Valg af fødevarer til somalisk Normalkost

 

Spis og drik hyppigst

Spis og drik af og til

Spis og drik sjældent

Frarådes

Brød, mel og gryn

Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket og

Fuldkornslogoet, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker og højere indhold af kostfibre og fuldkorn

Hvedebrød, pitabrød

Muffo

Havregryn

Soor

Sareen

Majsmel, hvedemel

Brødtyper med et lavere indhold af fuldkorn eller uden fuldkorn, fx franskbrød/boller/pitabrød

Brød, morgenmadsprodukter og lign. med et højt indhold af fedt, salt og/eller sukker.

Anjero/Laxoox

Sabayad

Samosas

Croissanter, tebirkes, kiks, kryddere, kammerjunker *

Kartofler, ris og pasta

Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket og

Fuldkornslogoet, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker og højere indhold af kostfibre og fuldkorn

Fuldkornsris

Fuldkornspasta fx, spaghetti og makaroni

 

 

 

Grønsager og bælgfrugter

Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker

Alle friske, frosne, konserverede og syltede grønsager, fx aubergine, tomat, salat, agurk, grønne bønner, græskar, squash, løg, forårsløg, peberfrugt

Mindst 300 g grønsager dagligt

Alle typer tørrede bælgfrugter og retter deraf fx, gule ærter, kikærter, mungbønner, brune- og hvide bønner, røde og grønne linser, røde kidneybønner

Humus af hestebønner

 

 

 

Frugt, nødder og frø

Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker

Alle friske, frosne, konserverede og syltede frugter, fx æble, banan, pære, vand- og honningmelon, ananas, mango, papaja, dadler, ferskner, abrikoser, citron og lime

Ca. 300 g frugt dagligt

Frugtkompot af fx papaja og banan

Tørret frugt, fx rosiner, dadler, abrikoser

Op til 30 g usaltede nødder og mandler

Frø og kerner (græskar-, sesam m.v.)

Drys fx lidt nødder eller kerner i salaten frem for ost

Saltede nødder og frø kan med fordel bruges til at smage til med

Tahina

Sukkersødet og/eller kunstigt sødet konserves, frugtgrød, frugtsuppe og frugtmos

Tørret frugt, fx rosiner, svesker, abrikoser og figner

Hørfrø og solsikkekerner

Marmelade og syltetøj1

1 ikke traditionelle, men danske vaner

Saltede nødder, frø og kerner i begrænset mængde

Meget fedt- og sukkerholdige og/eller saltholdige produkter

Gelé *

Mælkeprodukter og ost

Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker

Magre syrnede mælkeprodukter (maks. 1,5 g fedt pr 100 g) og med begrænset tilsat sukker

Alle typer creme fraiche, fløde og syrnet fløde til madlavning i begrænset mængde.

Syrnede mælkeprodukter med højt af tilsat sukker

 

Kød, fisk, fjerkræ, indmad og æg

Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker

Magert kød med højst 10 g fedt pr. 100 g.

Hakket kød med højst 10 g fedt pr. 100 g

Kød fra firbenede dyr2, dvs. okse-, lamme-, gede- og kamelkød (tørret) højst 500 g /tilberedt) om ugen. Og især forarbejdet kød

2 Dyrene skal være halalslagtede

Tun, sardin

Kylling

Indmad fra okse, lam, ged, kamel og kylling, fx lever3

3 Dyrene skal være halalslagtet og kødet med højst 10 g fedt pr. 100 g

Æg og æggeretter, fx spejlæg, omelet og røræg

 

Federe og saltholdigt kød.

Hakket kød med højt fedtindhold2

2 Dyrene skal være halalslagtede

Svine- og hestekød samt produkter heraf

Blodpølse

Alle typer kød og kødprodukter fra ikke-halal slagtede dyr

Fedtstoffer, saucer, dressinger m.m.

Gå gerne efter produkter med Nøglehulsmærket, som sikrer et lavere indhold af fedt, salt, sukker

Planteolie (sesam-, majs- og solsikkeolie)

Chutney, Harissa har en mere nuanceret smag end bordsalt og kan ofte med fordel bruges i begrænset mængde til at smage maden til med. Ofte er der ikke brug for yderligere salt (bordsalt)

Ghee i begrænset mængde

 

Alle typer margarine og minarine *

Sukker, desserter, kager og slik

Sukker anvendt som krydderi i maden

 

Sukker

Dessertpandekager

Budding4

Sandkage4

4 Søde sager anvendes stort set ikke

Is, kager, mælkedesserter og buddinger4

4 Søde sager anvendes stort set ikke

Drikkevarer

Vand, danskvand

Kaffe, te (evt. kogt med kanel, nelliker eller ingefær)

Chai i begrænset mængde

Sukkerfri saftevand, sukkerfri læskedrik og sukkerfri sodavand

 

Sukkerholdig saftevand, sukkerholdig læskedrik, sukkerholdig sodavand, cider og ice-tea

Ernæringstilskud

Diverse

Alle typer friske og tørrede krydderier fx kanel, kardemomme, nelliker, spidskommen, koriander, hvidløg, ingefær, paprika,

Vineddike

 

 

Husblas *

Salt- og fedtholdige produkter, som fx chips * (inkl. lightprodukter)

Saltede nødder (fx peanuts) og saltede mandler.

* Med tilsætningsstoffer af animalsk oprindelse 

Er fagligt opdateret i 2016