Valg af fødevarer til Sygehuskost

  Spis og drik hyppigst Spis og drik af og til Spis og drik sjældent Frarådes
Brød, mel og gryn

Brødtyper med et lavt indhold af fuldkorn fx franskbrød/boller/pitabrød, teboller, rosinboller, rosinbrød, knækbrød og lign.


Croissanter, tebirkes, kiks, kryddere, kammerjunkere og flutes med hvidløgssmør, tærte- og butterdej, tarteletter og bagels


Alle mel og gryntyper


Grød, fx havregrød (kogt på mælk), øllebrød og risengrød


Müesli og morgenmadsprodukter med et højt indhold af fedt og sukker1

1 Mere end 5 g fedt og 5 g tilsat sukker pr. 100 g

Fuldkornsvarianter af brød, fx fuldkornsrugbrød, fuldkorns boller og -brød, fuldkornspitabrød og fuldkornsknækbrød


Müesli og morgenmadsprodukter med et lavt indhold af fedt og sukker

   
Kartofler, ris og pasta

Kartofler, kartoffelmos


Brasede kartofler


Kartoffelprodukter med højt fedtindhold2 fx pommes frites

2 Over 5 g fedt pr. 100 g


Alle typer ris og pasta uden fuldkorn en gang imellem som variation til kartofler
Fuldkorns ris og -pasta eller fx kogte rug-/hvede-/bygkerner/bulgur/couscous en gang imellem som variation til kartofler    
Grønsager og bælgfrugter

Alle konserverede og syltede grønsager, fx rødbeder, asier, rødkål


Alle friske og frosne grønsager, men i mindre mængder end i Normalkosten


Bælgfrugter, fx kikærter, linser, bønner og ærter, men i mindre mængder end i Normalkosten
Avocado
Saltede produkter som fx oliven, pickles, kapers og soltørrede tomater har en mere nuanceret smag end bordsalt og kan derfor med fordel bruges til at smage maden til med. Ofte er der ikke brug for yderligere salt (bordsalt)
Ristede løg
     
Frugt, nødder og frø

Alle konserverede og syltede frugter og bær


Alle friske og frosne frugter og bær (frosne bær efter et opkog), men i mindre mængder end i Normalkosten


Frugtgrød, -suppe og -mos


Tørret frugt, fx rosiner, svesker, abrikoser og figner


Marmelade, syltetøj og gelé


Alle nødder, mandler, frø og kerner, gerne usaltede

Saltede nødder og frø kan med fordel bruges til at smage til med


Chokoladenøddecreme og lign.

Peanutbutter

     
Mælkeprodukter og ost

Mælk og syrnede mælkeprodukter med højt fedtindhold3, fx sødmælk, ymer, tykmælk, A-38, sødmælksyoghurt, frugtyoghurt og koldskål

3 Over 1,5 g fedt pr. 100 g


Mælkeprodukter med et højt indhold af protein, fx ymer naturel, kvark naturel, fromage frais og skyr


Oste med højt fedtindhold4, fx skæreost (45+), brie, camembert og flødeost

4 Over 18 g fedt pr. 100 g


Feta- og parmesanost kan med fordel bruges til at smage til med. Ofte er det ikke nødvendigt at bruge yderligere salt


Alle typer creme fraiche, fløde, syrnet fløde og flødepulver


Sødmælks- og letmælkskakao

Mælk og syrnede mælkeprodukter med lavt fedtindhold fx skummetmælk, minimælk og kærnemælk samt ylette og letmælksyoghurt


Oste med lavt fedtindhold


Skummetmælkskakao

   
Kød, fisk, fjerkræ, indmad og æg Alle typer fjerkræ – gerne med skind
Alle typer indmad
Æg og æggeretter
     
Fedtstoffer, saucer, dressinger m.m.

Planteolie, fx rapsolie og olivenolie, flydende margarine og bløde margariner


Blandingsprodukter og smør.


Saucer og dressinger med højt fedtindhold5

5 Over 5 g fedt pr. 100 g


Alle typer mayonnaise, mayonnaisesalater og remoulade (inkl. lightprodukter), pesto.
Ketchup, sennep og tomatpuré
Sojasauce, engelsk sauce, bouillon, relish og chutney har en mere nuanceret smag end bordsalt og kan ofte med fordel bruges i begrænset mængde til at smage maden til med. Ofte er der ikke brug for yderligere salt (bordsalt)

Saucer og dressinger med lavt fedtindhold

Minarine  
Sukker, desserter, kager og slik Alle typer sukker, honning og sirup
Desserter, is og kager
Slik, chokolade, marcipan og nougat
     
Drikkevarer

Fortrinsvis drikkevarer med et højt indhold af både energi og protein


Kaffe og te6


Frugtjuice, grønsagsjuice, æblemost, sukkerholdige saftevand, sukkerholdig læskedrik, sukkerholdig sodavand, cider og ice-tea6

6 Evt. beriget med kulhydrat- og/eller mælkeproteinpulver


Energi- og proteintilskud
 

Sukkerfri læskedrik og sukkerfri sodavand

 
Diverse Alle friske og tørrede krydderurter og krydderier
Alle typer chips
     

Er fagligt opdateret i 2016