Valg af fødevarer til cremet kost
- Konsistensen skal pureres inden tilberedning, så der ikke forekommer klumper, kerner, trevler eller skind
- Konsistensen skal være fugtig og sammenhængende
- Konsistensen skal holde sin form på en ske og må ikke flyde ud på en tallerken. Det vil sige, at disse fødevarer ikke blandes sammen, når de placeres side om side på en tallerken.
Tilvalg |
Fravalg |
|
---|---|---|
Brød, mel og gryn |
Grød af forskellige meget finvalsede mel- og Grynprodukter, fx. havremel, rismel, semulje Grød koges på sødmælk/fløde Øllebrød uden klumper og fortykket ved reduktion |
Mel- og grynprodukter, der indeholder hele skaldele Grød med fx mælk på, da det bliver til to forskellige konsistenser Mos med klumper Tyk og klæbrig øllebrød |
Kartofler, ris og pasta |
Cremet kartoffelmos |
Almindelig kogt pasta og ris |
Grøntsager, krydderurter, frugter bælgfrugter |
Purerede grøntsager, rodfrugter og krydderurter, som bearbejdes til en cremet konsistens Pureret og legeret/jævnet til en tyk og sammenhængende grønsagscreme, fx humus og guacamole uden klumper Frugt/bær creme fortykket med amylase-resistent fortykningsmiddel, fx som tyk smoothie Pureret og jævnet frugtgrød |
Krydderurter til pynt (kan serveres som olier til pynt) Grøntsagsmos med klumper |
Nødder og frø |
Mandelmel, nøddeolier og mandelessens |
|
Mælkeprodukter og ost |
Alle fuldfede mælke- og surmælksprodukter uden klumper, som er naturligt tykke, fx skyr, græsk yoghurt Ostesovs og mælkebaserede, cremede sovse Flødeis (tilsat fortykningsmiddel) uden klumper Smoothie med f.eks. pureret frugt og skyr |
Mejeriprodukter med frugtstykker |
Kød, fisk, fjerkræ, indmad og æg |
Kød tilberedt som pure eller cremet mousse, som varm middagsret eller kold som frokostret/pålæg. Kolde fiskeretter, fx laksecreme, makrelcreme, tuncreme og cremet torskerogn Lun leverpostej evt. blendet med fløde Cremet æggesalat |
Kogte æg, spejlæg, røræg, æggestand, omelet mm |
Desserter, kager og slik |
Cremede fromager, budding, mousse, is (tilsat fortykningsmiddel) og trifli uden klumper Vaniljecreme, frugtpuré og flødeskum (tilsat fortykningsmiddel) uden klumper Cremet frugtsmoothies uden klumper Chokolade og nougat som tykflydende ingrediens i desserter, is og kager Cremet milkshake Cremet koldskål |
Fyld, knas og lignende på tilvalg |
Er fagligt opdateret i 2021