Valg af fødevarer til somalisk Normalkost
|
Spis og drik hyppigst |
Spis og drik af og til |
Spis og drik sjældent |
Frarådes |
---|---|---|---|---|
Brød, mel og gryn |
Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket og Fuldkornslogoet, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker og højere indhold af kostfibre og fuldkorn Hvedebrød, pitabrød Muffo Havregryn Soor Sareen Majsmel, hvedemel |
Brødtyper med et lavere indhold af fuldkorn eller uden fuldkorn, fx franskbrød/boller/pitabrød |
Brød, morgenmadsprodukter og lign. med et højt indhold af fedt, salt og/eller sukker. Anjero/Laxoox ghee eller olie og bages på pande.">Sabayad Samosas |
Croissanter, tebirkes, kiks, kryddere, kammerjunker * |
Kartofler, ris og pasta |
Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket og Fuldkornslogoet, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker og højere indhold af kostfibre og fuldkorn Fuldkornsris Fuldkornspasta fx, spaghetti og makaroni |
|
|
|
Grønsager og bælgfrugter |
Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker Alle friske, frosne, konserverede og syltede grønsager, fx aubergine, tomat, salat, agurk, grønne bønner, græskar, squash, løg, forårsløg, peberfrugt Mindst 300 g grønsager dagligt Alle typer tørrede bælgfrugter og retter deraf fx, gule ærter, kikærter, mungbønner, brune- og hvide bønner, røde og grønne linser, røde kidneybønner Humus af hestebønner |
|
|
|
Frugt, nødder og frø |
Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker Alle friske, frosne, konserverede og syltede frugter, fx æble, banan, pære, vand- og honningmelon, ananas, mango, papaja, dadler, ferskner, abrikoser, citron og lime Ca. 300 g frugt dagligt Frugtkompot af fx papaja og banan Tørret frugt, fx rosiner, dadler, abrikoser Op til 30 g usaltede nødder og mandler Frø og kerner (græskar-, sesam m.v.) Drys fx lidt nødder eller kerner i salaten frem for ost Saltede nødder og frø kan med fordel bruges til at smage til med Tahina |
Sukkersødet og/eller kunstigt sødet konserves, frugtgrød, frugtsuppe og frugtmos Tørret frugt, fx rosiner, svesker, abrikoser og figner Hørfrø og solsikkekerner Marmelade og syltetøj1 1 ikke traditionelle, men danske vaner Saltede nødder, frø og kerner i begrænset mængde |
Meget fedt- og sukkerholdige og/eller saltholdige produkter |
Gelé * |
Mælkeprodukter og ost |
Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker Magre syrnede mælkeprodukter (maks. 1,5 g fedt pr 100 g) og med begrænset tilsat sukker |
Alle typer creme fraiche, fløde og syrnet fløde til madlavning i begrænset mængde. |
Syrnede mælkeprodukter med højt af tilsat sukker |
|
Kød, fisk, fjerkræ, indmad og æg |
Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker Magert kød med højst 10 g fedt pr. 100 g. Hakket kød med højst 10 g fedt pr. 100 g Kød fra firbenede dyr2, dvs. okse-, lamme-, gede- og kamelkød (tørret) højst 500 g /tilberedt) om ugen. Og især 2 Dyrene skal være halalslagtede Tun, sardin Kylling Indmad fra okse, lam, ged, kamel og kylling, fx lever3 3 Dyrene skal være halalslagtet og kødet med højst 10 g fedt pr. 100 g Æg og æggeretter, fx spejlæg, omelet og røræg |
|
Federe og saltholdigt kød. Hakket kød med højt fedtindhold2 2 Dyrene skal være halalslagtede |
Svine- og hestekød samt produkter heraf Blodpølse Alle typer kød og kødprodukter fra ikke-halal slagtede dyr |
Fedtstoffer, saucer, dressinger m.m. |
Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker Planteolie (sesam-, majs- og solsikkeolie) Chutney, Harissa har en mere nuanceret smag end bordsalt og kan ofte med fordel bruges i begrænset mængde til at smage maden til med. Ofte er der ikke brug for yderligere salt (bordsalt) |
Ghee i begrænset mængde |
|
Alle typer margarine og minarine * |
Sukker, desserter, kager og slik |
Sukker anvendt som krydderi i maden |
|
Sukker Dessertpandekager Budding4 Sandkage4 4 Søde sager anvendes stort set ikke |
Is, kager, mælkedesserter og buddinger4 4 Søde sager anvendes stort set ikke |
Drikkevarer |
Vand, danskvand Kaffe, te (evt. kogt med kanel, nelliker eller ingefær) Chai i begrænset mængde Sukkerfri saftevand, sukkerfri læskedrik og sukkerfri sodavand |
|
Sukkerholdig saftevand, sukkerholdig læskedrik, sukkerholdig sodavand, cider og ice-tea |
Ernæringstilskud |
Diverse |
Alle typer friske og tørrede krydderier fx kanel, kardemomme, nelliker, spidskommen, koriander, hvidløg, ingefær, paprika, Vineddike |
|
|
Husblas * Salt- og fedtholdige produkter, som fx chips * (inkl. lightprodukter) Saltede nødder (fx peanuts) og saltede mandler. |
* Med tilsætningsstoffer af animalsk oprindelse
Er fagligt opdateret i 2016