Energi- og proteinberigelse
Mad og drikkevarer kan beriges, hvilket er særligt fordelagtigt for borgere og patienter der er i ernæringsrisiko. Der findes naturlig berigelse, som er de almindelige fødevarer som smør, olie, fløde, mandler osv. Og så findes der en række berigelsesprodukter som er industrielt fremstillet og ofte er brugt som tilskud i forbindelse med træning men også til småtspisende syge og ældre.
Berigelsesprodukter omfatter både rene energi og proteinpulvere/væsker, men også produkter der indeholder begge dele (energi og protein).
På producenternes hjemmeside er det muligt at læse mere om de enkelte berigelsesprodukter og hvad de anbefales til.
Det kan være vanskeligt at dosere proteinpulver i så tilpas store mængder, at det giver et væsentligt bidrag til indtagelsen af protein, uden at forringe eller ændre smagen af mad og drikke.
Proteinpulver baseret på protein fra kød kan ikke anvendes til veganere samt til personer fra andre kulturer. Proteinpulver baseret på protein fra mælk kan ikke anvendes til veganere samt personer med overfølsomhed overfor mælkeprodukter.
Der er kommet flere vegetabilske og veganske berigelsesprodukter med varierende indhold både at energi og protein. Husk at proteinkvaliteten ofte er lavere i ikke-animalske berigelsesprodukter.
Kulhydratpulver (maltodextrin)
Pulveret kan benyttes i al slags mad og drikke og til alle personer – også de, der har diætkrævende sygdom.
Pulverne har et energiindhold på 17 kJ pr. g, og indeholder ingen næringsstoffer i øvrigt. Kulhydratpulverne kan bruges i al slags mad og drikke, da smag, konsistens eller udseende ikke ændrer sig meget. Pulverne smager svagt sødt, derfor kan man eventuelt starte med at berige søde retter og drikkevarer. Pulverne kan opløses i lidt varmt vand, inden de bliver blandet i drikkevarer.
Når pulverne bruges i desserter, skal de piskes sammen med æg og sukker, før der tilsættes smag og flødeskum. I varm mad tilsættes pulverne, inden den bliver alt for varmt, dvs. når den er 40-50 grader varm og også før eventuel jævning af frugtgrød og lign.
Pulverne fylder meget, når de bliver vejet af, men de opløses nemt og vil ikke øge volumen af mad og drikke tilsvarende.
Proteinpulver
Pulver baseret på mælkeprotein giver mad og drikke en mælkelignende farve, og det er velegnet til al mad og drikke, som har et mælkelignende udseende, fx sovs, stuvning, kartoffelmos, grød og suppe.
Proteinpulver baseret på protein fra kød, bliver klart ved tilsætning og er derfor godt at bruge i klare drikkevarer, frugtgrød m.m.
Proteinpulver baseret på vegetabilske produkter kan anvendes i varierende mængder både i kolde og varme mad og drikkevarer.
Fagligt opdateret i 2023