer |
Fortrinsvis drikkevarer med et højt indhold af både energi og protein Frugtjuice, grønsagsjuice, æblemost, sukkerholdige saftevand, sukkerholdig læskedrik, sukkerholdig sodavand, cider og is-te8 8 Evt. beriget med kulhydrat- og/eller mælkeproteinpulver Energi- og proteintilskud |
Kaffe og te i moderate mængder | Sukkerfri læskedrik og sukkerfri sodavand | |
Diverse |
Alle friske og tørrede krydderurter og krydderier Alle typer chips Saltstænger, grissini, popcorn |
Er fagligt opdateret i 2016