Tyrkisk Normalkost

Indikation

Anbefales til raske voksne fra Tyrkiet samt syge voksne fra Tyrkiet, som ikke er i ernæringsrisiko.

Ernæringstilstanden bør følges, så der let kan gribes ind ved ændringer og behov for opsporing af ernæringsrisiko. Læs mere under opsporing.

Principper

Se under Normalkost til andre kulturer

Fordeling af måltider

I andre kulturer er der ikke tradition for at spise mellemmåltider som i Danmark. Derimod er der tradition for at spise morgenmad samt to, ofte varme måltider, hvor aftensmåltidet er hovedmåltidet.

Valg af fødevarer

Se skema for Valg af fødevarer

Generelt bør kosten indeholde store mængder brød, kartofler, ris, pasta, bælgfrugter, grønsager, frugt og krydderier.

Desuden æg, kød og indmad, gerne oksekød, kylling og lammekød i gryderetter. Ikke svinekød. Fisk i mindre mængder, da folk fra indre dele af Tyrkiet stort set ikke har adgang til fisk.

Kærnemælk og yoghurt med et lavt fedtindhold drikkes, og yoghurt indgår også som en selvstændig ret eller som ingrediens i sovs og marinade.

Fetaost anvendes hyppigt i madlavningen. Lagret, fast ost kendes også.

En række fødevarer frarådes, fordi de indeholder produkter baseret på svinekød herunder gelatine eller tilsætningsstoffer, fx fedtbaserede emulgatorer.

De tilsætningsstoffer, der skal undgås har følgende numre: E120, E304, E422, E431-E436, E445, E470-E477, E479b, E481-E483, E491-E495 og E570, hvilket bl.a. findes i mælkedesserter, margarine, is og brød.

Kost i Tyrkiet (det østlige middelhavsområde)

Måtidsmønstret varierer mellem by og land og med årstiderne.

Morgenmad
Brød, smør, marmelade, oliven, fåreost, tomater og melon. Te med en del sukker.

På landet:

Om vinteren ofte suppe tilberedt af linser med brød og ost.

Frokost
På landet: brød, ost, oliven, skalotteløg, kogt æg og yoghurt.

I byen, ved udearbejde: kebab, kødboller eller hamburgers, pommes frites eller ris, salat og brød.

I byen, hjemme: börek, kold grønsagsgryde, salat, brød og frugt.

Eftermiddag
Brød, marmelade, ost og te.

Aften
Grønsags- eller bønnegryde, somme tider med kød. Ris eller bulgur til. Kold grønsagsret, salat og brød. Frugt. Om vinteren startes måltidet gerne med suppe.

Portionsstørrelser

Se portionsstørrelser

Vitaminer og mineraler

Tyrkisk Normalkost dækker behovet for vitaminer og mineraler med visse undtagelser.

Der kan være behov for at supplere med et tilskud af calcium, hvis indtagelsen af mælk og mælkeprodukter er begrænset.

Alle med mørk hud eller som går tildækket klædt anbefales et tilskud af D-vitamin på 10 mikrogram pr. dag fra og med 2-årsalderen. Ældre over 70 år, personer med øget risiko for osteoporose og ældre i plejebolig anbefales et dagligt tilskud af D-vitamin på 20 mikrogram kombineret med et kalciumtilskud på 800-1000 mg, uanset om der drikkes mælk eller spises mælkeprodukter.

Læs mere om D-vitamin anbefalinger på Sundhedsstyrelsens hjemmeside, søg på D-vitamin.

Bemærk at vitaminpiller kan indeholde emulgatorer, som kan være baseret på svinekød.

Praktiske råd

Morgenmåltidet er et enkelt og ofte ret ens måltid, frokosten betragtes som et lettere måltid, hvorimod aftensmåltidet, som spises ret sent, ved 20-21 tiden, er det egentlige hovedmåltid. Mellemmåltider spises stort set ikke.


Litteratur og links


Rapporten: Maden hos indvandrere og flygninge i Danmark. Fødevarerapport 2002. Fødevaredirektoratet.

Anbefalinger for den danske institutionskost.

Leed B.: "Mad, livsglæde og integration – for ældre indvandrere". Erhvervsskolernes Forlag. 2004.

Er fagligt opdateret i 2016