Valg af fødevarer til gratin kost

Nedenstående er en oversigt over generelle til- og fravalg. Det er dog vigtigt at understrege at det er essentielt at være kreativ og se muligheder for at modificere konsistens så borgeren eller patienten får en optimal kulinarisk oplevelse.

 

 

Tilvalg

Fravalg

Brød, mel og gryn

Gratinrugbrød og gratingrahamsbrød

Grød af meltyperne havremel, rugmel, boghvedemel, rismel

Øllebrød uden klumper

Risengrød lavet på rismel

Gratin kost bør ikke indeholde nogen form for klumper, hårde skorper og sej/klistret konsistens.   

                                   

                 

Kiks og knækbrød

Brød med alle former for kerner

Risengrød lavet på grødris

Müsli

Kartofler, ris og pasta

Kartoffelmos

Bagt kartoffelmos evt. varieret med grønsagspure

Blød polenta

Gratin kost bør ikke indeholde nogen form for klumper, hårde skorper og sej/klistret konsistens.

                 

Pasta og ris

Chips

Bulgur, couscous

Mos m. klumper

Knækbrød, butterdej, tærtedej, kiks

Grøntsager og bælgfrugter

Purerede grøntsager, rodfrugter og krydderurter

Pureret og legeret/jævnet grønsagssuppe

Grønsagsgratin

Purerede syltede survarer (med fortyknings-midler, der er amylase-resistente)

Frugt/bær

Finpureret og jævnet frugtgrød/-suppe

Finpureret frugt smoothie

Gratin kost bør ikke indeholde nogen form for klumper, hårde skorper og sej/klistret konsistens.

Salatblade

Krydderurter til pynt             

Frugt, nødder og frø

Mandelmel og mandelessens

Gratin kost bør ikke indeholde nogen form for klumper, hårde skorper og sej/klistret konsistens.

Nødder og mandler

Tørret frugt og bær

Mælkeprodukter og ost

Alle fuldfede mælke- og surmælksprodukter uden klumper

Alle fuldfede smøreoste uden klumper

Gratin kost bør ikke indeholde nogen form for klumper, hårde skorper og sej/klistret konsistens.

Skiveskåret ost

Kød, fisk, fjerkræ, indmad og æg

Alle typer purerede råvarer.                                                      

Tilberedt som gratin, som varm middagsret eller kold som  frokostret/pålæg.   

Rogn og torskerognssalat    

Pureret tun og tunsalat         

Smørbart pålæg f.eks. leverpostej rørt med fløde, leverpølse                 

Røræg og æggestand             

Purerede kogte æg og æggesalat

Gratin kost bør ikke indeholde nogen form for klumper, hårde skorper og sej/klistret konsistens.

Kød, der ikke er lavet som gratiner eller postej (fx hele stykker kød som kyllingebryst, oksesteg og svinekoteletter)

Roastbeef, rullepølse, hamburgerryg, spegepølse, kødpølse mm.

Ikke-blendede mayonnaisesalater

Desserter, kager og slik

Fromager, budding, mousse, is (tilsat fortykningsmiddel) og trifli uden klumper

Lagkage med creme, frugtpure og flødeskum (tilsat fortykningsmiddel) uden klumper

Ostelagkage uden sprød bund

Frugtsmoothies uden klumper

Chokolade, marcipan og nougat som findelt ingrediens i desserter, is og kager

Koldskål

Gratin kost bør ikke indeholde nogen form for klumper, hårde skorper og sej/klistret konsistens.

Småkager

Chips

Popkorn

Müesli- og chokoladebar

Er fagligt opdateret i 2021