Valg af fødevarer til cremet kost

  • Konsistensen skal pureres inden tilberedning, så der ikke forekommer klumper, kerner, trevler eller skind
  • Konsistensen skal være fugtig og sammenhængende
  • Konsistensen skal holde sin form på en ske og må ikke flyde ud på en tallerken. Det vil sige, at disse fødevarer ikke blandes sammen, når de placeres side om side på en tallerken.
 

Tilvalg

Fravalg

Brød, mel og gryn

Grød af forskellige meget finvalsede mel- og 

Grynprodukter, fx. havremel, rismel, semulje

Grød koges på sødmælk/fløde

Øllebrød uden klumper og fortykket ved reduktion

Mel- og grynprodukter, der indeholder hele skaldele

Grød med fx mælk på, da det bliver til to forskellige konsistenser

Mos med klumper 

Tyk og klæbrig øllebrød

Kartofler, ris og pasta

Cremet kartoffelmos                

Almindelig kogt pasta og ris

Grøntsager, krydderurter, frugter bælgfrugter

Purerede grøntsager, rodfrugter og krydderurter, som bearbejdes til en cremet konsistens

Pureret og legeret/jævnet til en tyk og

sammenhængende grønsagscreme, fx humus og guacamole uden klumper

Frugt/bær creme fortykket med amylase-resistent fortykningsmiddel, fx som tyk smoothie

Pureret og jævnet frugtgrød

Krydderurter til pynt (kan serveres som olier til pynt)

Grøntsagsmos med klumper

Nødder og frø

Mandelmel, nøddeolier og mandelessens

 

Mælkeprodukter og ost

Alle fuldfede mælke- og surmælksprodukter

uden klumper, som er naturligt tykke, fx skyr, græsk yoghurt

Ostesovs og mælkebaserede, cremede sovse

Flødeis (tilsat fortykningsmiddel) uden klumper

Smoothie med f.eks. pureret frugt og skyr

Mejeriprodukter med frugtstykker

Kød, fisk, fjerkræ, indmad og æg

Kød tilberedt som pure eller cremet mousse,

som varm middagsret eller kold som

frokostret/pålæg.

Kolde fiskeretter, fx laksecreme, makrelcreme,

tuncreme og cremet torskerogn

Lun leverpostej evt. blendet med fløde

Cremet æggesalat  

Kogte æg, spejlæg, røræg, æggestand, omelet mm

Desserter, kager og slik

Cremede fromager, budding, mousse, is (tilsat fortykningsmiddel) og trifli uden klumper

Vaniljecreme, frugtpuré og flødeskum (tilsat fortykningsmiddel) uden klumper

Cremet frugtsmoothies uden klumper

Chokolade og nougat som tykflydende

ingrediens i desserter, is og kager

Cremet milkshake

Cremet koldskål

Fyld, knas og lignende på tilvalg

Er fagligt opdateret i 2021