Voksne med diabetes

Den Nationale Kosthåndbog er løbende under revidering. I forhold til underernæring henvises der i øjeblikket til Sundhedsstyrelsens vejledning ”Underernæring: Opsporing, behandling og opfølgning af borgere og patienter i ernæringsrisiko"

Der henvises til Fagligt selskab af kliniske diætisters (FaKD) Rammeplan for ernærings- og diætbehandling af voksne med type 2-diabetes her.

Bemærk, at arbejdsgruppen bag rammeplanen har været i løbende dialog med Diabetes Nutrition Study Group (DNSG), som er en del af European Association for the Study of Diabetes (EASD), med henblik på at inddrage DNSG’s anbefalinger, men DNSG har valgt at udsætte deres arbejde til juni 2021 pga. COVID-19.

Voksne personer med type 1- eller type 2-diabetes, som ikke er i ernæringsrisiko, ordineres Diabetesdiæt til voksne.

Ernæringstilstanden bør følges, så der let kan gribes ind ved en ændring i den ernæringsrisiko. Læs mere under opsporing.

Patienter, der skal være indlagt længe eller personer med nydiagnosticeret diabetes, kan med fordel ordineres samtale med klinisk diætist med henblik på en Individuel diætbehandling.

Patienter med type 1- eller type 2-diabetes, som har en nedsat kostindtagelse på indlæggelsestidspunktet eller har risiko for at få en nedsat indtagelse under indlæggelsen, bør ordineres Diabetesdiæt baseret på Sygehuskost

Patienter med type 1- eller type 2-diabetes, der er i ernæringsrisiko, hvilket vil sige at de har/forventes at få en Screening score ≥3, bør altid ordineres Individuel ernæringsbehandling.

Er fagligt opdateret i 2018