Valg af fødevarer til gratin kost
Nedenstående er en oversigt over generelle til- og fravalg. Det er dog vigtigt at understrege at det er essentielt at være kreativ og se muligheder for at modificere konsistens så borgeren eller patienten får en optimal kulinarisk oplevelse.
Tilvalg |
Fravalg |
|
---|---|---|
Brød, mel og gryn |
Gratinrugbrød og gratingrahamsbrød Grød af meltyperne havremel, rugmel, boghvedemel, rismel Øllebrød uden klumper Risengrød lavet på rismel Gratin kost bør ikke indeholde nogen form for klumper, hårde skorper og sej/klistret konsistens.
|
Kiks og knækbrød Brød med alle former for kerner Risengrød lavet på grødris Müsli |
Kartofler, ris og pasta |
Kartoffelmos Bagt kartoffelmos evt. varieret med grønsagspure Blød polenta Gratin kost bør ikke indeholde nogen form for klumper, hårde skorper og sej/klistret konsistens.
|
Pasta og ris Chips Bulgur, couscous Mos m. klumper Knækbrød, butterdej, tærtedej, kiks |
Grøntsager og bælgfrugter |
Purerede grøntsager, rodfrugter og krydderurter Pureret og legeret/jævnet grønsagssuppe Grønsagsgratin Purerede syltede survarer (med fortyknings-midler, der er amylase-resistente) Frugt/bær Finpureret og jævnet frugtgrød/-suppe Finpureret frugt smoothie Gratin kost bør ikke indeholde nogen form for klumper, hårde skorper og sej/klistret konsistens. |
Salatblade Krydderurter til pynt |
Frugt, nødder og frø |
Mandelmel og mandelessens Gratin kost bør ikke indeholde nogen form for klumper, hårde skorper og sej/klistret konsistens. |
Nødder og mandler Tørret frugt og bær |
Mælkeprodukter og ost |
Alle fuldfede mælke- og surmælksprodukter uden klumper Alle fuldfede smøreoste uden klumper Gratin kost bør ikke indeholde nogen form for klumper, hårde skorper og sej/klistret konsistens. |
Skiveskåret ost |
Kød, fisk, fjerkræ, indmad og æg |
Alle typer purerede råvarer. Tilberedt som gratin, som varm middagsret eller kold som frokostret/pålæg. Rogn og torskerognssalat Pureret tun og tunsalat Smørbart pålæg f.eks. leverpostej rørt med fløde, leverpølse Røræg og æggestand Purerede kogte æg og æggesalat Gratin kost bør ikke indeholde nogen form for klumper, hårde skorper og sej/klistret konsistens. |
Kød, der ikke er lavet som gratiner eller postej (fx hele stykker kød som kyllingebryst, oksesteg og svinekoteletter) Roastbeef, rullepølse, hamburgerryg, spegepølse, kødpølse mm. Ikke-blendede mayonnaisesalater |
Desserter, kager og slik |
Fromager, budding, mousse, is (tilsat fortykningsmiddel) og trifli uden klumper Lagkage med creme, frugtpure og flødeskum (tilsat fortykningsmiddel) uden klumper Ostelagkage uden sprød bund Frugtsmoothies uden klumper Chokolade, marcipan og nougat som findelt ingrediens i desserter, is og kager Koldskål Gratin kost bør ikke indeholde nogen form for klumper, hårde skorper og sej/klistret konsistens. |
Småkager Chips Popkorn Müesli- og chokoladebar |
Er fagligt opdateret i 2021